Onze smaakmakers zijn gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Een van die smaakmakers is Jonneke de Zeeuw van Mooncake. Deze dame zet onterecht onderbelichte culinaire schatten in de vorm van eethuisjes, restaurants, snackbars, chef- en thuiskoks, winkels, bestemmingen en ingrediënten weer op de kaart om mensen van verschillende sociale en culture achtergronden met elkaar te verbinden. Ze wordt ook wel Queen of Culinary Treasures genoemd: Jonneke de Zeeuw. In het dagelijks leven geeft De Zeeuw inspiratieworkshops over (food)bloggen, authentiek ondernemen en foodtours. Ze is omringd door een bijzonder culinair netwerk en alle keukens van de wereld kent ze uit haar broekzak.
De aantrekkingskracht van bijzondere plekken voelde De Zeeuw al van jongs af aan. “Ik heb altijd affiniteit met eten gehad. Als kind al. Tijdens de vakanties met mijn ouders waren zij altijd bezig om bijzondere plekken te vinden. Het kon hen niet schelen of het op een berg stond of soms wat duurder was. Als kind leerde ik dat een beetje extra moeite kan leiden tot mooie herinneringen.”
Mooncake

De Zeeuw ruilde het ouderlijk huis in Eindhoven in voor Amsterdam. Op haar zeventiende wandelde ze over de Zeedijk waar baksels in de vitrine van een Chinese onderneming meteen haar aandacht trokken. De Zeeuw blikt terug naar die dag: “Het triggerde mijn nieuwsgierigheid, al was ik toen te verlegen om naar binnen te stappen om te vragen wat het was.” Het bleken later mooncakes te zijn (seizoensgebonden Chinees gebak, red.) en inmiddels heeft ze er vele geproefd: van een mooncake met een vulling bestaande uit witte thee, maar ook met kastanje en een zelfgemaakte mooncake van een mede-foodie uit Szechuan.
De naam Mooncake is sinds 2017 haar handelsmerk geworden. De Zeeuw: “In de media was er weinig aandacht voor de plekken waar ik zelf graag kwam. Vaak kregen de hippere plekken alle aandacht. Plekken die ik graag bezocht, werden gezien als het ‘exotische anders’. Hoezo exotisch? Die eigenaren zijn vaak ook gewoon hier geboren. Ik ben juist over die plekken gaan schrijven op mijn eigen website: mooncake.nl.” Als je googelt op ‘mooncake’, verschijnt haar website meteen bovenaan de zoekmachine. Hoewel haar website destijds pas een halfjaar in de lucht was, werd ze in de maanden daarop al bekroond tot foodblogger van het jaar.
2020

Een hele leuke ontdekking dit jaar trof ze aan in Amsterdam-Oost, waar Oeigoers eten wordt geserveerd. De Zeeuw merkt op: “Het is een heel authentieke plek met leuke en lieve eigenaren. Ik heb er begin deze week nog afgehaald. Ze maken daar alles from scratch: van de dumplings tot de noodles en alles daartussenin.” De Oeigoerse keuken is (nog) maar weinig vertegenwoordigd in Nederland en de restaurants zijn momenteel op één hand te tellen. Als andere bijzondere nieuwkomer noemt De Zeeuw het enige Jemenitische restaurant in Nederland: Yemeni. De Jemenitische keuken is er een die veel invloeden kent. Voornamelijk Iraanse en Indiase, maar ook een snufje Oost-Afrikaans, wat resulteert in kruidige en warme gerechten. Eind 2014 was er een kleine groep Jemenieten in Nederland, voornamelijk studenten of expats. Zes jaar later telt ons kikkerlandje meer dan 1.000 Jemenieten. De Zeeuw vervolgt: “Het brood is er geweldig, maar ook de veelal gesmoorde en geroosterde gerechten mogen niet vergeten worden. Na de maaltijd verzamelen ze al het overgebleven eten op een tafelkleed en vouwen het op. Zo is het in een keer opgeruimd.”
De Zeeuw ziet mensen van verschillende culturen steeds meer naar elkaar toe bewegen. “Een goed voorbeeld daarvan is de Turkse patisserie die naast hun Turkse specialiteiten óók gebak van Holtkamp serveert. Andersom zie je dat nog niet zo snel. Het is ontzettend boeiend om de volgende generaties migranten te zien opkomen.”
Het nieuwe culinaire Nederland

De Zeeuw verwacht dat deze ontwikkeling zich de komende jaren ook in andere grote steden zal voorzetten. “We zullen de millennial met een gemixte achtergrond veel tegenkomen volgend jaar. Sommigen van hen nemen de zaken van hun ouders over en geven daar hun eigen frisse, moderne draai aan. Dat zie je niet alleen in eetgelegenheden terug, maar ook in kookboeken. Er worden steeds vaker boeken uitgebracht over buitenlandse keukens, geschreven door auteurs anders dan de Hollander die niet met de betreffende keuken is opgegroeid.”
De Zeeuw kijkt uit naar het boek van Judith Cyrus over Paramaribo. De culturele diversiteit van Paramaribo proeft men terug in de gerechten met Indiaanse, Creoolse, Hindoestaanse, Javaanse, Chinese, Portugees-Joodse, Libanese en Hollandse invloeden. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat Suriname niet alleen maar over roti of kip kerrie. Dit boek laat de rijkheid van de Surinaamse keuken ziet”, licht De Zeeuw toe.
Zelf heeft ze overigens ook een eigen kookboek neergepend: ‘Mooncake - het bakboek’ is haar bundeling van het nieuwe culinaire Nederland. De Zeeuw verzamelde recepten en de verhalen erachter van mensen uit alle hoeken van Nederland. Volgend jaar brengt De Zeeuw, als er geen roet in het eten wordt gegooid, maar liefst twee boeken uit. Want ‘Mooncake - het bakboek’? Dat is nog maar het voorgerecht.