Ooit 'n lichtbaken op zee is V11 nu 'n gastropub in de haven

In de Rotterdamse Wijnhaven ligt het lichtschip V11 dat sinds kort dienstdoet als Britse gastropub. Chefkok Gravy Davy kookt traditioneel met een twist.

30 Mei 2014 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Vessel 11

Wijnhaven t.o. 101, Rotterdam Maaltijd: OntbijtLunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Brits Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Ooit 'n lichtbaken op zee is V11 nu 'n gastropub in de haven

Ja, haar ouders zijn fervente lezers en, ja, ze komt uit West-Yorkshire. Dus dat ze Brontë heet is niet zo gek, een eerbetoon aan Charlotte Brontë, de schrijfster van Jane Eyre, en Emily Brontë, de schrijfster van Wuthering Heights. Brontë Flecker is de drijvende kracht achter V11, de nieuwe Britse gastropub op het lichtschip dat in de Wijnhaven ligt afgemeerd.

Als je in haar ogen kijkt, ben je subiet verdwaald in de moors en dales van haar Noord-Engelse geboortegrond, groen met een hint van paarse bloemetjes, haar ogen, bedoel ik. We moeten meteen iets drinken, een V11 home brewed 'Skunky Red Ale' dan maar. Een pint (€ 5,20)? Doe maar een halve (€2,60), the night is still young. Het bier doet inderdaad Brits aan, zo'n heerlijk dorstlessende bitter, maar het wordt gebrouwen hier op de Kaap, vertelt Brontë. Door de Kaapse Brouwers.
We zitten op het achterdek van het voormalige lichtschip. Het werd gebouwd in 1951 in Dartmouth en ligt sinds 1999 in Rotterdam. Van 2009 tot vorig jaar deed het dienst als onderkomen van het tapasrestaurant Tinto. Met de komst van Brontë Flecker en chefkok Gravy Davy is Vessel 11 weer zo Brits als Her Majesty.

In het huwelijksbootje met Jan

Voordat Brontë de Amsterdammer Jan tegenkwam (met wie ze eind juni in het huwelijksbootje treedt), werkte ze trouwens in Her Majesty's Diplomatic Service. Toen ze op een avond vanuit de Britse ambassade uitkeek over de Congorivier, dacht ze dat ze toch iets anders wilde met haar leven. Iets soortgelijks maar dan anders overkwam Gravy Davy. Hij werkte voor de Formule 1-ploeg van MacLaren en als kok bevoer hij de zeven zeeën plus nog een paar aan boord van luxe jachten van Heel Belangrijke Mensen. Dat hij nu kookt op een schip dat nooit van zijn plaats komt, mag gerust ironie heten.
Ook zonder dat het licht brandt waaraan de Vessel 11 zijn vorige functie ontleende, is het geheel roodgeverfde schip onmiddellijk te herkennen. Eenmaal aan boord kom je in een gezellige bar. Op het achterdek staan tafels en stoelen en je kunt ook nog bovenop de kajuit zitten. Misschien dat je alleen voor het steile trapje zeebenen moet hebben, voor het overige ligt de V11 zo stil dat er zelfs geen rimpeling in je biertje verschijnt. Brontë vindt dat we ook een cocktail moeten proeven. Ook de beroerdsten niet, kiezen we een Pimm's Cup (€ 6,50). 'Echt Engels,' bezweert onze gastvrouw, 'een cocktail die je drinkt als je op een zonovergoten middag naar een cricketmatch zit te kijken.' Ook op een wat koele voorjaarsavond zonder cricket is dat een goed argument.
Wat Brontë, Jan en Gravy nastreven met hun gastropub, is het typische pubkoken een stapje hoger te brengen. Dus wel een traditioneel gerecht als de cottage pie (€ 17) op de kaart, maar dan met een net iets andere finishing touch. Dat geldt ook voor de old English summer soup (€ 7) en in nog sterkere mate voor de sunday roast (€ 20), hoewel die — en dat kan natuurlijk niet anders — alleen op zondag wordt geserveerd.

Buikspek met bloemkool-kaaskroketjes

De kaart is ingeplakt in oude Engelse boeken (in mijn geval in A Country Camera 1844-1914 van Gordon Winter), alweer een verwijzing naar lezen. Ik bestel het langzaam gegrilde buikspek met bloemkool-kaaskroketjes, Engelse mosterdcrème en wortelen uit het zuur (€ 19), Martijn gaat voor de al genoemde cottage pie. Vooraf neem ik de asperges met een dressing van eendeneigeel en peterselie. De huiswijnen (wit en rood, € 3) voldoen zowel bij voor als hoofd uitstekend.
Gravy kookt stoer en hij serveert bepaald geen kleine porties, misschien een gewoonte overgehouden aan vroeger op zee. Maar alles is smakelijk bereid en die kroketjes zijn echt voortreffelijk. Martijn hoor ik ook niet brommen of het is van genot. Voor de nagerechten, van Iris Roskam, de vroegere patisseriechef van Parkheuvel, komen we een andere keer terug. 
Brontë vertelt nog over de concerten die aan boord worden gegeven en de dansavonden. Als het donker is geworden, betreden inderdaad steeds meer jongeren de loopplank. Zij begeven zich naar de buik van de V11 waar een tweede bar is en een DJ muziek draait die doet denken aan de tijd van The Singing Detective en Foyle's War. Inderdaad wordt erop gedanst, stijlvol. De volgende keer mijn dansschoenen aantrekken dus.

v11 5a  martijn fotografeerta

Foto boven: Gravy Davy en Brontë Flecker. (Foto Martijn van Hennik). Foto's onder: Buikspek met bloemkool-kaaskroketjes, gefotografeerd door Martijn van Hennik.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Sama Sama: Indische en Molukse gerechten zonder opsmuk

Perry de Man heeft samen met elf chefs het kookboek Sama Sama uitgebracht. Het boek bevat recepten, maar ook de verhalen die daarachter zitten.

6 redenen om vaker Rotterdams te lunchen en borrelen op werk

Meer weten over lekker en lokaal eten op je werk met Rotterdam de boer op! lees je hier.

Dit zijn de restaurantopeningen in Rotterdam om naar uit te kijken in het najaar van 2025

Ook dit najaar van 2025 zet de Buik alle openingen om naar uit te kijken voor je op een rijtje. Lees hier welke je echt niet mag missen.