Voor de bomba gingen we naar Viva Afrika. Voor de krokodil dus, bereid op Zuid-Afrikaanse wijze. Het leek ons leuk om dat een keer te eten. Lekker inderdaad, het heeft iets weg van kip. Volgens de ober heeft krokodil van zichzelf eigenlijk weinig smaak en is het vooral de saus die er schwung aan geeft. We krijgen de krokodil inderdaad in een dikke kerrie/tomatensaus, zodat we niet goed hebben kunnen vaststellen of het klopt wat de ober zei.
Omdat De Smaak van Afrika op de Goudsesingel zo succesvol was, openden de uitbaters op de Nieuwe Binnenweg hun tweede zaak: Viva Afrika. Je eet hier écht samen volgens het shared dining concept. De gerechten van ons vieren werden geserveerd op een grote ronde schaal, zodat je van alles wat je tafelgenoten hebben besteld kunt nemen. Eigen bestek krijgen we wel, maar aparte borden niet. Het is de bedoeling dat je met z'n allen uit dezelfde schaal eet. In het begin is dat leuk, maar naarmate de schaal verder leeg raakt, wordt het een beetje een zooitje.
Stukjes vlees pakken met luchtige pannenkoeken
Behalve krokodil bestelden we struisvogel, gamba's piri piri en gored gored. Vooral dat laatste gerecht was erg lekker: stukjes rundvlees met whisky geflambeerd in geklaarde kruidenboter en geserveerd met linzen, spinazie en groentenmix. Je krijgt er ook enjera's bij. Oost-Afrikaanse, luchtige pannenkoeken waarmee je de stukjes vlees uit de schaal kunt pakken. We aten onze vingers erbij op en toen alles op was, bestelden we nog een extra portie krokodil en gored gored. Dan hadden we, na een lange dag werken, maar moeten beginnen met een voorgerecht.
De kaart van Viva Afrika bestrijkt zo goed als het hele continent, want behalve de Zuid-Afrikaanse krokodil is er een ruime keuze aan Oost- en West-Afrikaanse traditionele hoofdgerechten. De sfeer in het restaurant is helemaal Afrikaans. Je zit op stoelen met zebra- of girafmotief, de serveerster komt uit Ethiopië.
Bier met een smaakje
Bij het eten drinken we traditioneel Afrikaans bier. Voor mij gewoon bier, maar mijn tafelgenoten zijn wel in voor bier met een smaakje, wat typisch Afrikaans blijkt te zijn. Ze krijgen bananenbier en kokosnootbier. Met bier heeft het weinig te maken, het lijkt meer op een heldere milkshake. Je drinkt het uit een kokosnoot, wat dan wel weer klopt bij de sfeer.
Op de foto: de Afrikaanse sfeer wordt benadrukt door opvallende kleuren in de gerechten en in het interieur.