Permanent Pop-up: waar oud, nieuw ontmoet

Een zaak die ‘oude Noorderlingen’ en ‘nieuwe Noorderlingen’ gaat samenbrengen. Voortaan haal jij je klassieke ontbijt of hippe lunch bij Permanent

8 Jul 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Permanent Pop-up: waar oud, nieuw ontmoet

Permanent, een gekke naam voor een pop-up, toch? Maar mede-eigenaren Diana Hamaker en Philippine Wouters zijn voorlopig niet van plan te vertrekken. Enthousiast vertellen ze de plannen voor hun nieuwe zaak in Amsterdam-Noord. Een zaak die ‘oude Noorderlingen’ en ‘nieuwe Noorderlingen’ gaat samenbrengen en samen gaat laten genieten van klassieke en ‘hippe’ gerechten. Voortaan haal jij je ontbijt, lunch en borrel bij Permanent aan de Waddenweg.

“Amsterdam Noord is booming”, vindt Diana Hamaker, die je kunt kennen van Whiskybar en biercafé Zilt. “Het is een enorm hechte wijk die zich blijft ontwikkelen, dus toen wij de kans kregen hier een zaak te openen, konden we daar geen nee tegen zeggen. Het is als thuiskomen.” Samen met Michael Bruynse, Marco Oskam (eigenaar van Café Casablanka), Maarten Tuininga en Philippine Wouters willen zij deze zaak eind van de zomer gaan openen. 

Hebbie een permanentje? 


De naam is een liefdevolle knipoog naar een kapperszaak van Nico Hofman, die hiervoor in dit pand zat. “Dit is echt een oude volksbuurt en hier woont een bepaald type Amsterdammer. Iedereen kende deze kapper aan de Waddenweg. Wij wilden dus graag naar hem verwijzen. Daarnaast is ‘permanent’ natuurlijk een leuke naam voor een pop-up, die meestal kort ergens zitten. Wij zijn van plan toch wat langer te blijven, maar noemen het een pop-up omdat er over een jaar of twee een grote verbouwing plaats moet vinden. We moeten dan dicht en weten nog niet hoe lang. Daarnaast gaan we best veel experimenteren, wat ook goed bij de naam past”, vertelt Philippine. 

Van pannetje havermout tot vegan overnight oats

Philippine is drie jaar geleden met haar vriend in deze wijk komen wonen en voelt zich ontzettend thuis. Wel merkt ze soms dat veel bewoners, ‘last’ hebben van de vernieuwing in de wijk. Het centrum breidt zich uit, steeds meer jonge mensen komen hier wonen en de prijzen stijgen. “Als je hier al heel je leven woont, snap ik dat je niet blij bent met die ontwikkeling dat je bakkie koffie opeens het dubbele kost”, legt Philippine uit. Daarom probeert Permanent in te spelen op de behoefte van beide bewoners. Philippine en Diana zullen de dagelijkse taken op zich nemen, en het menu is dan ook op hen gebaseerd: een mix tussen oud en nieuw. “Diana weet veel van het oude, vertrouwde traditionele aspect van de buurt, dus serveren we bijvoorbeeld een boerenomelet en een pannetje havermout met appel en kaneel. Ik vind het leuk om de nieuwe noorderlingen zoals mijzelf te vertegenwoordigen en heb wat tegenhangers bedacht van de klassieke gerechten van Diana, zoals een chakchouka en een vegan overnight oats of açaibowl. Veel van onze ‘nieuwe’ gerechten zijn vegan, omdat we merken dat bewoners hier graag mee experimenteren. Bij de koffie serveren we een ouderwetse, zelfgebakken roombotercake, maar je kunt ook kiezen voor een vegan bananabread” vertelt Philippine enthousiast. 

Filterkoffie?


Permanent wordt een zaak met de buurt, want ze zijn op dit moment bezig met een crowdfundingactie. Daarvoor doen ze maar al te graag iets terug; de dames en heren van Permanent willen een vaste plek worden voor beide groepen (oud en nieuw) in deze wijk. Philippine: “Zo worden de klassieke gerechten minder duur. We hebben koffie van erg goede kwaliteit met een goede prijs, zoals je gewend bent van andere Amsterdamse zaken, maar we schenken ook filterkoffie, zodat mensen die deze prijzen nog niet gewend zijn, voor €1,50 ook een lekker bakkie kunnen drinken.

We kwamen erachter dat al onze producten uit Amsterdam Noord kwamen, dat vinden we super belangrijk Philippine Wouters

Geen moeilijke toestanden

“Het is toch hartstikke stom als je in een restaurant zit en je wil om drie uur nog een ontbijtgerecht meepakken en de vriendelijke ober vertelt je dat dat niet meer mogelijk is omdat de lunchkaart al draait?”, vraagt Philippine verontwaardigd. “Wij willen geen moeilijke toestanden. We serveren de hele dag dezelfde kaart. Als gasten zelf verzoekjes hebben of ideeën om op dat moment te eten, gaan we dat gewoon voor ze maken als dat mogelijk is. Daarnaast komen al onze producten, ons personeel en een deel van de inrichting uit Amsterdam (Noord). Eigenlijk ging dat per ongeluk, omdat we, vooral door de achtergrond van mijzelf, veel contact hebben met lokale ondernemers. We vinden dat idee van de buurt super belangrijk en willen daarom ook graag met lokale zaken samenwerken”, aldus Philippine. 

Waar? Wanneer?


Bij Permanent kun je dus heel de dag terecht voor een lekker kopje koffie of lunch. Ze zijn doordeweeks geopend tussen 08:00 uur en 18:00 uur. Van donderdag tot en met zaterdag zijn ze ook ’s avonds open tot ongeveer 01:00. Permanent wil deze zomer haar deuren openen op de Waddenweg 4. Wij zijn erg benieuwd en houden dit team maar al te graag voor je in de gaten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Happy de Peps(y)

Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.