Als we over een paar jaar nog willen genieten van een lekker visje, moeten we toch echt in duurzame vangst investeren. De jaarlijkse Bewuste Visweek helpt ons hierbij. Deze week staat namelijk in het teken van duurzame vis, te herkennen aan de groene ASC- en blauwe MSC-keurmerken. Om de week af te trappen werd er een etentje georganiseerd en wij gingen er heen.
Bij De Buik vinden we duurzaamheid belangrijk. Voor duurzame visvangst zijn de ASC- en MSC-keurmerken belangrijk. Maar, wat betekenen die keurmerken precies? ASC staat voor de verantwoorde kweek van vis en MSC voor verantwoorde vangst. De keurmerken zijn onafhankelijk. Hierdoor zijn ze betrouwbaar en kan er goed gecontroleerd worden. De Bewuste Visweek wordt mede mogelijk gemaakt door het Wereldnatuurfonds, diverse supermarkten zoals Emté en Albert Heijn en diverse bekende merken, zoals Iglo.
Veel vis

Alle vis die we vandaag voorgeschoteld krijgen, heeft natuurlijk een ASC- of MSC-keurmerk. De gerechten worden klaargemaakt door souschefs van Pure C, Thijs Baert en Michiel Poelmans, en door Vlaming Matthias Speybrouck van restaurant Va et Vient. De mannen schotelen ons om te beginnen een tartelette met yoghurt en scheermessalade voor. Ik zit hier rustig van te genieten terwijl we informatie krijgen over de Bewuste Visweek.
De Bewuste Visweek moet mensen duidelijk maken hoe makkelijk het eigenlijk is om duurzame vis te kopen. De vis is immers gewoon in de supermarkt te verkrijgen en ook veel diepvriesvis is tegenwoordig gecertificeerd. Deze vis hoeft niet eens duur te zijn; veel merken vissticks zijn zelfs gecertificeerd. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar nog lang niet genoeg. De zee wordt nog zo overbevist dat, wanneer we geen duurzame vis gaan eten, er in 2050 bijna geen vis meer is. Het MSC-keurmerk zorgt er daarom voor dat er niet te veel gevist wordt, waardoor het zeeklimaat zich weer kan herstellen.

Tijdens het verhaal zijn de borden stilletjes afgeruimd en komt het lekkerste gerecht van de hele avond op tafel: een zomerse zalmsalade geserveerd in een avocado. Zalm en avocado is een zeer goede combinatie, waar wij hier helemaal vrolijk van werden. Het zag er allemaal tiptop uit en na afloop konden we het niet laten om het recept te vragen, zodat we dit gerechtje thuis ook kunnen maken.
Stellingen

Het verhaal over duurzame visvangst gaat verder met het bespreken van een aantal stellingen. Een van de stellingen die genoemd wordt is: ‘Vis van ver kan niet goed zijn’. Hans Nieuwenhuis van MSC geeft hier antwoord op: ‘Het gaat niet zozeer om de afstand, maar om hoe het gevangen wordt. Als aan alle eisen voldaan wordt, dan is de ‘vis van ver’ net zo goed als de vis van dichtbij’.
Meer vis

De gerechten die hierna volgen zijn minstens zo lekker als de vorige twee. Er wordt onder andere ajo blanco (koude amandelsoep) met zomerprei, rode bes en gerookte haring, en schelvis met mosselen geserveerd. De avond wordt afgesloten met schol met koolrabi. Wij weten weer waarom duurzame vangst zo belangrijk is. Ook in 2050 willen wij nog gewoon van een lekker visje kunnen genieten, dus in de supermarkt houden we onze ogen voortaan goed open voor de juiste keurmerken.
De Bewuste Visweek duurt van 26 september t/m 2 oktober. Meer informatie vind je hier.