Swingend en klinkend je avond door bij Oliveira’s

Bij Oliveira's aan de Schiemond in Rotterdam-West proef je van de authentieke Kaapverdiaanse keuken, nip je aan cocktails en kun je achteraf dansen.

10 Nov 2022 Willemijn Mosch

blogger Willemijn sleept haar vrienden graag mee naar de nieuwste pareltjes in Rotterdam voor een lekkere zoete snack, stevige lunch of uitgebreide borrelplank met voldoende bier.

Swingend en klinkend je avond door bij Oliveira’s

De Rotterdamse wijk Schiemond is een smeltkroes van vele verschillende culturen. Bij Oliveira’s proef je dit ook terug. Dit restaurant met bar serveert gerechten en drankjes uit de Kaapverdische keuken, waar smaken van over de hele wereld samenkomen. Afrikaanse stoofpotjes, Portugese desserts en Braziliaanse cocktails krijgen een lokale touch. En in Oliveira’s Bar Restaurant kun je niet alleen het eten, maar ook een stukje van de Kaapverdische cultuur proeven.

Petiscos, pitiscando en cocktails  


Oliveira’s is sinds 2021 open en biedt een uitgebreide menukaart aan. Naar goed begrip van de Kaapverdische gemeenschap die hier met regelmaat komt, zijn alle gerechten op deze kaart geschreven in het Portugees. Maar geen zorgen, want het personeel vertaalt met veel charme de gerechten van de kaart voor je (die in het Portugees eigenlijk nog net een stukje beter klinken). Op de kaart staan vele (borrel)hapjes: petiscos en pitiscando. Hiermee kun jij een maaltijd samenstellen die past bij waar jij op dat moment zin in hebt, of je kiest ervoor om de hapjes links te laten liggen en je te richten op de drankjes. Want de rijk gevulde cocktailkaart doet lonken. Denk aan de mango daiquiri, de caipirinha en de espresso martini. Alle internationale klassiekers staan op deze kaart en worden met veel flair door de eigenaar bereid. De cocktails worden mooi gepresenteerd, in de juiste glazen en met vers fruit. De pink gin en tonic in een glas ter grootte van een kleine vissenkom is een goede binnenkomer met een combinatie van de wat zoetere gin, bittere tonic en fruitige accenten van verse passievrucht. 

Kaapverdische tradities hooghouden 


Naar Kaapverdisch gebruik komt er veel vlees en vis op de menukaart terug. Wij krijgen vooraf een combinatie snacks voorgeschoteld, bestaande uit gebakken inktvis, brood, pasteitjes en kroketjes. De pasteitjes en kroketjes zijn perfect krokant en met heerlijke vullingen van tonijn, garnaal en kabeljauw. Dat is weer eens wat anders dan het gebruikelijke Hollandse bittergarnituur. Na nog een laatste ronde van krokante lekkernijen wordt als hoofdgerecht de catxupa geserveerd. Dit nationale gerecht van Kaapverdië is een stoofpotje met mais, bonen en vlees. Iedere chef maakt deze op zijn een eigen manier. Bij Oliveira’s eten we hem met chorizo, rundvlees en bonen. Erg voedzaam en het vlees is goed mals. Naast deze verse catxupa (catxupa fresco) serveert Oliveira’s een dag later altijd de catxupa guizado: de catxupa die de dag daarvoor is overgebleven en is opgebakken met wat ui, eieren en wisselende andere ingrediënten. Ook dit is een typisch Kaapverdisch gebruik en past goed bij de steeds groter wordende trend van duurzaamheid. 

Swingende afsluiter 


Verschillende desserts maken het mogelijk om de avond lekker af te sluiten. Denk aan de Portugese pastel de nata, maar ook andere gerechten die je niet overal in Rotterdam kunt bestellen, zoals Pudim de Leite, gemaakt van gecondenseerde melk. Wij proeven Pudim de Maracujá, een pudding van passievrucht geserveerd met passievruchtmousse. Daarnaast ligt een smeuïge cake, die bestaat uit laagjes van pudding en zacht deeg, met een siroop van suiker bovenop. Na het dessert is de avond zeker nog niet klaar bij Oliveira’s. Het wordt hier pas echt druk vanaf een uur of 23.00. De dj mag zijn muziek dan op hoger volume draaien en voordat je het weet, waagt men zich aan een dansje. De muziek en het ritmegevoel zijn verweven met de Kaapverdische cultuur en niet te stoppen tot de late uurtjes. Het grote podium, de discolichten en de instrumenten worden hier niet zomaar onbenut gelaten. Zo staan er Fun Date Nights in de agenda, een avond om vriendschap en de liefde te vieren. Tijdens de avonden komen Kaapverdische artiesten optreden met zang, dans en entertainment. Deze artiesten regelen de eigenaren via hun eigen netwerk en daarmee verzamelt zich een erg knusse en warme gemeenschap rondom dit restaurant. En die gezelligheid en gastvrijheid proef je als je er bent. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.

15x Franse bistro’s en brasserieën

Als je op de Franse toer wilt, zit je prima in Rotterdam. Hierbij een lijst brasserieën en bistro's voor iedereen die zich in la douce France wil wanen.

Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.