Afgelopen week heb ik samen met een collega mogen proeven van de nieuwe winterkaart op de Euromast, tijdens een wijn spijs proeverij. Onder het genot van een geweldig mooi uitzicht heb ik verschillende nieuwe smaakcombinaties leren kennen met bijpassende wijnen erbij.
Bij binnenkomst worden we naar de brasserie op 92 meter hoogte gestuurd. Hier worden we verwelkomd door Anita in 't Veld. Zij vertelde ons later over de keuzes die op wijngebied zijn gemaakt.
Het interieur is eenvoudig. Een mooie donkere vloer met veel witte accenten. Meer heeft de Brasserie ook niet nodig, want met een 360 graden uitzicht, is het allemaal al spectaculair genoeg.
De winterkaart
Om kennis te maken met de nieuwe kaart, werden alle gerechten (voor, hoofd en na) geserveerd in de vorm van een proeverij. Bij ieder gerecht werd er een bijpassende wijn geserveerd. Chefkok Dennis van der Werf licht de gerechten voor ons toe.

Voorgerecht: venkelsoep
We beginnen met een carpaccio van rode biet met dadels, rucola en walnoten, een salade van Gandaham, groene kruiden en zoetzure pompoen en een venkelsoep. de combinatie tussen de Gandaham en de Pinot Grigio Riserva uit Trentino, Italië was mijn favoriet.

Visgerecht: gamba, noedels, spinazie en schuim van truffel
Bij het hoofdgerecht krijgen we een vegetarisch, een vlees- en visgerecht. Het eerste gerechtje was een hartige witloftaart waarbij de Petit Doruvael, een kaasje uit Woerden, een aangename verrassing was. Hierdoor viel de smaak van de witlof alleen wel wat minder op. Het gerecht werd gecombineerd met een Cabernet Franc uit de Loire. Als visgerecht een gamba met noedels en spinazie, afgetopt door een schuim van truffel. Mijn favoriet was de eendenborst met zuurkool, zoethoutsaus en een mousseline begeleid door een Chileense Pinot Noir. Dat zoetje van de saus ging namelijk heerlijk samen met de zuurkool en het malse vlees.

Hoofdgerecht: eendenborst met zuurkool, zoethoutsaus en een mousseline van aardappel
Na het hoofdgerecht verplaatsen we naar het platform op 112 meter hoogte, zodat we tijdens het uitbuiken van het geweldige uitzicht konden genieten. Leuk voor Valentijn: op deze hoogte zijn namelijk twee suites te boeken.
Terug in de brasserie krijgen we het nagerecht. Een taartje van pure chocolade met citrusfruit en een sorbet van pure chocolade. Hier kregen we een Pedro Ximínez geserveerd, een sherry uit Spanje. Vervolgens een tiramisu met een crème van Frangelico likeur. De bijpassende wijn was een Muscat d'Alexandrie uit Zuid-Afrika. Deze combinatie vond ik persoonlijk wat minder, omdat ik de zoete smaak van de wijn ietwat overheersend vond bij de subtiele smaken van de tiramisu.

Afsluiting: Hollandse kaasplank
Om het geheel af te maken komt er een plank met Hollandse kazen op tafel. Een heerlijke Edammer, kruidenkaas, brandnetelkaas, Oude Rotterdammer en Betine Blue passeerden de revue. De Late Bottled Vintage port en het kletzenbrood maakten dit laatste gerecht helemaal af.
Ter afsluiting van deze geslaagde avond, gaan we nog met de Euroscoop naar 185 meter hoogte (het hoogste punt van de Euromast).
Het eten en de wijnen zijn me goed bevallen. Het personeel is erg gastvrij en kunnen je goed adviseren. Een avond Euromast is zeker de moeite waard om een keer te doen. Houdt er rekening mee dat de Euromast een attractie is en je 9,50 euro moet betalen, voordat je nog boven mag, maar dat is zeker de moeite waard. Lekker eten, goede wijn en een geweldig uitzicht. Kortom, een avond vol hoogtepunten.