Hier vind je de beste cinnamon buns in Stockholm (en in Utrecht)

De Buik deelt vijf tips voor de beste cinnamon buns in Stockholm en vijf tips voor de beste buns in Utrecht.

6 Sep 2023 Lisanne van Marrewijk

blogger Lisanne woont sinds een half jaar in Stockholm maar is afkomstig uit Maassluis en welbekend in Rotterdam.

Hier vind je de beste cinnamon buns in Stockholm (en in Utrecht)

De Zweedse kanelbullar, ook wel bekend als kaneelbroodjes, hebben in de afgelopen jaren hun plek gevonden in Nederlandse koffiezaken en bakkerijen. Het Zweedse exportproduct is een welgeliefde optie voor ontbijt, lunch of snack onder menig mens, niet alleen meer in Zweden.

Voor iedereen die naar Stockholm gaat heeft de Buik vijf tips, voor iedereen die in Utrecht blijft eveneens.

De tips komen direct van de bron, van de Buiks Lisanne van Marrewijk, die in Stockholm woont.

​De beste bakkerijen in Stockholm

Stockholm is het mekka van de cinnamon buns. Je kunt geen bakkerij voorbijlopen zonder te zwichten voor de geur van verse kaneelbroodjes die je tegemoet vliegt. Wedden dat je na het lezen meteen een trip naar Stockholm in de groepsapp oppert? Dan weet jij in ieder geval alvast waar je langs kunt.

​Ingrid

Ingrid is misschien wel de schattigste familiebakkerij die je ooit gaat zien. Het zaakje is zo klein dat je er niet eens kunt zitten. Afhaal only dus - hoewel je in de zomer ook goed buiten op het bankje kunt vertoeven. Wel kijk je door het glas de ruime bakkerij in waar live voor je neus de beste bullars van de stad worden gebakken.

Het menu is niet groot, maar dat hoeft ook niet. Bij Ingrid kom je met name voor de bullars; kaneel, kardemom, vanille of andere kruiden of smaken van het seizoen.

Geen zin een bullar? Ze hebben ook andere lekkernijen zoals brownies, appelgebak, koekjes of net wat ze die dag hebben gebakken. Überhaupt geen zin in zoet? De brood-en-soep-combo voor de lunch is favoriet onder veel locals.

Regeringsgatan 91, Stockholm

​Socker Sucker

Socker Sucker bestaat nog geen jaar, maar heeft haar naam al gevestigd. De bakkerij wordt gerund door vrienden en meesterbakkers Frida Bäcke en Bedros Kabranian, die beide verschillende prijzen op hun naam hebben staan. En dat proef je.

Het assortiment bij Socker Sucker is klein maar o-zo fijn. Al het gebak wordt gemaakt met croissantdeeg, wat de kunstwerkjes -want dat zijn het- enkel ten goede komt. Je betaalt er misschien iets meer voor je bullar, maar dat geld is elke hap waard. Wat je bij Socker Sucker ook besteld.

Drottninggatan 93, Stockholm

​Lillebrors bageri

Vraag je aan een Zweed waar je de beste buns van de stad vindt? Dan is Lillebrors een veelgehoorde zaak. Lillebrors is Zweeds voor kleine broers. Mag jij drie keer raden wie de bakkerij runnen.

Wederom een echte familiebakkerij dus. Veel zitplek is er (helaas) niet, maar gelukkig is er genoeg lekkers om mee te nemen. De buns zijn zacht en chewy (al helemaal als je het geluk hebt dat ze net uit de oven komen) en vol van smaak. De kardemommabullar is onze persoonlijke favoriet, maar een verkeerde keuze bestaat hier niet. Enneh, neem meteen zo’n lekker zuurdesembrood mee.

Rörstrandsgatan 10, Stockholm

​Bergstrand Bageri

Wat is het toch met kleine bakkerijtjes? Ook Bergstands Bageri is niet groot, maar gelukkig komt de zaak wel met een paar zitplekken (en een lekker terras voor in de zomer) waar je stiekem niet meer weg wilt als je eenmaal bent gaan zitten.

Niet alleen de cinnamon buns zijn hier geweldig, ook de croissants verdienen een shout out. Met een beetje geluk is ‘ie net krakend vers afgebakken en zet je je tanden in een boterige, knisperende croissant waarvan je later op de dag nog stukjes op je trui terugvindt.

Frejgatan 46a, Stockholm

​Green Rabbit

Green Rabbit is een kleine bakkerij midden in Norrmalm, centrum Stockholm. Niet de meest gezellige bakkerij om neer te ploffen en rustig je koffie te drinken, maar hé, je kunt er in ieder geval zitten.

De buns (en het klassieke roggebrood) maken dat gebrek aan Nederlandse gezelligheid gelukkig meer dan goed. Dan maar thuis opeten.

De bakkerij is een concept van de Zweedse sterrenchef Mathias Dahlgren (ook van het steengoede vegetarische restaurant Rutabaga), dus dat er goed wordt gebakken is één ding wat zeker is.

Favoriet is misschien wel de pistache bun (must try!). Tip: ga voor drie uur ‘s middags langs, want anders is de bakkerij alweer dicht.

Tegnérgatan 17, Stockholm

​​De beste buns in Utrecht

Nu onwijs veel zin gekregen in een bun, maar ben je en ce moment niet in Stockholm? Snappen we. Met dit lijstje kom je thuis vast en zeker ook uit de voeten.

​Broodnodig


Dichter bij Stockholm dan Broodnodig ga je in Utrecht niet komen. Deze Zweedse bakkerij/lunchroom is een familiebedrijf dat 20 jaar geleden is opgericht door de Zweedse Ingmar Visch Karlson en wordt nu gerund door zijn dochter.
Bij Broodnodig staat het sociale Zweedse gebruik fika centraal. In Zweden komen mensen tijdens Fika bij elkaar, waarbij de dagelijkse bezigheden worden onderbroken, om samen thee of koffie te drinken en daarbij iets te eten. Op het menu van Broodnodig vind je allerlei Zweedse gerechten en gebak en daarbij zijn klassieke kaneelbroodjes onmisbaar.

Mariaplaats 49, Utrecht

​​Loaf


Loaf is een kleine zuurdesembakkerij in Tuinwijk waar je op dinsdag de bakkers zelf aan het werk kunt zien. Het bakkerijtje straalt veel rust uit, dat komt onder andere doordat ze hier altijd uitgebreid de tijd nemen: het zuurdesem laten ze hier 24 uur rusten voordat het 's ochtends vers wordt afgebakken.
De bakkers bij Loaf proberen een zo authentiek mogelijke bun te maken volgens Zweeds recept. De broodjes worden elke dag vers gemaakt. Een kaneelbroodje eet je hierbinnen, in de zon of to go, samen met een vers bakje koffie. Daarnaast verkoopt Loaf andere desem-producten en gebak.

Samuel van Houtenstraat 22, Utrecht

​Keek

Keek is een biologische bakkerij, winkel & lunchroom en heeft maar liefst drie locaties in Utrecht: op de Oudegracht, de Twijnstraat en de Springweg. Ze houden van ambacht en maken al hun brood en lekkernijen zelf, waaronder: kaneelbroodjes.
De kaneelbroodjes bij Keek zijn niet helemaal traditioneel, aangezien het deeg meer weg heeft van een croissant, maar zijn zeker het proberen waard.

​Kluts

Bij vegan bakkerij Kluts, voorheen Carla's Conditorie, te vinden achter de Dom, heb je huisgemaakte kaneelbollen op de kaart staan. Naast een ‘gewone’ bestelling, kun je hier voor €17.50 per persoon een verrassingsbox bestellen.

Achter de Dom 6, Utrecht

​Cinnabon


Niet alleen te vinden in Utrecht maar ook Amsterdam en Rotterdam. De buns van Cinnabon hebben niet heel veel weg van het Zweedse kaneelbroodje, maar zijn een aanrader niettemin.

Deze bakkerij staat bekend om hun frosting en toppings die je kunt toevoegen aan je buns. Van chocolade tot pecannoten. Hun motto is dan ook "life needs frosting”.

Godebaldkwartier 63, Utrecht

Hoofdfoto: Oscar Nord

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnbar met de langste naam van allemaal

Muggen worden gegeten door vogels is de nieuwe wijnbar en nu al dé plek is voor organische wijnen, verrukkelijke gerechtjes én lekkere muziek.

De Apotheek: nieuwe trekpleister bij Utrecht CS

Ontdek Apotheek Utrecht: een bijzonder restaurant waar gastronomie en historie samenkomen. Hier kom je zeker terug voor een herhaalrecept.

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.