De Proefacademie heeft het grootste aanbod cursussen, proeverijen en workshops over drank in Utrecht. Het kennisinstituut is er zowel voor professionals als geïnteresseerden die zich spelenderwijs willen verdiepen in de wereld van wijn, sake en gin-tonic, maar ook thee. Grondlegger Dylan de Vries: "Zeg maar van beginners tot nerds."
Je trekt een breed publiek…
"Na het afronden van een internationale wijnopleiding op het hoogste niveau, dacht ik: goh, daar moet ik iets mee. Vijf jaar geleden ben ik begonnen met het geven van wijncursussen en masterclasses voor nerds, voor horecamensen ook die hun SDEN 3 Wijnbrevet willen halen. Die zich écht willen verdiepen in bodemsoorten, producenten en appellaties."
"De Proefacademie heeft nu acht enthousiaste docenten met verschillende specialismen, ook voor particulieren. Zo verzorgen we elke laatste zondag maand een wijnproeverij voor beginners in restaurant Badhuis. Je krijgt basisinformatie en proeft minimaal zes kwaliteitswijnen. Voor sommige deelnemers is het een leuk uitje, anderen stromen door naar een cursus."
Welke slaan het meest aan?

"De masterclass Barolo en Barbaresco in Utregs Wijnhuis waarbij je kon kennismaken met de top van de Italiaanse Piëmonte. Deze avond viel in een hogere prijsklasse; we willen nu eenmaal dat onze deelnemers mooie wijnen proeven. Maar we willen niet te exclusief zijn. We geven ook wijn-kaas proeverijen in restaurant Koenraad en na het succes van de masterclass Griekenland, met wijn van honderd jaar oude stokken op Santorini, gaan we er één opzetten met eilandwijnen van Sicilië, Sardinië en Corsica tot Madeira."
Het is niet alleen wijn wat de klok slaat…
"Er zijn gin & tonic tastings en volgend jaar gaan we bij restaurant Terroir gedistilleerde drank proeven. Dan leer je bijvoorbeeld dat je whisky het best kunt drinken uit een tulpvomig glas in plaats van zo’n vierkant aquarium. ‘Sake voor beginners’ is ontstaan na opleidingen die ik heb gevolgd en mijn reis naar Japan. Deze drank past verrassend goed bij gerechten, zoals Yunmai sake bij gegrilde dorade. Wat je leert, is dat er zowel mousserende, grof gefilterde, frisse en umami-achtige als portachtig gerijpte sake bestaat. En dat je sommige soorten verwarmd drinkt en andere juist niet."
Ook alcoholvrij komt voorbij…

"Soms groeit iets uit tot een echt succesnummer. Onze eerste theeworkshop trok drie deelnemers, nu is er een wachtlijst. Ook verzorgen we ‘no’ en ‘low’ workshops, waarbij je leert wat je zonder alcohol kunt drinken, en zakelijke evenementen met een mocktailproeverij."
Wat drink je zelf graag?

"Qua wijn heb ik een breed smaakpalet, maar ik heb een zwak voor chardonnay, vooral uit de regio Chablis. Ik heb niet per se een voorkeur voor biologisch of biologisch-dynamisch, al is bij die laatste categorie het bodemleven beter; dat levert vaak betere wijnen op. Natuurwijn is geen beschermde naam, zoals sommelier geen beschermde titel is. Als je thuis wijn schenkt, ben je ook sommelier. Al mag je in een goed restaurant verwachten dat de sommelier verstand van wijn heeft."
"Bij natuurwijn is meestal sprake van een minimale bewerking tijdens de productie en er wordt geen of weinig sulfiet toegevoegd. Deze wijnen hebben vaak iets animaals. Ze zijn interessant en lekker, maar wel ánders. Daar moet je van houden."