Wat je van ver haalt, is lekker. Dat sluit niet uit dat wat van dichtbij komt heerlijk is. Het bewijs voor beide stellingen levert Indonesich eethuis Anugerah op de Botersloot. Alle traditionele indogerechten vind je hier bij de meervoudig winnaar van de Zilveren Rijstlepel in een lekkere uitvoering.
Hoewel er 'afhaalcentrum' op het raam staat, vind je binnen een paar tafels in een gezellig rommelige, huiskamerachtige setting. De grote Sumatraanse houtsnijwerken op de kast zou de Kijkwijzer niet geschikt vinden voor kinderen - niet vanwege 'seks', maar vanwege 'angst'. Wel verhogen ze het Indo-gehalte van het interieur aanzienlijk. Dat doen ook de oorkondes aan de muur. Hierop lezen we dat Anugerah in 2011 en in 2013 de Zilveren Rijstlepel won op de Tong Tong Fair, voorheen bekend als de jaarlijkse Pasar Malam in Den Haag.
Mekka van de Indokeuken
Wie wel eens op de Pasar Malam is geweest, weet dat hier het Mekka van de Indo(nesische) keuken in Nederland is. Tientallen eetkraampjes in een tent zo groot als een voetbalveld worden afgespeurd door een anonieme jury op zoek naar het lekkerste gerecht. Die jury bestaat uit 'twee professionele koks, twee actieve thuiskokkies (waar minimaal driemaal per week een oosterse schotel op tafel komt), een liefhebber van de Indische keuken en twee juryleden met een Indische achtergrond, met grote liefde voor en kennis van de Indische keuken' (bron: website Tong Tong Fair). Dus als je daar een prijs wint, dan moet het goed zijn.
Dat prijswinnende Indonesiche eten haal je dichtbij in hartje Rotterdam. Bij binnenkomst valt je oog meteen op de kleurrijke, goedgevulde vitrine. Waarna je vanzelf op zoek gaat naar een prijslijst. Wat kost dit lekkers en hoe heet het allemaal? Maar die prijslijst hangt er niet. Prijzen vind je in de folder, en uiteraard kan mevrouw kokkie achter de balie uitleggen hoe het werkt. 'Eerste keer hier?', vraagt ze. Een vriendelijke klant schiet te hulp. Er is nasi rames voor € 12,49 wijst hij aan op de folder, met keuze uit twee vlees- of visgerechten en twee groentengerechten. 'En het is erg lekker'.
Hete rijst
Omdat hij eerst zijn bestelling meekrijgt, kan ik mooi even een nadere blik werpen op het uitgestalde eten. De tumis campur (gemengde groenten) zien er goed uit, en de ikan bumbu bali (vis) en de rendang (stoofvlees) ook. Eigenlijk ziet alles er goed uit. Wat een feest dat ik vier dingen mag kiezen! Doe dan ook nog maar de sambal goreng tempeh. De nasi goreng djawa die ik erbij kies is 'heet'. En dat is inderdaad zo. Behoorlijk pittig, ook voor de blanda die wel wat gewend is. Uiteraard bestaat dezelfde formule ook als bami goreng. En er is een vegetarische rames met vier groentengerechten voor € 12,00.
Thuisgekomen ontdek ik nog een eitje met sambal, een zakje met verse atjar van komkommer en lange dunne kroepoekstaafjes. Die lange, platte kroepoekschijven kennen ze hier niet. In heel Indonesië niet trouwens, zag ik ooit bij De Keuringsdienst van Waarde. Ze worden er wel gemaakt, speciaal voor de Nederlandse markt, waar je ze vooral in de supermarkt en bij de Chinees tegenkomt.
Voor een feestmaal hoef je niet naar Den Haag
Alles is uitgesproken van smaak. Geen slappe hap, maar lekker pittig en goed gekruid. Kijk niet gek op als je een hele schijf gember tussen je groenten aantreft. Of een draadje laos of een stukje citroengras . Alle gerechten zijn ook los te bestellen. Bijvoorbeeld daging blado (€ 8,50), een pootje ajam pedis (€ 2,00) of gado gado (€ 6,75). Als je echt een feestmaal wenst, kies je de rijsttafel speciaal voor twee (€ 42,50). Of je laat ze bij je thuis komen, want 'wij doen ook aan catering' staat er op de folder. Nou, wij doen aan smullen! Het is misschien niet allemaal gemaakt volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, want soms wat vet of zout. Maar het smaakt wel goed en we hoeven er niet ver weg voor. Niet eens naar Den Haag! 'Tot de volgende keer' zegt de mevrouw van Anugerah, vol vertrouwen dat ik het lekker ga vinden.
Op de foto boven: Dina Salle. Foto onder: heerlijk Indisch eten in de vitrine van Anugerah.
