De eerste ijssalons zijn al voorzichtig begonnen met scheppen. Op 7 maart start ook het seizoen bij Roberto Gelato aan de Poortstraat. Zoals elk jaar staan de trouwe klanten van Roberto en Carlina om twaalf uur ’s middags in de rij voor de winkel.
De eerste ijssalons zijn al voorzichtig begonnen met scheppen. Op 7 maart start ook het seizoen bij Roberto Gelato aan de Poortstraat. Zoals elk jaar staan de trouwe klanten van Roberto en Carlina om twaalf uur ’s middags in de rij voor de winkel.
Al weken gonst het in de Witte Vrouwenwijk. Op welke dag gaan jullie open? En: vanaf hoe laat? Carlina de Lorenzo van Roberto Gelato, de ijssalon die ze meer dan twintig jaar runt met Roberto Coletti: ‘’Of ik nu bij de bakker sta of op straat loop: overal spreken mensen me aan. Een half zonnestraaltje is genoeg. Dat wordt direct gelinkt aan de lente en aan ijs. Dan snákken mensen naar, bijvoorbeeld, een bosbessensorbet.’’
Al weken is het tweetal bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe ijsseizoen. Dat geldt niet alleen voor het voor het opknappen van de winkel en het schoonmaken van de machines, ook aan het vinden, opleiden en inroosteren van ijsscheppers hebben ze hun handen vol.
Op vrijdag 7 maart - om twaalf uur stipt - begint de drukste dag van het jaar, naast de sluitingsdag in oktober. De eerste pistache- en andere noten zijn inmiddels (zelf)gebrand en fijngemalen, net als de voorgekookte amarena- kersen: ‘’Voor de helft, anders heb je een bol ijs met één kers erin. Bij elk likje moet je, behalve ijs, een beetje amarena-saus en een stukje kers proeven.’’
Grote vraag op de openingsdag: welke van de 26 smaken zal ik nemen? Wordt het stracciatella met brokken pure Callebaut chocolade, citroensorbet of ‘gewoon’ vanille met échte vanille, het ijs waarmee Roberto Coletti in 2019 wereldkampioen werd?
Roberto Gelato is een klassieker onder de ijssalons in Utrecht. Carlina’s grootvader Guido opende in 1928 de eerste ijssalon van Nederland. Haar vader, die begin dit jaar overleed, opende in 1971 ijssalon Venezia aan de Oude Gracht. Op die plek staat nu de ijskiosk van Carlina’s zus Romana.
Waarin Roberto en zij van veel ijssalons verschillen is dat sinds jaar en dag gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige ingrediënten, zoals biologische melk. Als klanten geen lactose verdragen, is er koemelkvrij ijs.
Bijzonder is ook dat het suikerpercentage steeds lager is geworden, zo’n 30 procent. Roberto heeft een manier gevonden om met alleen natuurlijke ingrediënten het suikergehalte te verlagen, zonder concessies te moeten doen aan de smaak.
Carlina: ‘’De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die producten zonder melk willen of kunnen of eten. Maar eigenlijk was die mogelijkheid er altijd al, als je goed kijkt naar onze recepturen. Zo kun je bij ons al het fruitijs eten en sorbetijs van pure chocolade: daar zit niets dierlijks in.’’
Onder de noemer Mai prima (‘nooit eerder’) bedenkt Roberto ook smaken die hij nooit eerder maakte. Meestal is die smaak maar een week beschikbaar en elke keer is het een verrassing wat de limited edition gaat worden.
Uitzondering was het Mai prima-haringijs, een van zijn eerste experimenten. Bij de opening van het haringseizoen wordt dat nog wel eens gemaakt. Waar dat naar smaakt? Carlina: ‘’Naar koude haring, alleen niet op een toastje of stukje brood maar in een hoorntje. Uitjes erbij? Ja hoor, dat kan ook.’’
Gekker wordt het niet zou je denken. Of toch wel: Robert Gelato verkoopt ook blaf-ijs zijn dat speciaal is ontwikkeld voor lekkerbekkende viervoeters. Wordt die rij nóg langer…
Muggen worden gegeten door vogels is de nieuwe wijnbar en nu al dé plek is voor organische wijnen, verrukkelijke gerechtjes én lekkere muziek.
Ontdek Apotheek Utrecht: een bijzonder restaurant waar gastronomie en historie samenkomen. Hier kom je zeker terug voor een herhaalrecept.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.
Geniet van de volgende voordelen: