Rebottled maakt drinkglazen van afgedankte wijnflessen

Rebottled maakt drinkglazen van wijnflessen die normaal gesproken in de glasbak verdwijnen. Er zijn inmiddels al meer dan 200.000 flessen 'gered'.

16 Mei 2021 Mirjam Bedaf

blogger Mirjam is foodjournalist en hoofdredacteur van de Buik van Utrecht. Ze houdt bijna net zo veel van eten en drinken als van de stad Utrecht zelf.

  • 16 Mei 2021

Rebottled maakt drinkglazen van afgedankte wijnflessen

Het Utrechtse Rebottled maakt drinkglazen van wijnflessen die normaal gesproken in de glasbak verdwijnen. Met zijn onderneming wil Jermain van der Graaf consumenten vooral bewust maken van recycling en circulaire economie. En dat lukt hem inmiddels aardig. Er zijn al meer dan 200.000 flessen 'gered'.

Grootschalig aanpakken

Jermain startte tijdens zijn studie een cateringbedrijf waarin vrouwen met een vluchtelingenachtergrond werkzaam waren. Het viel hem tijdens cateringklussen op dat op de bierflessen statiegeld zat, maar dat de wijnflessen in de glasbak moesten. “Dat vond ik gek”, vertelt hij. “En toen ik vervolgens uitzocht hoe duurzaam glasrecycling nou eigenlijk is, bleek dat enorm tegen te vallen.”

Dat moest anders, vond Jermain. Of de flessen worden gewassen en opnieuw gevuld, of er worden andere producten van het glas gemaakt. Op internet zag hij dat laatste vooral op hobbybasis gebeuren. “Ik wilde het grootschaliger aanpakken, en er een onderneming van maken.”


Samenwerking met grote ketens en wijnhandelaren

Jermain vond een machineleverancier die een op maat gemaakte machine voor hem ontwikkelde, waarbij de flessen er aan de voorkant in zijn geheel ingingen en er aan de achterkant als glazen uitkwamen. Hij vond een productieruimte, ging met een sociale doelgroep werken. De lege wijnflessen haalden ze zelf met een elektrisch busje op bij de lokale horeca. “We kwamen alleen tot de conclusie dat deze manier niet productief was.”

Hij zocht contact met Libbey, wat vroeger Royal Leerdam was. Daar reageerden ze heel enthousiast en hielpen mee om op te schalen. Dat was in maart 2020, net voordat de coronacrisis uitbrak. “Qua timing was het niet ideaal, net op het moment dat we daadwerkelijk grote aantallen konden gaan verwerken. We kregen geen wijnflessen meer van de horeca, en hadden bovendien ook geen afzet van onze glazen naar dezelfde horeca”, vertelt Jermain. “Want dat vonden we nou juist een mooie manier om mensen kennis te laten maken met onze glazen.”

Ze zetten daarom een aantal samenwerkingen met grote horecaketens en wijnhandel op. De flessen kwamen per pallet binnen en de productie ging alsnog als een trein. Jermain: “Nu de markt weer begint aan te trekken, zijn we er helemaal klaar voor.” Naast drinkglazen maakt Rebottled ook lampen, kaarsen en andere typen glazen. “Van kleine wijnflessen maken we longdrinkglazen, en we zijn met verschillende merken in gesprek om van likeurflessen glazen te maken”, vertelt Jermain.

Een circulaire wereld

Is dat het plan van Rebottled, zo veel mogelijk drinkglazen verkopen? “Onze focus ligt op glazen, maar we proberen mensen bewust te maken van een circulaire wereld”, aldus Jermain. “Als we op een spontane manier het gesprek aan tafel op gang krijgen over recycling en circulaire economie, en mensen vervolgens gaan nadenken wat ze nog meer met hun afval kunnen doen, is ons doel eigenlijk pas echt bereikt.”

www.rebottled.nl

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.

Van wijn tot thee en sake: de succesnummers van De Proefacademie

De Proefacademie heeft het grootste aanbod cursussen, proeverijen en workshops over drank in Utrecht. Dylan de Vries: ‘’Zeg maar van beginners tot nerds.’’

Uit ons magazine: broodjes zijn de nieuwe trend in Amsterdam

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.