Begin deze eeuw studeerde ik in Nijmegen, en ik was van plan om in mijn laatste jaar te gaan samenwonen. Twee vriendinnen verhuisden naar Utrecht en dat leek me ook wel wat. Ik verliet niet alleen de Keizerstad, maar ook mijn vriend voor een Utrechts avontuur dat nog lang niet voorbij is.
Inmiddels zit Utrecht in mijn hart. In de loop der jaren is de stad gegroeid, letterlijk en figuurlijk. Geen studentenstad meer, maar een volwassen wereldstad – weliswaar op zakformaat. Ook culinair gezien heeft Utrecht een ware metamorfose ondergaan, waar we nog middenin zitten. Een uitgebreider en diverser aanbod, en ook voor fine dining hoef je tegenwoordig de stad niet meer uit. Ondertussen ben ook ik veranderd. Leerde ik tijdens mijn studie vooral over gezonde voeding, ondertussen is mijn liefde voor (schrijven over) koken en lekker eten steeds sterker geworden.
Er zijn ontzettend veel mooie verhalen over de Utrechtse foodcultuur te vertellen.
En ging ik vroeger voor het stappen regelmatig een hapje eten bij een twijfelachtige maar vooral voordelige Griek of Italiaan, tegenwoordig struin ik liever de stad af op zoek naar een voor mij nog onbekend koffietentje, nieuwe wijnbar of authentieke bistro. En natuurlijk vergrijp ik me nog regelmatig aan een broodje Mario, Carlo of Ben. De saaie uitzendbureaus op de Biltstraat, waar ik ooit mijn eerste kamer huurde, hebben inmiddels plaatsgemaakt voor heuse hotspots. De Zadelstraat is aan het transformeren naar een boulevard vol eettentjes en deli’s, en zelfs in tijden van corona poppen er nieuwe vegapizzeria’s en pinchobars op.
Dwars door de pandemie heen heeft de stad haar weerbaarheid en creativiteit laten zien. Van borrelboxen tot kookworkshops, van foodkraampjes tot culinaire wandelingen. Alleen die Michelinster, of beter gezegd het ontbreken van een sterrenrestaurant, dat blijft toch een dingetje. Een minderwaardigheidscomplex hoeven we daar wat mij betreft niet aan over te houden. Ik ben ontzettend trots op me stadsie en iedereen die in de horeca werkt. Er zijn ontzettend veel mooie verhalen over de Utrechtse foodcultuur te vertellen en die delen we met de Buik van Utrecht maar wat graag met jullie. Want zeg nou zelf: Utrecht mag culinair best wat meer op de kaart.