Milan Arandelovic over de magie en het eigenzinnige karakter van Amsterdam

Als iemand in Amsterdam zich met recht Europeaan mag noemen is het Milan Arandelovic. Hij geeft zijn visie op de Amsterdamse foodcultuur in deze column.

4 Sep 2018 De redacteuren Amsterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Amsterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

Milan Arandelovic over de magie en het eigenzinnige karakter van Amsterdam

Als iemand in Amsterdam zich met recht Europeaan mag noemen is het Milan Arandelovic. De Area General Manager van Hilton Benelux is opgegroeid in de Buik van Europa, in Zuid-Duitsland, heeft een Hongaarse moeder en Sloveens-Servische vader. Hij spreekt zes talen en woonde in Italië, Zwitserland, Duitsland, Nederland en België. Hij runde hotels en (sterren)restaurants in Rome, München, Sorrento, Milaan, Brussel, Rotterdam en Amsterdam. Zijn liefde en passie voor gastvrijheid en lekker eten en drinken, zie je altijd terug in de hotels waar hij (mede) verantwoordelijk voor is. Denk aan The Bowery op Schiphol, La Pergola (***) in Rome, Joelia (*) in Hilton Rotterdam of Librije’s Zusje (**) in het Waldorf Astoria in Amsterdam

Geur van zelfgemaakt eten


Van huis uit heb ik de liefde voor lekker eten meegekregen. Mijn Hongaarse oma woonde bij ons in en zo kwam ik van jongs af aan in aanraking met verse groenten, de liefde voor de keuken en de geur van zelf gemaakt eten in huis. Ik heb in de keuken van restaurants gestaan en kook nog steeds graag thuis. Mijn kookstijl heeft invloeden uit de Balkan en uit Italië en is vooral gebaseerd op wat in het seizoen is en wat er op de markt te krijgen is. Of wat er nog in de koelkast ligt, eigenlijk hou ik daar nog het meest van: koken met wat er nog over is.

Namen en rugnummers

Ik heb rond de eeuwwisseling in Amsterdam gewoond en woon er nu alweer bijna zes jaar, nou ja ik woon in Ouderkerk aan de Amstel en werk in Amsterdam. De stad heeft zich sterk culinair ontwikkeld de laatste 5-6 jaar. Ik kom eigenlijk overal graag en probeer van alles, maar de lezers van de Buik willen natuurlijk namen en rugnummers horen. Dus kijk aan: Rijsel, Kaagman & Kortekaas, BAK, Scheepskameel, Rosies, 4850, Toscanini, New King, Brut de mer en Librije’s Zusje. 

De sfeer in de stad is goed, er is zo veel keuze aan goede restaurants en verschillende keukens, trends en technieken. Ik zou het echter goed vinden als er gewoon een wethouder toerisme zou komen en ik denk dat er veel meer gebieden autovrij kunnen worden. 

Het beste gaat nog komen

De Amsterdamse foodcultuur is echt waardevol voor Amsterdam en het beste gaat nog komen… Met mijn partners en co-owners Flavio (chef) en Kelly (sommelier en bedrijfsleider) hebben we een restaurant overgenomen, op de Noordermarkt waar Bordewijk nu zit. Wij kijken er enorm naar uit om eind dit jaar de deuren te heropenen. Het wordt een restaurant met Mediterraanse / Italiaanse keuken op een unieke plek. Flavio en Kelly runnen het restaurant en ik ben blij dat ik hen bij mag staan met raad en daad, mee mag denken over het design en het dit nieuwe culinaire avontuur verder kan uitwerken met deze twee professionals.

Magie

Amsterdam trekt de leukste mensen van over de hele wereld en dat zal nog wel even zo blijven. De magie, het eigenzinnige karakter en de geschiedenis zijn nergens mee te vergelijken en de foodcultuur groeit echt nog even door. Ik verwacht dat Amsterdam steeds meer trendsettend in de wereld van food gaat worden.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

Schout-bij-Nacht is een schot in de roos

Op het knusse terras van Schout-bij-Nacht aan de Westerstraat ontdek je een combinatie van smaken gepaard met het bruisende leven van de Jordaan.