De naam is de menukaart bij l'Entrecôte Museumpark

What's in a name? Bij het nieuwe l'Entrecôte Museumpark weet je meteen wat je krijgt. Ook voor lunch en borrel zit je hier goed. Op terras of entresol.

22 Apr 2014 Martijn van Hennik

blogger Martijn proeft, drinkt, praat, leest en denkt na over wijn. Hij combineert wijn graag met allerlei gerechten, die hij vaak zelf bereidt.

De naam is de menukaart bij l'Entrecôte Museumpark

Het voormalige Café Coenen in de punt van Het Nieuwe Instituut stond ruim een jaar leeg. Terwijl het een droomlocatie is: in de loop tussen de Nieuwe Binnenweg en Museumpark, met groot terras en laat zon. Deze kans kon horeca-ondernemer en buurtbewoner Jorrit Hylkema niet laten liggen. Hij verbouwde het café - voor een groot deel zelf - tot een kleine bistrot waarvan de naam tevens de menukaart is: l'Entrecôte Museumpark.

Ooit was het hier altijd druk. Maar dat is alweer ruim 10 jaar geleden. Café Coenen was een hotspot in het Rotterdam van het vorige decenium. Daar kwam de klad in. Het NAi (nu HNI) opende een eigen grand café met groot terras. Dat zal niet hebben meegeholpen om van het leeglopende Café Coenen nog iets te maken.

De architect kreeg een café

De naam van de architect zullen we trouwens niet meer noemen. Want hij heeft het nooit leuk gevonden dat er een café naar hem vernoemd werd. Opgelucht zal hij zijn met de komst van l’Entrecôte Museumpark. Net zoals de buurtbewoners en bezoekers van het Museumpark, want zo’n leeg café met een groot, leeg plein ervoor, ziet er niet leuk uit. De permanente, betonnen stoelen die er staan, nodigden ook niet uit. Behalve wat hangende jongeren wilde er niemand zitten op die winderige vlakte naast de vijver van het HNI.
Dat wordt helemaal anders: l’ Entrecôte (met dakje op de o) heeft een terrasvergunning tot aan de stoep van wat ooit ook Mathenesserlaan heette. Die lege vlakte wordt gevuld met een gezellig terras – de parasols zijn al besteld. Helaas moeten Hylkema en zijn gasten nog even wachten, want net nu gaat de gemeente de riolering vernieuwen. Het pleintje voor l’Entrecôte wordt binnenkort opengebroken: een geval van slechte timing. 

Succesformule

Jorrit Hylkema verdwaalde ooit tijdens een skivakantie in een restaurant te Genève waar de ober slechts één vraag stelde: hoe wilt u ‘m? Hoe wilt u ‘m? Ja, de steak. Het bleek het enige gerecht dat er geserveerd werd. En het leek een succesformule, want het was er stampvol. Als ik weer een horecazaak begin, dan wordt dit het, dacht Hylkema. De formule kom je op meer plekken in Europa tegen, en zelfs in New York en Dubai. Bij ons in Rotterdam misstaat hij niet – zeker niet in het verlengde van de Witte de Withstraat, die zich ontwikkelde van shoarmastraat tot hamburger (& steak) boulevard (met o.a. Hamburg en Ter Marsch & Co).

Blindproeven

Hylkema, die vroeger onder andere actief was als eerste kok van het Westerpaviljoen, serveert biefstukken van het Australisch black angus rund. Dat vlees koos hij zelf tijdens een blindproeverij in de keuken van Nice to Meat, de vleesleverancier die in onze regio vooral bekend is van het vlees van slager Piet van de Berg. Hij bleek niet bepaald de goedkoopste biefstuk te hebben gekozen, maar Hylkema doet geen concessies aan kwaliteit. Hij kiest liever voor een goed gevulde zaak waarbij de 36 couverts best een tweede keer bezet mogen worden. Die couverts vind je boven op een sfeervol entresol met uitzicht op het Museumpark en op de galerij van het Nieuwe Instituut, die ’s avonds verlicht wordt in allerlei kleuren. De inrichting is strak, in de stijl van het gebouw. De tafels zijn klassiek met witte lakens gedekt, kleine schemerlampjes zorgen voor sfeer.

Croque & Morgon

De entrecote van 250 gram komt met brood, friet en salade vooraf. Als je wilt, bestel je gewoon nog een schaaltje friet bij. Voor deze formule betaal je € 23,50, wat we onmogelijk duur kunnen noemen. De vegetariër die hier komt, heeft net als de vleeseter niets te kiezen, maar krijgt een kaassoufflé (€ 18,50). Niet zo’n gefrituurd flapje, maar een heuse soufflé, in de oven gebakken. Er is een scala aan desserts waaronder klassiekers als crème brulée, profiterroles en fromage. Ook voor een goede lunch kan je hier terecht. L’Entrecôte serveert vanaf 12.00 uur diverse sandwiches (vanaf € 4; brood van Menno), croque (monsieur & madame) en salades (rond € 11). Ook de wijnkaart ziet er aantrekkelijk uit, met scherp geprijsde Franse wijnen, waaronder de smakelijke Haut-Marin uit de Gascogne (€ 19,50 per fles) of de op-en-top Franse Morgon van Henry Fessy (€ 28,50). Maar de rode huiswijn (€ 3,50 per glas, € 17,50 per fles) doet het ook heel goed bij de entrecote, verklapt Jorrit.

Toplocatie, goede producten, betaalbaar eten en drinken en een overzichtelijke formule: wat wil je nog meer? Laten we hopen dat de opfrisbeurt van de riolering en de Wytemastraat richting het Erasmus MC snel klaar is. Voordeel van dit nadeel is dat dit hoekje van het Museumpark er dan nóg aantrekkelijker uitziet.

entrecote3 1

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

jeroen 30 Apr 2014, 15:01

helemaal goed enige minpunt een leverancier uit 020dat kan toch niet.

Eva 19 Mei 2014, 10:13

Perfect!

Renee von Balluseck 22 Mei 2014, 21:11

Wat een fantastische website.Jorit en Martine,ik ben diep onder de indruk van alles wat ik vanmiddag heb gezien en geproefd.Je moeder had weer een kleurrijk gezelschap uitgenodigd waardoor de sfeer weer prima was.Heel veel succes en dank voor alles.groetjes Renee

Brita Kars 23 Mei 2014, 17:21

Brita Kars 23 mei 2014, 18.00 uur. Ha die Jorrit en Martine, wat een lunch! maar ook wat een restaurant. We hebben werkelijk heerlijk gegeten. Ik kan niet wachten om nog eens te komen met Paul. Jullie hadden het zo goed voor elkaar.! Groeten Brita

Dimaranca Meekhof 27 Mei 2014, 12:05

Beste Jorrit ,Martine en Entrecoteteam,graag wil ik jullie allen nog even op deze manier bedanken voor jullie gastvrije ,hartelijke ontvangst en de voortreffelijke lunch ter ere van Nicolettes verjaardag .....wat hebben jullie een unieke locatie en wat ziet het er stijlvol en practisch uit !!! (echt gewoekerd met de gekke afmetingen van de ruimtes ....!!!) Van ganser harte wens ik jullie allen een hele goede zomer toe met een vol terras en ook voor daarna veel tevreden en vrolijke gasten ....Het moet ook voor de bezoekers van het ERASMUS (eens lag ik daar op intensive en medium care ...) een verademing zijn zo dichtbij lekker en betaalbaar te kunnen eten en opladen in een fijne ambience.....warme groeten en nogmaals veel succes Dimaranca

Aad en Elly Hartog 21 Jul 2014, 0:17

Onze verwachtingen waren hoog gespannen, we kenden de formule uit Londen en waren heel nieuwsgierig of dit een beetje in de buurt kwam. Wel, met vlag en wimpel geslaagd, de ontvangst en de bediening waren voortreffelijk en het eten uit de kunst. Dit was de eerste, maar zeker niet de laatste keer!! Succes!!

Lex 28 Jul 2014, 16:49

Martine en Jorrit, gezellige avond, super lekker gegeten.Lekkere steak en super dessert met knipoog naar Martine !Veel succes met deze pracht locatie en tot gauwKomen zeker terug !

Harm Maassen 3 Dec 2014, 23:38

Al een half jaar open maar had het nog niet ontdekt.Afgelopen zaterdag wezen eten en enorm verast hun vlees concurrent zat vol en na Google kwM ik bij de buik van Rotterdam, L'entrecote maakt zijn naam waar met het malste stukje vlees wat ik tot nu toe geproefd heb in 010!!Desserts van verassende sterren klasse bijna te mooi om op te eten. Daarna een kijkje in de keuken met de kok of chef, klasse gast dat je daar alleen staat, heel knap.Super klasse mannen ons zien jullie zaterdag terug!Mvg,Harm van Maassen

Lees ook deze verhalen
Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.