Het voormalige Café Coenen in de punt van Het Nieuwe Instituut stond ruim een jaar leeg. Terwijl het een droomlocatie is: in de loop tussen de Nieuwe Binnenweg en Museumpark, met groot terras en laat zon. Deze kans kon horeca-ondernemer en buurtbewoner Jorrit Hylkema niet laten liggen. Hij verbouwde het café - voor een groot deel zelf - tot een kleine bistrot waarvan de naam tevens de menukaart is: l'Entrecôte Museumpark.
Ooit was het hier altijd druk. Maar dat is alweer ruim 10 jaar geleden. Café Coenen was een hotspot in het Rotterdam van het vorige decenium. Daar kwam de klad in. Het NAi (nu HNI) opende een eigen grand café met groot terras. Dat zal niet hebben meegeholpen om van het leeglopende Café Coenen nog iets te maken.
De architect kreeg een café
De naam van de architect zullen we trouwens niet meer noemen. Want hij heeft het nooit leuk gevonden dat er een café naar hem vernoemd werd. Opgelucht zal hij zijn met de komst van l’Entrecôte Museumpark. Net zoals de buurtbewoners en bezoekers van het Museumpark, want zo’n leeg café met een groot, leeg plein ervoor, ziet er niet leuk uit. De permanente, betonnen stoelen die er staan, nodigden ook niet uit. Behalve wat hangende jongeren wilde er niemand zitten op die winderige vlakte naast de vijver van het HNI.
Dat wordt helemaal anders: l’ Entrecôte (met dakje op de o) heeft een terrasvergunning tot aan de stoep van wat ooit ook Mathenesserlaan heette. Die lege vlakte wordt gevuld met een gezellig terras – de parasols zijn al besteld. Helaas moeten Hylkema en zijn gasten nog even wachten, want net nu gaat de gemeente de riolering vernieuwen. Het pleintje voor l’Entrecôte wordt binnenkort opengebroken: een geval van slechte timing.
Succesformule
Jorrit Hylkema verdwaalde ooit tijdens een skivakantie in een restaurant te Genève waar de ober slechts één vraag stelde: hoe wilt u ‘m? Hoe wilt u ‘m? Ja, de steak. Het bleek het enige gerecht dat er geserveerd werd. En het leek een succesformule, want het was er stampvol. Als ik weer een horecazaak begin, dan wordt dit het, dacht Hylkema. De formule kom je op meer plekken in Europa tegen, en zelfs in New York en Dubai. Bij ons in Rotterdam misstaat hij niet – zeker niet in het verlengde van de Witte de Withstraat, die zich ontwikkelde van shoarmastraat tot hamburger (& steak) boulevard (met o.a. Hamburg en Ter Marsch & Co).
Blindproeven
Hylkema, die vroeger onder andere actief was als eerste kok van het Westerpaviljoen, serveert biefstukken van het Australisch black angus rund. Dat vlees koos hij zelf tijdens een blindproeverij in de keuken van Nice to Meat, de vleesleverancier die in onze regio vooral bekend is van het vlees van slager Piet van de Berg. Hij bleek niet bepaald de goedkoopste biefstuk te hebben gekozen, maar Hylkema doet geen concessies aan kwaliteit. Hij kiest liever voor een goed gevulde zaak waarbij de 36 couverts best een tweede keer bezet mogen worden. Die couverts vind je boven op een sfeervol entresol met uitzicht op het Museumpark en op de galerij van het Nieuwe Instituut, die ’s avonds verlicht wordt in allerlei kleuren. De inrichting is strak, in de stijl van het gebouw. De tafels zijn klassiek met witte lakens gedekt, kleine schemerlampjes zorgen voor sfeer.
Croque & Morgon
De entrecote van 250 gram komt met brood, friet en salade vooraf. Als je wilt, bestel je gewoon nog een schaaltje friet bij. Voor deze formule betaal je € 23,50, wat we onmogelijk duur kunnen noemen. De vegetariër die hier komt, heeft net als de vleeseter niets te kiezen, maar krijgt een kaassoufflé (€ 18,50). Niet zo’n gefrituurd flapje, maar een heuse soufflé, in de oven gebakken. Er is een scala aan desserts waaronder klassiekers als crème brulée, profiterroles en fromage. Ook voor een goede lunch kan je hier terecht. L’Entrecôte serveert vanaf 12.00 uur diverse sandwiches (vanaf € 4; brood van Menno), croque (monsieur & madame) en salades (rond € 11). Ook de wijnkaart ziet er aantrekkelijk uit, met scherp geprijsde Franse wijnen, waaronder de smakelijke Haut-Marin uit de Gascogne (€ 19,50 per fles) of de op-en-top Franse Morgon van Henry Fessy (€ 28,50). Maar de rode huiswijn (€ 3,50 per glas, € 17,50 per fles) doet het ook heel goed bij de entrecote, verklapt Jorrit.
Toplocatie, goede producten, betaalbaar eten en drinken en een overzichtelijke formule: wat wil je nog meer? Laten we hopen dat de opfrisbeurt van de riolering en de Wytemastraat richting het Erasmus MC snel klaar is. Voordeel van dit nadeel is dat dit hoekje van het Museumpark er dan nóg aantrekkelijker uitziet.
