Zino Urban Bistro laat smaken ontploffen in je mond

Een spannende foodplek aan het Zwaanshals is Zino Urban Bistro. De kaart kent gerechten met ingrediënten uit alle werelddelen. Verrassende smaakexplosies.

18 Feb 2014 Femke van der Meer

blogger Femke is een geboren Rotterdamse en met haar videoproductiebedrijf Pink Producties gespecialiseerd in de ontwikkeling van online video's en WebTV.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bistro Zino

Zwaanshals 265, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Noord Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Zino Urban Bistro laat smaken ontploffen in je mond

Het Zwaanshals is een unieke plek in het Oude Noorden die volop in ontwikkeling is. Behalve design en fashion kom je hier steeds meer food tegen. Neem Zino Urban Bistro, een knus restaurantje dat zich laat inspireren door het eten op straat in Vietnam, maar ook door de hip and happening-horeca in London. Zino is volgens eigen zeggen pas tevreden als de smaak ontploft in je mond.

Het is even zoeken. Na drie blokjes omrijden vind ik, op de hoek van een kleine straatje, de plek waar ik moet zijn. Achter het raam van de Zino Urban Bistro zit een stelletje al heerlijk te dineren, een voorafspiegeling van de warme sfeer waar ik na binnenkomst in terechtkom.
Onder het genot van een Franse sauvigon blanc, een van mijn favoriete druivenrassen, bekijk ik de kaart, een geprint A4'tje bevestigd op een dun houten plankje. Niet wat je noemt chique, maar wel iets wat goed past bij het interieur dat bestaat uit houten tafeltjes en bankjes.
De menukaart start met de vraag: wat eten we vandaag? Op het eerste gezicht een simpele vraag, maar dat is schijn. De kaart is weliswaar klein, maar de gerechten die erop staan zijn groots, allesbehalve traditioneel en de ingrediënten zijn bijzonder; niet iedereen zal ze herkennen.
Een aangenaam begin van de culinaire avond is het brood met lekkers dat op tafel verschijnt. Denk bij dat lekkers niet aan kruidenboter of verse roomkaas. Nee, hier krijg je 'gewoon' huisgemaakte wittebonenmousse met basilicum en limoen. Wat een heerlijke frisse start.

Eitjes van tonijn verwerkt in de saus

Als voorgerecht krijg ik rode poonfilet versierd met pankocrust die een licht krokante bite geeft. De vis ligt op een bedje van preiringen die zijn gestoofd in witte wijn en tijm. Om het geheel in smaak en presentatie af te maken, ligt de vis in een bottargasaus waar, volgens de vriendelijke dame van de bediening, eitjes van tonijn in zijn verwerkt. Je likt er je vingers bij af.
Ofschoon gebakken skreikabeljauw en kokkels, citroenbonen in bouillon van strandkrab en gele biet met schorseneren en topinamboer erg verleidelijk klinken, kies ik als hoofdgerecht voor vlees. Ik ga voor de picanha van de grill. Dit prachtige stukje vlees uit Brazilië, het staartstuk van de os, wordt opgediend met een geroosterd bintje, pied-de-mouton-paddestoelen en geroosterde gele wortelcrème. De chipotle-jus zorgt voor de finishing touch. Ook alweer zo'n geslaagd gerecht.
Houd je van een zoete en frisse afsluiting? Laat je dan verrassen door het dessertplankje, dat overigens meer een plank was, want de vijf zoetigheden werden geserveerd op een oude sigarenhouder. Zo konden we snoepen van de pistache lemoncurd layercake (duidelijk mijn favoriet!), een luchtige macaron met zachte vulling, ijs gemaakt van een fris appeltje, een crème brûlée van pesto (heel origineel!) en bevroren gele druiven.
We kunnen het niet laten om ook nog de liquid cheesecake te bestellen met een ganache van rode biet en witte chocolade, Thai tea crunch met venkelzaad en guave-ijs. Geloof me, deze cheesecake zul je nergens anders zo krijgen.
De avond sluiten we geheel in stijl af met een glas Spaanse merlot die volgens de eigenaar speciaal is gemaakt om te nuttigen bij chocolade. En ja hoor, daar ligt-ie: een bonbon van Olala Chocolade met kaneel, zeezout en karamel. Hoe gelukkig kan een vrouw zijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

inez 20 Feb 2014, 22:56

Wat een heerlijk stuk en helemaal terecht!

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.