AirDnD - Drink ’n Dine - staat voor eten en drinken in een huiskamerrestaurant. Misschien heb je het al geprobeerd of ben je zelf een hobbykok die zich heeft ingeschreven bij airdnd.nl om tegen vergoeding gasten te laten genieten van je baksels en brouwsels. Vier maanden geleden was de feestelijke lancering van AirDnD in de Markthal en afgelopen week ging ik eens proeven bij mij in de buurt, de Kop van Zuid.
AirDnD rolt uit vanuit Rotterdam
Fotografie: Bregje Wentink
Aanschuiven aan de eetkamertafel bij een hobbykok met onbekende disgenoten. Het concept is niet nieuw, de aanpak om het groots en meeslepend uit te rollen wel. Eerst over Nederland en dan over de wereld. De Rotterdamse oprichter Rob Lagendijk keek likkebaardend naar het internationale succes van AirBnB – je privé woning als hotelkamer aanbieden – en besloot AirDnD te starten. Zonder dat te overleggen met AirBnB overigens. Zij zullen er bij succes óf blij mee zijn omdat de formules elkaar kunnen verrijken, of minder blij omdat er wordt meegelift op hun naam.
Gastvrij en avondvullend
Ik wilde het in ieder geval graag proberen en schoof bij mij in de buurt aan de tafel van Henri aan. Hij biedt ‘een avondvullend programma‘ aan met een viergangenmenu en bijpassende wijnen voor 38,50. Er zijn zes zitplaatsen aan zijn tafel. Een blik op de website leert dat de prijzen variëren van 15 euro voor bijvoorbeeld een ‘Vissige lunch’ (foto van een verse inktvis) of een Koreaanse Bibimbab, beide alleen als hoofdgerecht en zonder alcoholische dranken, tot 49,50 voor een vijfgangen menu met wijnarrangement.
Bij Henri maken we om zeven uur ’s avonds kennis met elkaar met een handdruk en een glas prosecco en vertrekken we hartelijk kussend en gegevens uitwisselend ver na middernacht.

Deze kok pakt het professioneel aan
Henri kan koken, dan kan ik vooraf al zien aan de rust in zijn kleine open keuken met geordende mise-en-place. Hij blijkt in het echte leven ook kok, en wel op een grote ferry line. ‘Maar daar kook ik in het groot voor enorme buffetten, hier kan ik mijn liefde voor eigen, mooie gerechten botvieren. Dat deed ik al regelmatig voor vrienden, op deze manier kan ik er ook iets mee verdienen’, vertelt Henri. Hij werkt twee weken aan boord en is dan twee weken vrij. Via AirDnD biedt hij twee eetavonden per maand aan. Ons voorafje is een gemarineerde bietjessalade met sinaasappel, geitenkaas en dun krokant spek. Daarna een smaakvol bospaddenstoelensoepje met hazelnoot-rucola pesto. Lekkere witte wijn erbij en bruiswater met komkommerschil op tafel.

Je leert nieuwe mensen kennen
Door samen te eten en te drinken aan een tafel, leer je elkaar snel kennen. De gesprekken zijn zeer gevarieerd, van het verbod op bodyscans in Nederland tot de standpunten van de VVD op het gebied van welzijn en zorg in de Tweede Kamer. En het gaat natuurlijk over het eten. Als hoofdgerecht komt er een oosterse runderstoof met gember en kokos in een kleine tajine op tafel. Het stoofvlees is heerlijk mals en subtiel van smaak. Het toetje is een vanille pannacotta met ananas, frambozencoulis en een witte chocolademousse. En mooie, brosse hazelnoot merengue bij de koffie. Henri maakt zelfs zijn zacht-verende Malibu marshmallows in eigen keuken.

Benieuwd hoe het verder gaat
AirDnD loopt nu in Rotterdam en in Amsterdam en er komen dagelijks hobbykoks bij die hun diensten aanbieden. Er is ook kritiek op het fenomeen huiskamerrestaurants, aangezien de uitbaters niet aan de horecaregels en -wetten hoeven te voldoen en geen belasting betalen. Tegenargument van AirDnD is dat het gaat om een hobby die de thuiskok maar af en toe uitoefent en dat de trend ‘deeleconomie’ voor dynamiek in de samenleving zorgt die je niet
moet willen tegenhouden.