Oude Gracht kaas: pittig en pikant, van lokale melkproducenten

Een oude kaas zoals een gerijpte kaas moet smaken. Ook is er een echt Utregs Worssie met stukjes Oude Gracht kaas erin en een dip van paprika en tomaat, voor de ultieme lokale borrelplank.

10 Mei 2021 Mirjam Bedaf

blogger Mirjam is foodjournalist en hoofdredacteur van de Buik van Utrecht. Ze houdt bijna net zo veel van eten en drinken als van de stad Utrecht zelf.

  • 10 Mei 2021

Oude Gracht kaas: pittig en pikant, van lokale melkproducenten

Het idee voor een oude Utrechtse kaas bestond al een tijdje. De Grand Départ van de Tour de France, in 2015 was hét moment om de kaas te presenteren. Inmiddels is de Oude Gracht kaas verkrijgbaar bij zowat alle kaasspeciaalzaken en in steeds meer horecazaken in de Domstad.

Jan van Zanen ontving de eerste kaas​

Kaasmaker Erik van Dam reed een aantal jaar geleden bijna dagelijks van Soest naar het weten van het land. Iedere keer dat hij vanuit zijn auto de Domtoren zag, bedacht hij dat hij daar ooit iets mee wilde doen. Hij had al een unieke receptuur in handen, nu nog een naam en een aanleiding om een Utrechtse oude kaas in de markt te zetten. “Toen de Tour de France naar Utrecht kwam, leek me dat een mooi moment om deze nieuwe premium oude kaas te introduceren.” De eerste Oude Gracht kaas overhandigde hij aan toenmalig burgemeester Jan van Zanen, die het bijzonder leuk vond aangezien hij zelf uit een kaasfamilie uit Monnikendam komt. Erik: “Als klein jongetje had hij nog Edammertjes gepoetst, vertelde hij me.”

​Op natuurlijke wijze 12 of 24 maanden gerijpt

De Oude Gracht kaas is pittig en pikant – zoals een oude kaas hoort te zijn – en met een klein zoetje. Romig van smaak en je voelt de eiwitkristallen knisperen. De gewone variant is 12 maanden op natuurlijke wijze gerijpt, er is ook de ‘1254’ die 24 maanden is gerijpt. De melk komt van een kleine coöperatie van boeren uit het Groene Hart, waaronder Woerden, Woudenberg en de Meern. De Oude Gracht kaas is bewust alleen in speciaalzaken te koop en niet bij de grote retailers. “Ook is er steeds meer horeca die belangstelling voor de kaas heeft, de behoefte voor lokale producten groeit nog steeds”, vertelt Erik.

​Extra's voor de ultieme lokale borrel



De Kaasfabriek ontwikkelde samen met Brouwerij Utrecht bij beide soorten kaas een eigen bier. “De 12 maanden gerijpte oude kaas combineert met een IPA, die veel bitterheid heeft en op het eind een zoetje”, legt Erik uit. “De extra lang gerijpte kaas smaakt erg lekker bij een stoutbier dat een iets koffie- en chocolade-achtige smaak heeft.” Ook is er een echt Utregs Worssie met stukjes Oude Gracht kaas erin en een dip van paprika en tomaat, voor de ultieme lokale borrelplank.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.

Vrijheid-blijheid binnen de poort van Bar Barak

Er staan spannende gerechten van plancha en vuur op het menu bij Bar Barak in Utrecht, met verrassende wijnen, wilde bieren en een gemoedelijke sfeer.

Creatieve keuken en ‘grachtzicht’ bij Guillotine

Creatief dineren met grachtzicht bij Guillotine Utrecht: seizoensgerechten, cocktails en een relaxte sfeer in het hart van de stad.