Fiets je fluitend voorbij Oostplein door naar Kralingen, volg dan de route richting rood-witte luifels. Daar vind je de charmante delicatessenwinkel Cezve, met Turkse traktaties zo uit de oven. Om mee te nemen naar huis of direct van te genieten op het zonnige terras recht voor de deur. Je zit er tussen de olijfboompjes en kistjes gevuld met verse sinaasappels. Bovendien heeft eigenaresse Leyla aandacht voor jou en oog voor detail.

De definitie van een traiteur is iemand die lekkere etenswaren maakt en verkoopt. De lieve Leyla mag zich daarmee koningin onder de traiteurs noemen. De uitbreiding volgde zo’n half jaar geleden met haar eigen koffiezaakje in de Frits Ruysstraat. Hoewel dicht bij huis, is ze al in de vroege ochtend druk in de weer om van simpel meel en roomboter de lekkerste broodjes te bakken. Vanaf half negen worden de tafels gedekt met geblokte en gebloemde kleedjes waar buurtbewoners en andere gasten hun dag kunnen beginnen met een gezond ontbijt. Lunch en tussendoortjes lopen bij Cezve kriskras door elkaar want het aanbod aan kruidige en zoete broodjes geldt de hele dag.
Turkse koffie uit een cezve

Alleen een bezoek voor een kop koffie behoort niet echt tot de mogelijkheden. Wie namelijk binnen spiekt voor de huisgemaakte koekjes zal zwichten. Bij het serveren van de koekjes begint Leyla zelf te glunderen en voegt ze je fluisterend toe: “Even stoppen met praten als je een hap neemt...” De combinatie van chocolade en gemalen walnoot krijgt je inderdaad stil. Naast koekjes zijn er genoeg andere lekkernijen die een feest maken van je drankje. Bij onze perensap worden we verwend met een tulumba, een perfecte samensmelting van churros en baklava. Bij de koffie in de volgende ronde komt wat Turks fruit, heel schattig geserveerd in een zilveren vlootje. Maar eigenlijk is de koffie de specialiteit. De naam Cezve verwijst naar het koperen koffiekannetje waar de typische Turkse koffie uit wordt geschonken. Een klein, sterk bakkie, inclusief het koffiedik. Binnenkort wordt zelfs de bereiding bijzonder, waarbij de koffie in zand heet wordt gestookt.
Het keukenhoekje

Als je binnen een kijkje neemt is het klein, maar vooral heel knus. Overal hangen bordjes met vrolijke teksten en kopjes en kannetjes aan de muur. Er staan veel biologische sappen en pasta’s uitgestald om in je eigen stekkie van te genieten. Een grote oven mag natuurlijk niet ontbreken. Het is wonderbaarlijk dat ze uit dit keukenhoekje zoveel en zulke lekkere broodjes weet te maken. Bovenal wordt er voor verse ingrediënten gekozen en wordt er veel gebruik gemaakt van het griesmeelachtige semolina. Het geeft een soepel deeg waar veelal extra feta of knisperende pindakaas doorheen wordt gemengd. De gelige broodjes hebben iets weg van een luchtige cake met de juiste hoeveelheid aan kruiden en met de smaak van de toegevoegde kaas of zelfgemaakte bosvruchtenjam centraal. Er is ook een zogenaamd broodje Cezve, een specialiteit van het huis en iedere keer weer een verrassing.

Met een keukenschort om haar nek is Leyla degene die bakt en bedient. Ze is o zo vriendelijk, maar achter haar bescheidenheid schuilen vele ideeën. Ze wil graag haar bijdrage leveren aan de buurt en probeert mensen te plezieren met kraampjesmiddagen of een diner bij zonsondergang tijdens de Ramadan. Naast dit experimenteren heeft ze met Cezve een hele goede basis neer weten te zetten. Het is een fijne en rustgevende plek om neer te strijken, boordevol gezelligheid en lekkers. Kortom, het is compleet!