Pasta uit het wiel, daar draait het bij restaurant Kaaskop allemaal om. Sinds een paar weken kun je van 12:00 tot 20:00 terecht bij het restaurant van Sayim Bulbul voor diverse versgemaakte pasta’s die stuk voor stuk door een parmezaans kaaswiel worden geroerd.
Na meerdere bedrijven te hebben gehad in allerlei verschillende branches, is het nu eindelijk tijd voor zijn grote droom: een eigen horecabedrijf. De Buik interviewde Sayim over zijn nieuwe zaak en proefde onderwijl Sayims favoriete pasta.
'Dit wil ik ook'

Het idee voor dit restaurant deed Sayim op toen hij met zijn twee dochters door een van de hipste wijken van Istanbul liep. “Ik zag een kaaswiel waar constant pasta door geroerd werd en toen ik in de keuken keek zag ik dat de pasta vers werd gemaakt. ‘s Nachts kon ik het niet loslaten. Ik dacht: dit wil ik ook.”
Eenmaal in Nederland aangekomen ging Sayim aan de slag. Hoe hij een eigen restaurant is begonnen? “Gewoon doen.” Om pasta te leren maken werd Google zijn beste vriend.
Diverse pasta's (en kaas)

Bij Kaaskop heb je de keuze uit diverse pasta’s. Je kunt een kleine portie of een grote portie kiezen, waarna je je saus en toppings kiest. “Ik vind eenvoud belangrijk. Hoe eenvoudiger iets is, hoe moeilijker het is om te maken. Dan proef je echt de kwaliteit.” Om die reden is de kaart ook niet te uitgebreid, want dat ‘zorgt voor keuzestress’.
Gerechten zonder poespas

Toch zorgt dat niet per se voor minder keuzestress, want alle pasta’s klinken erg aantrekkelijk. Zo kun je een pasta met pesto, babymozzarella en zongedroogde tomaatjes bestellen of de pasta met kip en kleurrijke pepers. Ik koos een van Sayim’s favorieten: de pasta met truffelsaus en wilde paddenstoelen.
Sayim houdt niet van poespas en dat deze pasta lekker is in zijn eenvoud kan ik bevestigen. Zelden heb ik paddenstoelen geproefd die zo rijk zijn van smaak en de truffel is duidelijk aanwezig, maar niet te. Maar natuurlijk het belangrijkst: de romige textuur en smaak van de Parmezaanse kaas, maakt dat je het gerecht echt onder soulfood kunt schalen.
Een echte Kaaskop

Het pastadeeg maakt Sayim iedere ochtend vers, waardoor het deeg zachter is dan gedroogde pasta maar toch met een lichte bite. “Voor je neus wordt de pasta klaargemaakt en alle pasta haal ik vervolgens door het kaaswiel. Dat ambachtelijke, die belevenis, onderscheidt ons van andere restaurants.”
Het kaaswiel in de etalage is een echte eyecatcher, want in de tijd dat ik binnen ben hoor ik menig passant roepen: “Kijk dat kaaswiel!” Andere voorbijgangers lachen om de naam. “Kaaskop is een soort scheldwoord voor Nederlanders, maar ik omarm ‘m juist. Mijn dochters zeggen dat ik nog een grotere kaaskop ben dan Nederlanders.“