Maandagavond in Blijdorp. Waar moet je heen om een vorkje te prikken? De Proveniersstraat is te ver weg — en geen Blijdorp trouwens. Voor de Statenburcht zijn we nog wat jong. Het wordt Blij, sinds 2010 gevestigd aan de Walenburgerweg, elke dag open, op vrijdag en zaterdag zelfs tot twee uur 's nachts. Twee uur? Is het een nachtrestaurant? Nee, maar Blij heeft ook een bar, die fungeert als buurtcafé, want veel horeca is er niet in dit stuk van de stad. ?
Dat zijn dus al twee dingen waar je blij van wordt: een bar en ruime openingstijden. Ook blij is de enthousiaste jongedame van de bediening die ons welkom heet: oh, u hoort bij de groep? Nou ja, de tafel van zes, antwoorden we. ?
Zes is in Blij een groep, want het is er niet groot. We tellen hooguit 25 couverts. De tafeltjes zijn goed bezet. We zien twee koks in een open keukentje en de dame van de bediening doet het in haar eentje — wat haar goed afgaat. Ze stelt voor om maar meteen een fles witte wijn te brengen als we twee glazen bestellen. Sympathiek, en slim, want zo'n fles op tafel in rvs-koeler ziet er goed uit en gaat volgens mij sneller leeg dan losse glazen. Ook verschijnen er ongevraagd flessen kraanwater en glazen op tafel: altijd goed.
Ondertussen is onze trek behoorlijk toegenomen, dus vragen we om iets lekkers. Het worden afgebakken broodjes met 'Blije smeersels' (€ 4,50), dat wil zeggen roomboter, 'pestosaus' en truffelmayo.
De hamburger heet hier natuurlijk walenburger
?Blij serveert degelijke schotels van het type hedendaagse internationale klassiekers, zoals escargots, carpaccio, zalmfilet, biefstuk van angus-beef, en een hamburger, die hier natuurlijk walenburger heet. Daarnaast is er nog een chef's special, die aangekondigd werd op een bord buiten, maar waar we binnen toch om moesten vragen. De special bestaat uit gegratineerde zeevruchten vooraf en lamskarbonades als hoofdgerecht (samen € 19,50).?
We bestellen zeebaars met gamba's (€ 17,50), de special, de walenburger (€ 14,50) en risotto met truffel en bospaddenstoelen (€ 14,50). De lamskarbonades komen met rucola-stamppot ('meer stamp dan rucola', hoor ik naast me). De risotto valt in de smaak en de vis is prima. De walenburger is een degelijke burger van 250 gram, op een grote witte bol met sesam, die even getoast is.
?Wat ons blij maakt is de grote schaal knapperige frietjes. Bij het vlees kiezen we een rode wijn: een fles malbec die 'van boven' komt, waar het erg koud is, zoals de dame van de bediening meldt. Opmerkelijk dat die fles niet beneden lag, waar een wijnkoelkast staat. Hij wordt blijkbaar niet vaak besteld, terwijl 'ie nog geen 25 euro kost. Beter te koud dan te warm in ieder geval. Niks mis mee trouwens, met deze wijn.?
We laten de desserts even voor wat ze zijn. Het wordt zesmaal espresso, die wonderbaarlijk snel op tafel verschijnt. De koffie is van Douwe Egberts, niet van een Italiaan of hippe Rotterdammer. Dat is precies waar Blij voor staat: geen pretenties, lekker eten en drinken. En niet duur ook. We betalen 40 euro per persoon, dat is inclusief ongeveer 15 euro aan wijn en bier. Van een dergelijk totaalbedrag worden we helemáál blij. Zoals de Blijdorper in ons gezelschap zei: 'Ik zou er geen vijftig kilometer voor omrijden, maar ik ben wel blij dat ik in de buurt iets fatsoenlijks kan schaften.'