In The Wall, langs de A2 richting Amsterdam, huist sinds kort een foodhall die zich onderscheidt van andere concepten door de bediening aan tafel. Er is ruimte voor elf wereldkeukens, waaronder nu ook twee populaire Utrechtse horecazaken: het Vietnamese streetfood restaurant Anan en sushitent Torii.
Een foodhall mét bediening

Het concept dat Ed Bindels, de ondernemer achter de succesvolle Amac-winkels, bedacht is vrij uniek in Nederland: een foodhall mét bediening. Horecaondernemers huren een keuken, Liemès regelt de rest. “Ik heb een passie voor eten, en voor mijn werk reis ik veel. Zo kom ik in restaurants over de hele wereld. Bij Liemès hebben we verschillende wereldkeukens samengebracht op 1.500 m2”, vertelt Ed. “We onderscheiden ons van andere foodhallen door de bediening aan tafel. Ik vind het zelf namelijk jammer dat je – en ook je gezelschap – in een foodhall zo veel aan het lopen en aan het wachten bent, waardoor je amper samen aan tafel zit.”
Last van de lockdown

De lat ligt hoog, niet alleen qua niveau van de keukens, maar ook qua interieur en akoestiek. Alle ingrediënten voor een goed gesprek zijn dus aanwezig. Hij trok Erik Nansink, bekend van de Foodhallen in Amsterdam, aan als manager. “Ook zakelijke klanten weten ons inmiddels te vinden. Er is niet bezuinigd op de ventilatie, iets wat vanwege corona hoe dan ook handig is”, zegt Erik. “We vinden het ook belangrijk dat je pak na een zakenlunch niet meteen naar de stomerij hoeft vanwege etensgeuren.”
De officiële opening van Liemès stond oorspronkelijk gepland voor het najaar van 2020. De lockdown zorgde voor de nodige vertraging, maar inmiddels zijn ze gestart. Driekwart van de keukens zijn bezet, en onlangs kwamen daar twee populaire Utrechtse zaken bij: het Vietnamese streetfood restaurant Anan en de sushitent Torii.
Hoge verwachtingen

Ook Torii heeft last gehad van de lockdown. De zaak opende begin maart 2020 in het centrum, slechts een paar dagen voor de lockdown van kracht ging. Om die reden ging Torii zich volledig richten op bezorgen, en hadden ze tot voor kort geen zitplekken in Utrecht. Hun keuken in de foodhall in Leidsche Rijn betekent dus hun eerste restaurant waar mensen ter plekke van hun eten kunnen genieten. Mede-eigenaar Zakaria: “Ik kijk er onwijs naar uit om in direct contact te staan met onze klanten en in real life een reactie op ons eten te krijgen in plaats van een online review.” Zakaria heeft hoge verwachtingen van de komst naar Leidsche Rijn. “Wij bezorgen momenteel alleen in de stad, maar krijgen dagelijks telefoontjes van mensen die vragen of wij ook in Leidsche Rijn bezorgen. Dankzij onze keuken in Liemès kunnen ook zij genieten van ons eten.”