10 x smakelijke deli's voor wanneer zelf koken geen optie is

Soms heb je gewoon geen tijd of zin om te koken. Of wil je in het weekend een lekkere borrelplank samenstellen. De vele delicatessenzaken in de stad zijn je redder in nood.

8 Dec 2023 Bram Hakvoort

blogger Met 15 jaar ervaring in de horeca, van Michelinster tot pannenkoekenhuis en van operationeel tot conceptontwikkeling, weet Bram waar hij over praat. Als hij niet zelf aan het koken is, is hij wel in de stad vinden om ergens lekker te eten en drinken.

10 x smakelijke deli's voor wanneer zelf koken geen optie is

Liefhebbers van fijne eetwaren kunnen hun hart ophalen in Utrecht. Bij de vele delicatessenzaken die de stad rijk is, koop je allerlei lekkers. Een uitkomst voor wie geen zin of tijd heeft om te koken, zijn gasten de ultieme borrelplank wil voorschotelen, of wil shinen zonder keukenprins(es) te zijn.

Familie Van Rijk

In deze gezellig en warm ingerichte familiewinkel komen we graag voor een heerlijke espresso (je kan de bonen overigens ook voor thuis kopen), de fijne patés, worsten en kazen. Veel van de producten die je hier koopt zijn lokaal geproduceerd. We pakken meteen een goede fles wijn of speciaalbiertje mee, en een broodje voor onderweg. Bij voorkeur die met gerookte biefstuk, truffelmayonaise en gerookte tuinbonen.

Amsterdamsestraatweg 379

Bigoli

De meeste Utrechters kennen waarschijnlijk Bigoli wel. Dit idyllische delicatessenwinkeltje aan de Schoutenstraat is geliefd bij velen. Tijdens de lunchpauzes staat vaak een lange rij liefhebbers buiten te wachten. Naast broodjes to go kun je bij Bigoli ook terecht voor salades, burrata, verse truffel, allerlei soorten olijfolie, Italiaanse hammen, en verse maaltijden. De kans is groot dat je niet met een broodje alleen de zaak verlaat.

Schoutenstraat 12

Leckerick

Iets uit het centrum, in Oog in Al, zit Leckerick. Hier vind je naast dranken en maaltijden werkelijk alles voor je borrelplank. Van gedroogde worst tot (Utrechtse) kazen, olijven en noten. En heel handig: je koopt er ook gewoon een complete borrelplank. De plank wordt standaard opgemaakt op een plastic wegwerpschaal, maar je kunt ook kiezen voor een houten Leckerick boomschorsplank. Hiervoor rekenen ze 25 euro statiegeld, die je dus terugkrijgt zodra je de plank weer inlevert.

Händelstraat 108

Tutti a Tavola


Een stukje verderop, op de Burgemeester Reigerstraat, zit Tutti a Tavola. Dit betekent letterlijk ‘Iedereen aan tafel’. En met al het lekkers dat zij verkopen, is dat geen straf. In de vitrines vind je Italiaanse delicatessen en maaltijden. Ook hebben ze er veel ingrediënten om zelf te koken, zoals (droge) pasta’s, sauzen en olijfolie.

Burgemeester Reigerstraat 32

Keuken van Hinkelman


Voor versbereide maaltijden tippen wij Keuken van Hinkelman – ook aan de Burgemeester Reigerstraat. De maaltijden schuif je met verpakking en al in de oven of magnetron. Ook hebben ze er heerlijke zelfgemaakte quiches en taartjes, en verkopen ze (Nederlandse) wijn. Achterin de winkel kun je lekker struinen tussen serviezen, glazen, servetten, kookboeken en keukengerei.

Burgemeester Reigerstraat 63

Kazerij Stalenhoef


Toch liever een kaasplank(je), dan adviseren we je om zeker even via de Twijnstraat te fietsen. Bij Kazerij Stalenhoef hebben ze naast allerhande soorten en smaken kazen ook allerlei lekkers voor erbij. Denk aan chutney, stropen, crackers, port. En niet te vergeten hun onovertroffen Zwitserse kaasfondue bestaande uit vijf soorten kaas.

Twijnstraat 67

Welkom aan tafel


Een wijn- en delicatessenwinkel is een mooi ingerichte winkel die verstopt ligt op de Lange Smeestraat in het centrum van Utrecht. In de winkel vind je stellingkasten vol met een groot aanbod aan delicatessen en dranken afkomstig uit diverse plekken van Europa. Alle ingrediënten om je borrel een succes te maken. Bouw je borrelplank van begin tot eind op met lekkere smeersels en visjes en gepaard met een goed smakende wijn uit de winkel.

Lange smeestraat 1

Lokaal Wittevrouwen


Lokaal Wittevrouwen is een biologische winkel en ook een restaurant waar ze onder andere maaltijden verkopen met ingrediënten die zijn verbouwd op hun eigen boerderij. Versbereide maaltijden is niet het enige van de boerderijen wat je in de winkel van Lokaal Wittevrouwen, genaamd ‘Onze Winkel’, kan kopen. Ze hebben namelijk een breed aanbod aan producten zoals jam, sappen, zuivel en eieren. Daarbij bakt Petra Achtien, voormalig eigenaresse van De Tafel van achtien en schrijfster van Taart!,ook heerlijke taarten voor verkoop in de winkel of om op te eten in het restaurant met een lekkere kop koffie.

Locals


De naam geeft het al een beetje weg, want bij Locals verkopen ze uitsluitend lokaal geproduceerde producten. Utrechtse broden van Lavett, Utrechtse chocolade van Mesjokke, Utrechtse honing, Utrechtse bieren en ga zo maar door. Daarnaast bieden ze bij Locals ook heerlijke vers belegde broodjes met combinaties als cashew spread en kimchi of geitenkaas met dadel chutney.

Vismarkt 2

Eetwinkel DADO


Bij Eetwinkel DADO bieden de koks van de winkel dagelijks vers gemaakte gerechten als rendang, salades, Vlaamse visstoof of pasta met gegrilde groenten. Het menu wordt bepaald door wat ze in huis hebben en kan dus van dag tot dag veranderen. Daarnaast kan je bij Dado smakelijke tapas afhalen en bieden ze een assortiment aan borrel en delicatessen producten met ruime keuze aan exclusieve Spaanse importdips, (vis)tapa’s en chips soorten.

Nachtegaalstraat 32

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
10 x de lekkerste belegde broodjes van Utrecht

Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Wijnbar met de langste naam van allemaal

Muggen worden gegeten door vogels is de nieuwe wijnbar en nu al dé plek is voor organische wijnen, verrukkelijke gerechtjes én lekkere muziek.