Het Zwaanshals is een unieke plek in het Oude Noorden die volop in ontwikkeling is. Behalve design en fashion kom je hier steeds meer food tegen. Neem Zino Urban Bistro, een knus restaurantje dat zich laat inspireren door het eten op straat in Vietnam, maar ook door de hip and happening-horeca in London. Zino is volgens eigen zeggen pas tevreden als de smaak ontploft in je mond.
Het is even zoeken. Na drie blokjes omrijden vind ik, op de hoek van een kleine straatje, de plek waar ik moet zijn. Achter het raam van de Zino Urban Bistro zit een stelletje al heerlijk te dineren, een voorafspiegeling van de warme sfeer waar ik na binnenkomst in terechtkom.
Onder het genot van een Franse sauvigon blanc, een van mijn favoriete druivenrassen, bekijk ik de kaart, een geprint A4'tje bevestigd op een dun houten plankje. Niet wat je noemt chique, maar wel iets wat goed past bij het interieur dat bestaat uit houten tafeltjes en bankjes.
De menukaart start met de vraag: wat eten we vandaag? Op het eerste gezicht een simpele vraag, maar dat is schijn. De kaart is weliswaar klein, maar de gerechten die erop staan zijn groots, allesbehalve traditioneel en de ingrediënten zijn bijzonder; niet iedereen zal ze herkennen.
Een aangenaam begin van de culinaire avond is het brood met lekkers dat op tafel verschijnt. Denk bij dat lekkers niet aan kruidenboter of verse roomkaas. Nee, hier krijg je 'gewoon' huisgemaakte wittebonenmousse met basilicum en limoen. Wat een heerlijke frisse start.
Eitjes van tonijn verwerkt in de saus
Als voorgerecht krijg ik rode poonfilet versierd met pankocrust die een licht krokante bite geeft. De vis ligt op een bedje van preiringen die zijn gestoofd in witte wijn en tijm. Om het geheel in smaak en presentatie af te maken, ligt de vis in een bottargasaus waar, volgens de vriendelijke dame van de bediening, eitjes van tonijn in zijn verwerkt. Je likt er je vingers bij af.
Ofschoon gebakken skreikabeljauw en kokkels, citroenbonen in bouillon van strandkrab en gele biet met schorseneren en topinamboer erg verleidelijk klinken, kies ik als hoofdgerecht voor vlees. Ik ga voor de picanha van de grill. Dit prachtige stukje vlees uit Brazilië, het staartstuk van de os, wordt opgediend met een geroosterd bintje, pied-de-mouton-paddestoelen en geroosterde gele wortelcrème. De chipotle-jus zorgt voor de finishing touch. Ook alweer zo'n geslaagd gerecht.
Houd je van een zoete en frisse afsluiting? Laat je dan verrassen door het dessertplankje, dat overigens meer een plank was, want de vijf zoetigheden werden geserveerd op een oude sigarenhouder. Zo konden we snoepen van de pistache lemoncurd layercake (duidelijk mijn favoriet!), een luchtige macaron met zachte vulling, ijs gemaakt van een fris appeltje, een crème brûlée van pesto (heel origineel!) en bevroren gele druiven.
We kunnen het niet laten om ook nog de liquid cheesecake te bestellen met een ganache van rode biet en witte chocolade, Thai tea crunch met venkelzaad en guave-ijs. Geloof me, deze cheesecake zul je nergens anders zo krijgen.
De avond sluiten we geheel in stijl af met een glas Spaanse merlot die volgens de eigenaar speciaal is gemaakt om te nuttigen bij chocolade. En ja hoor, daar ligt-ie: een bonbon van Olala Chocolade met kaneel, zeezout en karamel. Hoe gelukkig kan een vrouw zijn.