Amsterdam-Oost is een Vietnamese spot rijker: KOMA HOUSE Amsterdam

In Amsterdam-Oost zit het authentiek Vietnamese restaurant waar je overdag terecht kunt. Soepen, salades, springrolls en Asian streetfood kun je hier eten.

6 Okt 2019 Valerie Bisterbosch

blogger Valerie is communicatie student en houdt ervan om regelmatig in Rotterdam nieuwe hotspots en leuke restaurants te ontdekken. Op deze manier kan haar liefde voor Rotterdam en goed eten het best gecombineerd worden.

Amsterdam-Oost is een Vietnamese spot rijker: KOMA HOUSE Amsterdam

Jarenlang stond restauranteigenaar Kiet Hoang in de keuken bij het Vietnamese restaurant FRNZY. Tot hij twee jaar geleden besloot het roer om te gooien. Hij reisde de wereld over en bracht een documentaire uit over de Bijlmer. Maar nu opent hij tóch weer een eigen zaak: KOMA HOUSE aan het Krugerplein. KOMA HOUSE focust zich op Vietnamese gerechten waar een verhaal achter zit. De gerechten zijn naar moeders recept gemaakt, maar in een moderner jasje gestoken.

Authentiek Vietnamees 

KOMA HOUSE Amsterdam gaat meer om het Vietnamese 'thuis koken' en heeft als thema: familie. Kiet Hoang: “Bij FRNZY ging het ook om authentiek Vietnamese eten en bij KOMA HOUSE serveren wij gerechten waarbij dieper ingegaan wordt op de Vietnamese cultuur. Buiten het standaard Vietnamees assortiment worden er huisgemaakte dranken gemaakt, zoals een gezouten limonade met ingelegde citroen en zelfgemaakte sojamelk. Naast de cappuccino's en latte's kun je ook Vietnamese koffie bij ons drinken. Op die manier laten wij meer van de cultuur zien. De kritiek die ik op authenticiteit krijg komt vaak voort uit hoe mensen het persoonlijk hebben ervaren in Vietnam, een ander beeld hebben van hoe het eten eruit hoort te zien of het ingrediënt niet bevat wat het authentiek zou maken volgens hen. Mijn gerechten zijn een liefdesbrief aan home-grown food en ik kook allang niet meer hoe mijn moeder kookte, zoals zij in Vietnam deed. Zij heeft haar manier van koken ook aangepast toen zij naar Nederland kwam. Ik kook met de opzet van gegeven smaak en herinneringen aan de cultuur, maar geef mijn eigen interpretatie aan hoe ik Vietnamees eten in Nederland het lekkerst vind en toon altijd respect voor waar het vandaan komt. Dit doe ik bijvoorbeeld door alle verhoudingen van smaken van het traditionele recept in balans te houden en de smaak op mijn manier met de beschikbare producten die in Nederland verkrijgbaar zijn te maken." 



"Mijn zusje Tuong-Vi Hoang begon bij FRNZY in de bediening en wilde graag in de keuken werken. Ik dacht eerst dat het te hectisch zou zijn maar ze heeft haar ambitie als kok echt ontdekt doordat ze de uitdaging is aangegaan. Tuong-Vi is voor mij daarna persoonlijk onderdeel van KOMA HOUSE geworden, omdat zij door het keiharde werken iets wat 'mission impossible' leek toch heeft bereikt. Zij heeft mij drie dingen laten inzien: de waarde van je bedrijf is een afspiegeling van alle mensen om je heen en daarnaast zijn loyaliteit en vertrouwen in het proces heel belangrijk. Het restaurant is 'family owned', omdat de kans die ik heb gekregen om dit te doen komt door alle inspanningen van mijn ouders tijdens de opvoeding, mijn zusje die mij in alles steunt en mijn vrienden. De jongens die bij FRNZY bij mij werkte stonden direct voor mij klaar toen ik met KOMA HOUSE begon. Zonder al deze mensen zou het niet kunnen bestaan, dat is voor mij ook familie." 

Lokale en internationale ambities 


“KOMA staat voor draak in ons logo. Wij geloven dat een draak en zijn bewegingen positiviteit brengt en als je hem ziet vliegen dat het de negativiteit uit je leven wegneemt waar positiviteit voor in de plaats komt. Dat is ook wat wij proberen te doen; een plek creëren voor eerlijke en authentieke cultivering van jezelf en een verbinding voor connectie en community te zijn. Dit doen wij bijvoorbeeld door in de buurt met kleinere ondernemers samen te werken. Lokale winkels uit de Transvaalbuurt, zoals groente van de Turkse groenteboer en vis van de lokale visboer.” Kiet benadrukt: ”Het geld in de buurt houden en kleinere ondernemers steunen is belangrijk voor ons. Werkgelegenheid voor familie en vrienden creëren probeer ik ook altijd. Mensen zonder opleiding zijn welkom, als ze maar willen en achter je staan, zij zijn vaak het loyaalst naar mijn ervaring."


Kiet is bezig met een kookboek waarin hij de authenticiteit wil belichten. Op de vraag waar hij nog van droomt antwoordt hij: “Internationaal gaan is de droom, vorig jaar hadden wij een pop-up in New York. Dat was in China Town in samenwerking met restaurant Bep Ga. Ook wil ik graag een documentaire maken in Vietnam over de nieuwe generatie die leeft in de schaduw van hun ouders, omdat de oudere generatie nog traditioneel is en jongeren steeds meer in contact komen met de Westerse wereld en creatieve opleidingen. Hiermee wil ik de Oost-Aziatische community ook meer aandacht geven in de media.”  

Mentaliteit en loyaliteit 

Familie, mentaliteit en loyaliteit zijn het belangrijkst voor Kiet Hoang. KOMA HOUSE Amsterdam is momenteel zes dagen per week geopend, maar aan het einde van dit jaar is pas de officiële opening. Na de officiële opening zal de zaak elke dag geopend zijn. Als je thuis hun authentiek Vietnamese keuken wil proberen kan dat ook: KOMA HOUSE heeft een bezorgdienst.
Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Izakaya Asian Kitchen & Bar serveert nu ook gezonde bento boxen

Izakaya Asian Kitchen & Bar speelt in op de gezonde levensstijl met hun bento boxen: dit zijn volwaardige lunchmaaltijden op zijn Japans. Denk aan verse vis, groentes en sushi in een ultrachique setting.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.