Hans Worst domineert al ruim zestien jaar de hoek van de Coolsingel-Beursplein met zijn befaamde hotdog foodtruck. Door de werkzaamheden aan de Coolsingel moest hij verhuizen. Wij gingen met hem in gesprek en proefden zijn nieuwste broodje. 'Ik blijf mijn worsten herontdekken en nieuwe mogelijkheden zien, zo blijft het heerlijk om te doen wat ik doe.'
Weg van zijn vertrouwde plekje

De grote felrode letters 'Hans Worst' die boven zijn foodtruck uitsteken, zijn vanaf de trappen van het WTC niet te missen. Hans vindt tegenwoordig zijn plekje bovenaan de roltrappen van de Koopgoot op het Beursplein. Hij vertelt: "Ik sta hier nu een aantal weken en het bevalt eigenlijk hartstikke prima." Vreemd is het nog wel een beetje om zijn vaste plekje in te ruilen, maar zijn klandizie is er niet per se door verminderd. "De toevallige voorbijganger komt hier net zo goed langs en de vaste klanten die me een tijdje kwijt waren, beginnen me terug te vinden." Of hij in 2021, als de vernieuwde Coolsingel af is, überhaupt terug wilt naar zijn oude plek weet hij nog niet. "Volgens de bouwplannen lopen de voetgangers over drie jaar over een verbreed voetpad aan de andere kant van de weg. Chillen onder een boom met uitlaatgassen in je gezicht; het idee van flaneren op de omgebouwde Coolsingel zie ik nog niet zitten."
Hans Worst hotdog restaurant?

In het verleden deed Hans uitspraken over zijn gekoesterde droom om een eigen hotdog dinerzaak te beginnen in Rotterdam. Dat idee is van de baan. "Ik heb de stap serieus overwogen en zelfs daadwerkelijk rondgekeken naar mogelijke locaties in de stad, maar ik besloot dat lekker buiten en onder de mensen zijn mij veel meer waard is dan een eigen restaurant. Vier muren en een oververhitte keuken zouden me alleen maar ontzettend benauwen. Mijn plezier in wat ik doe en mijn concept zouden er helemaal verloren gaan."
Mogelijkheden te over

Hans ziet toekomstige ontwikkelingen van zijn zaak in allerlei andere hoeken. "Ik blijf nieuwe mogelijkheden vinden, niet alleen voor soorten hotdogs, maar ook voor manieren om te groeien met mijn zaak." Trots toont Hans bijvoorbeeld het nieuwste 'Smokey Goodness' kookboek van Jord Althuizen, waarin zijn 'Rotdog' een plekje heeft bemachtigd. Ook vertelt hij over de telkens groter wordende festivals waarop hij een plekje krijgt om zijn hotdogs te verkopen. "Muziekfestivals vind ik echt te gek om te doen. Mensen zijn daar allemaal bij elkaar om het naar de zin te hebben. In die sfeer werken is gewoon lekker. Ik ben niet zo van de foodtruckfestivals. Daar wordt vaak veel afgekeken en gekopieerd onderling. Vanuit mijn eigen ideeën werken, is juist altijd mijn kracht geweest." Tegenwoordig werkt Hans ook samen met partner-restaurants. Zo staan Hans' hotdogs sinds kort op de menukaart bij Het Boterhuis in Delft. "Ik lever mijn worsten en leer het restaurant hoe ze geserveerd moeten worden. Als je het mij vraagt: een super leuke vervanging van de standaard borrelhapjes uit het vet!" Hans verklapt al dat hij een drietal Rotterdamse zaken in gedachten heeft, waarmee hij graag hetzelfde wilt gaan doen. Binnenkort kun je dus ook aan de avondborrel op verschillende terrassen in de stad genieten van de Hans Worst hotdogs, als alles volgens plan verloopt. "Helemaal top lijkt me dat. Dan hoef ik niet vast in een benauwde keuken te staan, waar de muren op me afkomen, en toch kan ik weer een stap verder!"
Nieuw! Avocado ontmoet worst

In het uur dat wij luisterend aan zijn foodtruck doorbrengen, staat Hans geen minuut stil. Van joggers tot mannen in pak en van toeristen tot de kok van het naastgelegen restaurant. Iedereen lijkt te willen smullen van Hans zijn 'dikke vette lekkere hotdogs'- zoals hij ze zelf beschrijft. Hij biedt allerlei verschillende broodjes aan. "Ik laat me voor ingrediënten vaak inspireren door de vele culturen die ik zie in Crooswijk, waar ik vandaan kom. Daar ga ik dan mee experimenteren en combineren om de juiste smaken en structuren samen te brengen." Hij is bijna klaar met het ontwikkelen van zijn nieuwste broodje; een cross over tussen een vette hap en de huidige 'powerfood' trend. Het is letterlijk, maar ook zeker figuurlijk, een mond vol: de hotdog avocado-relish-artisjok met truffelmayonaise, lente-ui en een kneepje citroensap.
Nog verzadigd van de lunch, duwt Hans ons de nieuwe hotdog in onze handen; we moeten één hapje proeven… dat plan mislukt finaal. Nog geen vijf minuten later is het broodje helemaal op. Het is een heerlijke combinatie! De avocado is gemarineerd in een mengseltje van peper, zout en knoflookolie, waardoor de vrucht niet verloren gaat in het smaakgeweld van de truffelmayonaise, relish en citroen. De worst is, zoals iedereen van Hans gewend is, heerlijk sappig. Hans is blij dat zijn nieuwe ontdekking goed smaakt: "Ik ga nog gegrilde artisjokhartjes aan het recept toevoegen. Die zullen straks de 'bite' toevoegen aan de combinatie en dan is hij écht af!"