Terug in de tijd: Old Dutch

Deze week gaan we terug in de tijd naar één van Rotterdams eerste restaurants met een Michelinster: Old Dutch.

23 Mei 2016 Jaino Mohammedamin

blogger Jaino is een Geschiedenis student op de Erasmus Universiteit. Komend uit een klein pittoresk dorpje in Gelderland heeft hij de rust omgeruild voor een stads bestaan om in Rotterdam te studeren.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Old Dutch

Rochussenstraat 20, Rotterdam Maaltijd: LunchDinerLate night Stadsdeel: West Keuken: Nederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Terug in de tijd: Old Dutch

Deze week in ‘Terug in de Tijd’ doen we 't even anders, want in tegenstelling tot de toegankelijke kroegen waar Jan en Alleman komt, hebben we deze week wat anders in petto. Het restaurant van deze week heeft als één van de eerste Rotterdamse restaurants een Michelinster weten te bemachtigen: Old Dutch.

Het op een boerderij lijkende restaurant staat midden in de drukke stad tussen alle moderne gebouwen. Het pittoreske restaurant doet daarentegen niet onder voor de stedelijke architectuur die Old Dutch omringt. Het restaurant is al jaren een trekpleister voor zakenlui, welgestelde families in Rotterdam en toeristen met een wat grotere portemonnee. Hoewel er wel eens een Afrikaanse prins komt of bekende politici, de gewone Rotterdammer is er ook meer dan welkom. Wees dus niet bang om een keer langs te gaan. Naast de kreeft en steak tartare hebben ze namelijk ook 'gewoon' saté of de befaamde kroket van Old Dutch.

Hoe begon het?


Het verhaal begint in april 1932, wanneer op de Coolsingel de Bodega Old Dutch wordt geopend door Toon en Wim Mannes. Het proeflokaal viel al snel in smaak bij de welgestelde Rotterdammers. Helaas werd ook Old Dutch, net als vele anderen, het slachtoffer van het bombardement in 1940. De bodega brandde af. Dit weerhield Toon en Wim Mannes er echter niet van om hun horeca-ambities waar te maken. Nog hetzelfde jaar begonnen ze op de Rochussenstraat hun nieuwe Old Dutch. Hoewel het pand in eerste instantie werd gebruikt als tijdelijke locatie, bleef de door J. Lelieveldt ontworpen boerderij fungeren als vaste plek voor hoogstaande culinaire avonturen. 

Na enkele jaren was Old Dutch weer back in business. Het was dan ook in 1957 dat ze als één van de eerste Rotterdamse restaurants een Michelinster ontvingen. Met bijzondere gerechten als Escurion, Mixed Grill de Poissons en Huitres Imperiales de Zélande wisten ze die Michelinster tot 1974 te behouden. In 1963 kwam er zelfs koninklijk bezoek. Het Belgische koningshuis, bestaande uit onder andere Prinses Paola en Prins Albert van Luik, kwam uitgebreid dineren bij het inmiddels befaamde restaurant. In 1975 deed de familie Mannes na vele jaren afstand van het restaurant, waarna het meerdere malen van eigenaar verwisselde. Tot in 1980 Aad van der Stel in beeld kwam. Hij is degene die Old Dutch weer terug bracht naar het oude niveau. Hij bleek de aangewezen persoon voor deze taak, want binnen korte tijd was het restaurant weer up and running. Tot op de dag van vandaag houdt hij de kwaliteit van Old Dutch hoog.

De klant is koning 


Momenteel is Old Dutch nog steeds een Rotterdamse plek waar zakenlui en politici bijeenkomen om zaken te doen en lekker te eten. Old Dutch is hier namelijk de uitgelezen plek voor, het stelt nooit teleur en biedt een constante kwaliteit. Dat is dan ook de sleutel tot succes volgens Old Dutch. Maar het belangrijkste blijft volgens Aad van der Stel luisteren naar de klant. Old Dutch biedt iedereen de juiste ervaring, of je nu langer aan tafel zit of enkel een broodje komt eten. Wil je wat buiten de kaart om eten? Geen probleem. Hier heerst nog steeds de de slogan 'klant is koning'. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Terug in de tijd: Restaurant 'Bierhandel' De Pijp

In een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg vind je Rotterdams oudste restaurant: 'Bierhandel' De Pijp. Een ware klassieker.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.