Wat ook heel cool is: de Viskantine aan de Cool

Bij Viskantine aan de Cool (achter De Machinist) kun je - bij goed weer - met je voeten in het zand, verse vis van de gril eten. Ruim en variërend aanbod.

11 Jun 2014 Mirjam de Winter

blogger Mirjam is mede-oprichter van De Buik van Rotterdam. Ze kwam ter wereld met een paar honderdduizend extra smaakpapillen op haar tong.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Machinist aan de Cool

Coolhaven 4, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: Mediterraans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Wat ook heel cool is: de Viskantine aan de Cool

De mooiste en spannendste plek om te eten in Rotterdam was ooit het illegale visrestaurant bij Hotel New York. Hier zaten Ruud Lubbers, Bram Peper en allerlei Rotterdamse (en Amsterdamse!) kunstenaars en journalisten bij mooi weer onder een golfplaten dak een op de plaat gebakken visje te eten met uitzicht op de rivier. Nu is er: Viskantine aan de Cool.

Het illegale restaurant bestaat al jaren niet meer, maar je hebt nu wel het legale A la Plancha op het Noordereiland en sinds vorige week: Viskantine aan de Cool. Die ligt pal achter De Machinist, aan de kade van de Coolhaven, vlak achter de Parksluizen, waar de Schie begint en waar binnenvaartschepen en plezierjachten koers zetten richting Delft.

Aan het water, voeten in het zand

De directrice van De Machinist, Karin Yntema, liet zich inspireren door het illegale restaurant van haar oude werkgever Hotel New York en natuurlijk ook door het succes van A la Plancha. 'Maar ook verlangde ik gewoon naar eten zoals in Spanje: aan het water en met je voeten in het zand,' vertelt ze. Ze liet een houten constructie bouwen aan het water op een ondergrond van zand en zette er twaalf biertafels neer met plek voor zeventig visliefhebbers.
viskantine2Voor een perfect gebakken visje liet ze een speciale op hout gestookte steenoven bouwen en kocht ze een Big Green Egg-barbecue. De keuze uit verse vis is ruim en wisselt per dag, van tonijn tot rode poon, van tarbot tot dorade. Vooraf kun je een hele makreel (geserveerd op een krant) bestellen, warme scheermessen, vissoep of een schaaltje dopgarnalen. En de kok is de beroerdste niet: voor wie echt geen vis lust, legt hij een mooi stuk Black Angus op de gril. ?De Viskantine is net als A la Plancha alleen open bij mooi weer en dat vraagt nogal wat organisatie. Behalve dat Yntema de hele dag boven buienradar.nl hangt, kan ze pas op het laatste moment haar personeel oproepen. Maar als eenmaal duidelijk is dat het droog blijft die dag, kun je er vanaf vijf uur 's middags tot het donker wordt in de zon zitten met een bord vis en glas wijn. En al is het uitzicht niet zo spectaculair als dat van A la Plancha, het is er knus en — ook niet onbelangrijk — de vis (en ook de andere gerechten) is erg lekker. 
O ja, en aan het water staat ook een sjoelbak, waar deze zomer een illegale WK-sjoelen zal worden gehouden. Gegarandeerd dopingcontrole-vrij.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Mike Berghuis 25 Jun 2014, 22:16

Vandaag gegeten met het gezin omdat ik ook benieuwd was naar het concept. De vis (dorade, tonijn en poon) was goed bereid (duurde wel lang) alhoewel de kok ze wel serveert in een zwembad van olijfolie. De verkoolde uitgedroogde gepofte aardappels waren alleen met heel veel room nog enigszins te verteren. De aardappelsalade en bietjes werden te koud geserveerd en waren ook niet naar onze smaak, zeker niet in combinatie met de vis, maar dat is misschien een kwestie van smaak. Het personeel was wel vriendelijk. Dat is tegenwoordig ook zeker niet standaard.

Lees ook deze verhalen
Glasz in Rotterdam: Franse finesse op open vuur en service die straalt

Bij Bar Glasz aan het water in Hillegersberg kom je voor goed Bretons eten, fijne service en mooie wijnen. Kortom: een totaalplaatje.

Het beste van BIRD – en nee, het is dit keer geen pizza

BIRD, bekend van clubnachten en pizza's, serveert ook een interessant shared-dining menu. De Buik ging langs om daar eens van te proeven.

Hier eet je de lekkerste sushi van Rotterdam

Spicy tuna roll, California maki en nigiri sake. De Buik maakte een niet te versmaden overzicht van de restaurants waar je de lekkerste sushi kan eten.