Voor een romantisch diner voor twee ben je volgens eigenaar en ondernemer Oscar Larik bij NAR café der kunsten niet aan het juiste adres. Maar voor een spontane zaterdag waar de lunch overvloeit in een borrel en waar de tafels opzij worden geschoven voor een dansfeestje wél. Bij NAR ademt de creativiteit maar bovenal de spontaniteit. “Voor nieuwe ideeën en plannen staan wij altijd open.”
NAR café der kunsten en Galerie Larik

Festivals die niet meer doorgingen en een galerie die gesloten moest worden door corona was het recept voor het ontstaan van NAR café der kunsten. De twee eigenaren Oscar Larik en Walter Bak kwamen thuis te zitten in de coronaperiode en besloten iets op te gaan zetten wat ze misten in Utrecht. Een culturele broedplaats waar vrije geesten samen konden komen om te borrelen en te eten maar vooral om te inspireren en geïnspireerd te worden. De wens voor een vrijplaats waar horeca, kunst en muziek in elkaar overvloeiden, resulteerde in NAR. “We zijn voor het eerst open gegaan in november maar moesten toen al snel weer dicht”, vertelt de ondernemer. “Sinds de laatste versoepelingen zijn we dus eigenlijk pas echt open. Dat is nu een paar maanden geleden, maar we zitten gewoon al helemaal vol in het weekend.” NAR is na een paar maanden dus al in trek en dat is te begrijpen. Naast dat je er altijd terecht kunt voor een borrel worden er ook avonden georganiseerd die helemaal in het teken staan van bijvoorbeeld poëzie, literatuur en muziek. Maar ook is er naast het café Galerie Larik te vinden waar een collectie hedendaagse kunst wordt geëxposeerd en verkocht. Voor kunst en horecaliefhebbers een gouden combinatie.
Bij elkaar gezocht en verzameld

Hoewel het enorme pand waar NAR en Galerie Larik in te vinden zijn, doet ogen alsof het er al jaren staat is niets minder waar. Het is namelijk op een compleet circulaire wijze gebouwd door de twee ondernemers. “Op allerlei plekken zijn er spullen en materialen verzameld die onderdeel zijn van het gebouw”, vertelt Oscar. “De vloer komt uit Tivoli en van een project van de VPRO hebben we een heleboel planken en balken gekregen. Maar ook komen er veel spullen van oude kroegen of hebben we oude containers gebruikt. Enerzijds goed voor het milieu maar ook vooral om een pand te laten leven, en dat is op deze manier goed gelukt.”
Gewoon een goede daghap
En het eten? Dat moet gewoon goed zijn en vooral niet te ingewikkeld. Bij NAR worden daghappen geserveerd zoals je ze kent maar niet voor een te hoge prijs. “We proberen het zo te maken dat het voor een heel schappelijk bedrag verkocht kan worden. Niet zoals op veel plekken waar je voor een simpel gerecht al vijfentwintig euro moet betalen.” Op de menukaart vind je veel lokale producten terug van ondernemers in de omgeving. Zo komt het bier van twee straten verderop, komt de koffie van de buren (The Village) en worden ook de taartjes ingekocht drie straten verder. Lokale gerechten dus en voor het grootste gedeelte vegetarisch.
Van zwembad tot beachvolleybalveld
Nieuwe plannen, die zijn er genoeg. Zoals het idee om de woensdag of donderdag om te dopen tot de avond van studenten en kunstenaars en hen een plek te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Er zal muziek worden geluisterd, lezingen worden gegeven of gewoon een praatje worden gehouden en een borrel worden gedronken. In de zomer willen de ondernemers van alles organiseren wat neigt naar een festivalsfeer. “Op het terrein naast ons mogen namelijk festivals georganiseerd worden. Er kan onverwachts ineens een zwembad komen te staan, of we leggen een beachvolleybalveld aan”, vertelt Oscar. “Mensen met ideeën van buitenaf zijn altijd welkom.” Het belooft bij NAR dus een zomer te worden met veel spontaniteit en creativiteit. Onze nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt. Reden genoeg voor een bezoekje.