In dit verhaal voor de Buik Magazine bespreken we een aantal pareltjes van plekken die net buiten de steden van De Buik vallen. Er zijn van die momenten dat je genoeg hebt van de hectiek in de stad. Stap op de fiets: dit zijn onze aanraders in de groene luwte, op de rand van alle vier de steden van de Buik of er net voorbij.
Nieuwe editie van de Buik Magazine
Er komt een nieuwe editie van de Buik Magazine aan. Dus met veel plezier lichten we een paar favoriete verhalen van de eerste editie van ons magazine uit. In dit verhaal bespreken we de pareltjes die net op/na de rand van de steden van de Buik liggen. Word nu lid van Club de Buik zodat je het magazine voortaan als eerste in huis hebt, een must voor iedereen die houdt van eten, mensen en verhalen.
Vanuit Utrecht:

Kasvio
Spannende plek, spannende keuken. Aan de rand van Leidsche Rijn, omringd door een gigantisch voedselbos, ligt Kasvio. Het restaurant is onderdeel van de Metaal Kathedraal, een culturele en ecologische broedplaats, ontstaan vanuit De Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk en een oude metaalfabriek. In haar herbarium (Kasvio in het Fins) kookt de Finse Mari Pitkänen honderd procent veganistisch. Denk aan een terrine van eekhoorntjesbrood en kastanjechampignons met mierikswortelschuim en ingelegde mosterdzaden. Voor of na haar chef’s menu kijk je je ogen uit op het historische landgoed met de meest kunstzinnige bouwsels. Niet voor niets wordt Mekka (de bijnaam van de Metaal Kathedraal) een ‘living lab’ genoemd en ‘supermarkt voor zelfherstellend vermogen’.
Aan de andere kant van Utrecht, via Lunetten, ben je zo bij restaurant, landwinkel en bakkerij De Veldkeuken in Bunnik. Prachtige omgeving en een origineel menu met als gratis optie een kontje voor het hondje (‘Alleen als ie braaf is’). Of ga langs bij Vroeg, ook een restaurant, winkel en bakkerij, in een monumentale boerderij uit 1599.
Vanuit Den Haag:

Triptyque
In de periferie van Den Haag kun je je hart ophalen als het gaat om fine dining. In Voorburg vind je Vreugd & Rust, een voormalige villa op een landgoed, met een restaurant dat - heel internationaal - Central Park heet. Onder het groene lover wordt op sterrenniveau (inclusief sterrenprijzen) gekookt. Tip: met het lunchmenu blijf je (per persoon) onder de honderd euro.
Ook Triptyque in Wateringen heeft een Michelinster (plus een groene). Het restaurant ligt weliswaar niet in het groen, maar de kaart is een voorbeeld van de Nieuwe Nederlandse (groente)Keuken.
Nog eentje dan: aan de rand van een jaren zeventig wijk in Zoetermeer ligt een monument uit de zeventiende eeuw met een eigen buytenplaats en ‘wijnhooiberg’: Hofstede Meerzicht.
Vanuit Rotterdam:

Café Clementine
In Fruitpacking District, een nieuwe wijk in het Dutch Fresh Port-gebied, is een kasrestaurant dat the talk of the town is. Café Clementine verwijst naar de plek waar 100 jaar geleden de groente- en fruitveiling van Barendrecht is begonnen. Je eet met ingrediënten uit eigen moestuin en van boerderij Landzicht. De kaart is internationaal: van okonomiyaki (kimchi-pannenkoek) tot shakshuka (boerderij-ei met tomatensalsa en groene kruiden).
Verborgen in de oer-Hollandse Randstad ligt Fattoria Naturale, een ecologische boerderij waar je, de groen-wit-rode vlag bij het toegangsbruggetje verraadt het al, op z’n Italiaans kunt genieten. In een tot restaurant verbouwde oude schuur wordt gegeten in agriturismo-stijl met vlees van eigen erf. Er ligt oer-Hollands boerenbont op tafel (dat wel) en tussen de gangen kun je rondlopen tussen de kippen, varkens en runderen. De winkel/traiteur verkoopt producten uit Italië en klassiekers als carpaccio, vitello tonato, lasagne en cannelloni.
Vanuit Amsterdam:

Je kunt er alleen komen met de fiets of de eigen bootservice. Net buiten de ring, in de Duivendrechtse Polder, ligt Over-Amstel, een oude boerderij verbouwd tot boutique B&B en farm to fork-restaurant met eigen groente-, bloemen- en kruidentuin, een kaasmakerij en bakkerij. Geinig lunchgerecht: tartaar van Ouderkerks Blond op Amstel Bonk met ingelegde groenten.
Nog nét in Amsterdam maar allebei de moeite waard: De Kas (in een kas/kwekerij) en Merkelbach, in een 18de eeuws koetshuis in het prachtige Park Frankendael.