De Beaujolais is weer overal te vinden in Amsterdam en rond deze tijd wemelt het van de ‘bojo-party’s’. De Buik duikt in de wereld van de Beaujolais en tipt een paar topplekken om deze te drinken. En voor de mensen die (het verhaal achter) deze wijn net wat minder kennen: een korte uitleg. Lees gauw verder.
De renaissance van Beaujolais
Beaujolais was ooit een enorme hype in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Waarbij de derde donderdag in november het hoogtepunt was met de komst van de Beaujolais Nouveau. Zo’n beetje vergelijkbaar met de komst van Sinterklaas. Elke wijnwinkel, supermarkt en restaurant haakte er gretig op in met speciale proeverijen, diners en wijnfeesten. Helaas zakte de kwaliteit en populariteit van de wijn naar het nulpunt door slecht ‘wijn’ maken, schandalen van mengen van de wijn met andere inferieure wijnen en zelfs mengen met water naar zo’n beetje.
Daarmee verdween ook alle buzz eromheen. Inmiddels is Beaujolais weer helemaal terug en zijn er ook feestjes in de stad. Niet van die massale uit de jaren’80, maar leuke eet & drink events met goede Beaujolais. De Buik geeft je een eerst een klein lesje Beaujolais en vertelt je dan de leukste Bojo-events in de stad.
Wat is Beaujolais?
De Beaujolais is een wijngebied in Frankrijk, met voornamelijk rode wijnen van een druivensoort genaamd Gamay en ligt zo’n beetje tussen de Bourgogne en Lyon in. Het heuvelachtige gebied kent naast de ‘gewone’ rode beaujolais zo’n zeven cru’s allemaal met de druif Gamay in de hoofdrol. Binnen Beaujolais hebben ze naast de ‘simpele’ variant vaak ook een ‘Villages’, van de meer heuvelachtige wijngaarden.
Voor de echte kwaliteit zijn er tien Cru’s die vernoemd zijn naar de dorpen waar ze geproduceerd worden; Chenas, Chiroubles, Fleurie, Brouilly, Cote de Brouilly, Morgon, Moulin à Vent, Regnie en Saint Amour. Heb je er zo eentje, dan weet je dat het beste uit de Beaujolais in je glas zit. Niet goedkoop (meer) wel erg lekker, en dan zeker iets gekoeld.
Het 'Asterix' verhaal van de Beaujolais
Onder aanvoering van Marcel Lapierre uit het dorpje Morgen in de streek gingen vijf wijnmakers eind jaren’80, uit protest tegen de doorgeslagen commercialisatie van Beaujolais, een andere wijn an dezelfde druif de gamay maken. Ze maakten, heel ongewoon voor dat moment, een zo natuurlijk mogelijke wijn met wilde gisten en zonder toegevoegd sulfiet. Ze werden al snel ‘De Bende zonder Zwavel’ genoemd en hun wijnen werden een succes. Daarmee begon de weg naar Beaujolais als klein bijzonder wijngebied voor de kenners, een beetje het Asterix verhaal.
Inmiddels is er een tweede generatie wijnbouwers die de kwalitatieve koers van Lapierre en consorten verder hebben doorgezet waardoor Beaujolais nu een van de grote gebieden is voor ‘natuurwijnen’ met helaas ook de bijbehorende prijzen. Beaujolais is nu niet meer weg te denken van de wijnkaarten van (natuur) wijnbars en restaurants.
De Beaujolais events in Amsterdam
Je kunt de Beaujolais steeds vaker terugvinden op de ‘reguliere’ wijnkaarten in Amsterdam, maar gelukkig zijn er ook een aantal feestjes om de aankomst van de Bojo dit jaar te vieren.
De nieuwe Beaujo bij De Willem
Driegangenmenu inclusief een glas Nouveau van producent Sarnin Berrux van importeur Daxivin.
Bistro Nouveau X Lobby Nesplein
Donderdag 16 november wordt The Lobby Nesplein omgetoverd in ‘Bistro Nouveau’ en serveert een special viergangenmenu bij de Beauljolais Nouveau.
The Grape Escape bij Lotti's
Vanaf 18 uur presenteert pop-up wijnhandel The Grape Escape de nieuwe Beaujolais wijnen bij Lotti’s in het Hoxton met lekker vinyl en bijpassende snacks.
Café Soigné X Apollonia
Het culinaire duo Café Soigné kookt een Frans georiënteerd driegangendiner bij Apollonia als begeleiding van de Beaujolais Nouveau. Aansluitend disco door DJ LIEN.
Verlan X Cabrol
Een speciale Bojo zondag’s lunch en diner bij Verlan. Met in de hoofdrol de producenten van wijnhandel Chabrol.
GlouGlou
Op 16 november organiseert GlouGlou Amsterdam een Beaujolais party met Japanse snacks en muziek.
Café Jansen X de Kelders
Een 3-gangen diner begeleid door een fles Beaujolais Nouveau, vanaf 19:00.
VRR
Beaujolais Nouveau bij VRR, met wijn van Pieksman, Vleckwijnen, Bolomey Wijnimport en Daxivin
De Twee Prinsen
Met kersverse wijnen van Foillard, Perraud en de Lavernette. En niet onbelangrijk: hete soep om je op te warmen op je krukje.