Natuurwijn is populair. En als het aan Freek Kattenberg van Sec ligt, is het niet zomaar een trend of een hype, maar vooral een blijvertje. Met hun cave, boutique en binnenkort ook wijnbar, willen hij en zijn compagnon Elmar Drenth natuurwijn op de kaart zetten in Utrecht. Dat ze passie hebben voor hun onderneming staat buiten kijf: “Het is ons werk en vrije tijd. Sec is wie we zijn.”
Natuurwijn aan de Oudegracht

Uit vriendschap en een gedeelde liefde voor natuurwijn, werd vorig jaar mei Sec geboren aan de Oudegracht in Utrecht. In hun boutique worden sindsdien wijnen verkocht, in de cave worden proeverijen gehouden en met Bar Bouge, oftewel een mobiele bar, organiseren ze pop- up evenementen. De twee mannen belichamen de jonge urban wind in de horeca. Met pure, eerlijke producten, laid back sfeer en de nodige creativiteit en inventiviteit hebben ze zelfs van het afgelopen corona-jaar met pop-ups, proeverijen en hun winkel het beste weten te maken. Centraal staat altijd de natuurwijn, die ze gedeeltelijk zelf importeren. Dit maakt dat ze niet alleen de wijn maar ook het verhaal van de boeren verkopen aan hun gasten.
Tegenbeweging

Natuurwijn past volgens Freek bij een grotere trend. “Steeds meer mensen zijn bewuster bezig met de herkomst en kwaliteit van producten die ze consumeren” vertelt hij. Daarom noemt hij natuurwijn een tegenbeweging tegen conventionele wijnhuizen waar vooral met massa gewerkt wordt. “Bij natuurwijn gaat het veel meer om de essentie van het ambacht. Geen toegevoegde stoffen, geen machinewerk, maar handwerk en pure producten. Daarnaast zijn de smaken van de wijn veel mooier en interessanter om mee te werken.”
Geen nette wijnbar
En einde zomer, begin najaar komt er naast de cave en de boutique dus een wijnbar bij. De exacte locatie staat nog niet vast, maar het concept is geheel op zijn Sec’s. “Het wordt geen nette wijnbar”, vertelt Freek. “We willen het een losbandige uitstraling geven, klassiek Frans op een urban manier. Met een vinyl dj set waar meer hiphop wordt gedraaid dan klassieke muziek. Maar ook komt er een kleine keuken in, waar ieder weekend een andere chef-kok van een ander restaurant komt te staan.”
Parijse manier van werken
Deze manier van werken is volgens Freek veel te zien in Parijs. Maar volgens hem slaat het ook aan bij het Utrechtse publiek. Bij de vele pop-ups die ze eerder organiseerden werkten ze namelijk op dezelfde manier. “We hebben inmiddels al bijna twintig avonden georganiseerd”, vertelt hij. “Dan nodigden we verschillende chefs uit Parijs, Lyon maar ook Amsterdam uit om bij ons te komen koken terwijl wij onze gasten onze geïmporteerde natuurwijn serveerden. Zo organiseerden we laatst een avond met de mannen van Tok Tok uit Amsterdam”, vertelt Freek. Ook staan de Utrechtse ondernemers met hun pop-up in Rotterdam bij de Weelde.
Door op deze manier telkens met andere horecaondernemers samen te werken, laten de jongens hun gasten zien wat er in andere gebieden van Europa gebeurt als het om natuurwijn gaat. Zo kunnen ze die voel – hoor en proefbare passie delen met de rest van Utrecht. Een mooie manier van ondernemen die wat ons betreft absoluut smaakt naar meer. Reden genoeg om de mannen van Sec in de gaten te blijven houden.