Al een paar weken lang zijn we volop gerechten aan het bestellen bij onze favoriete restaurants, kopen we verschillende boxen met lokale producten en halen we een verse koffie af bij alle zaken die hun deuren hebben moeten sluiten in verband met het coronavirus. Hans van de Meeberg, freelance redacteur bij Misset Horeca, werkzaam bij Specialbite en Proefschrift, gaat aankomende weken als gastschrijver voor de Buik artikelen schrijven over de horeca en vertelt deze keer over de toekomst van de horeca. Hoe ziet hij de anderhalve meter economie voor zich en wanneer verwacht hij verandering in onze huidige situatie? Lees verder om achter zijn verwachtingen te komen.
Hans schrijft al jaren mooie culinaire artikelen voor onder andere Misset Horeca. Hij kent en spreekt veel ondernemers en chefs van verschillende restaurants en is ook in zijn vrije tijd veel in de horeca te vinden. Ook Hans heeft (vooral) op werkgebied een klap gekregen door de coronacrisis. “De horeca ligt plat dus veel adverteerders op mijn werk trekken zich terug, veel redacteuren en dan vooral de freelancers hebben weinig werk nu”, vertelt Hans.
Initiatieven
Toen het nieuws naar buiten kwam over de horeca lockdown werden er al snel een hoop initiatieven opgezet. Horecaondernemers proberen elkaar waar mogelijk te helpen en zo ontstonden er steeds meer mogelijkheden om toch jouw favoriete restaurants te steunen in deze tijden. Ook Hans zag bijna elke dag weer nieuwe initiatieven verschijnen. “Ik zie zeker mooie initiatieven ontstaan, maar je moet je afvragen of dit ook na deze crisis zo blijft, het zijn natuurlijk uit nood geboren initiatieven. Iedereen is nu veel aardiger voor elkaar, het zal heel goed zijn om dat vast te houden. Wanneer de chefs weer vol aan de bak mogen denk ik niet dat ze ook nog mee gaan doen aan een borrelbox die je nu thuis kan laten bezorgen”, aldus Hans.
Anderhalve meter economie
Het is nog onzeker wanneer de horeca weer open mag en wat de nieuwe richtlijnen worden voor de horeca. Hans heeft – net als veel anderen – al wel zo zijn verwachtingen: “Ik verwacht niet dat de 28ste de horeca meteen weer opengesteld zal worden. Ik denk eerder dat de scholen en contactberoepen als de tandarts en de fysio weer langzaam open zullen gaan en dat het daarna pas tijd is voor de horeca.” Of we van de zomer elke dag van de zon en drankje op het terras kunnen genieten weet nog niemand. Wat in ieder geval vrijwel zeker is dat we komende tijd rekening moeten gaan houden met de afstand- en ontsmettingeconomie. Dicht op elkaar zitten in een restaurant of met elkaar dansen in de bars en cafés zit er voorlopig nog niet in.
Veel verandering
De anderhalve meter economie klinkt misschien onschuldig, maar voor veel bedrijven zal dit vooral financieel een klap zijn. “Als jij een restaurant met normaal bijvoorbeeld 40 couverts hebt, dan zal je er bij de anderhalve meter economie misschien nog maar 25 couverts overhouden als je het slim inricht. Dit betekent dat je 35 procent van je plekken kwijt bent”, aldus Hans. De standaardkosten zoals huur en personeelskosten blijven ongeacht dit verlies doorgaan, waardoor dit een grote financiële impact heeft. “Ik denk dat het sowieso voor de horeca moeilijk wordt laat staan om nog steeds hetzelfde te doen als voor corona”, vertelt Hans.
De afgelopen weken zijn er al veel restaurants begonnen met bezorgen en afhalen van maaltijden, iets wat een groot gedeelte hiervan nog niet eerder had gedaan. Ondanks dat deze restaurants geen mensen mogen verwelkomen, hebben ze zo toch een beetje een verdienmodel. “Na deze kennismaking met bijvoorbeeld bezorgingen denk ik dat restaurants hier meer nadrukkelijk naar gaan kijken, het is natuurlijk straks ook een vorm van compensatie van inkomsten die zij anders mislopen”, aldus Hans.
Tip voor de ondernemers
Nu de meeste mensen een beetje van de schrik zijn bijgekomen is het tijd om oplossingen te bedenken. Hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw zaak de crisis overleeft? Volgens Hans draait het allemaal om creativiteit. “Ik denk niet dat het helpt om triest thuis te gaan zitten. Je moet juist nu dingen gaat uitproberen en kijken wat werkt voor jou en je zaak”, aldus Hans. Sommige zaken bezorgen hele driegangenmenu’s bij te thuis terwijl de andere zaak elke dag een dagschotel maakt die je bij het restaurant zelf kan afhalen. Het ondernemen is in de afgelopen weken anders geworden, laten we elkaar blijven steunen, luisteren naar de regels van de overheid en hopelijk kunnen we dan weer voor we het weten in onze favoriete zaak zitten die we zo missen.