Café spelen op z’n Tony’s

Tony’s Chocolonely opent Tony’s Chocolate bar en winkel in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Verwacht cake versieren voor volwassenen, chocoladekranen in drie kleuren en open poorten naar chocolate heaven. Naast koffie met Tony’s crazy cake en hot Tony’s chocolate kun je ook (100% vegetarisch) lunchen en borrelen. All-day, every day, vanaf 1 juli.

28 Jun 2020 Madelon van der Tol

blogger Madelon is een ervaren eter voor wie nieuwe tenten magnetisch werken. Moeder van drie, recent vlees- en drankvrij, houdt ze in de gaten waar je alcoholvrij, vegetarisch en kindvriendelijk aan je trekken komt.

Café spelen op z’n Tony’s

Mijn zoon was laatst jarig en koos als traktatie geen taart, maar ouderwets cake versieren, wat een groot succes bleek, en niet alleen voor de kinderen. Ik ga hem binnenkort maar eens meenemen naar de Beurs van Berlage, want daar kun je vanaf 1 juli Cake Versieren op z’n Tony’s. Een plak oma’s cake aftoppen met gesmolten chocolade in drie kleuren en maar liefst achttien verschillende toppings. Joepie!


Tony's Chocolonely opent in Amsterdam centrum de Tony’s Chocolate Bar. En wat je kan bedenken, dat is wat je mag verwachten: een winkel waar je je eigen reep kan samenstellen, een café waar je niet alleen chocolademelk kan drinken maar ook chocoladeburgers kan eten, cake versieren bij de chocoladekranen, van alles leren over de cacaoteelt in West-Afrika en de stand van zaken rondom de missie van Tony’s om slavernij in deze sector samen uit te bannen. Met de mogelijkheid je eigen “chocolate high five” te geven, als steun en commitment. 

Chocolate heaven 


Misschien heb je gehoord van het chocolade-pretpark dat Tony’s zou gaan stichten in de Westergasfabriek. Dat is dit café annex winkel niet. Maar een chocolate lover’s heaven, dat is het wel. Tony’s Café (een 100% vegetarische samenwerking met cateraar Vermaat) is gevestigd in de Beurs van Berlage aan het Damrak en ziet er van binnen helemaal uit zoals je Tony’s kent: kleurrijk, verleidelijk en ongelijk verdeeld, zodat je het slaafvrije verhaal niet alleen kan horen, maar ook voelen, bijvoorbeeld met een potje ongelijk dammen. 

Chocoladeburgers 

De signature dish - en dus de must-try - is de zoete burger in jouw chocoladesmaak naar keuze. We probeerden de melkchocoladevariant; een zacht broodje gevuld met een chocoladekoekje en daarbovenop marshmallow. Ja, van die gesmolten marshmallow die slierten maakt aan je vingers… en dan nog karamelsaus erop. Hmm mmm. We overwogen nog een tweede, want pure chocolade met ananas en chili klinkt ook te gek, maar die laten we aan jou om te proeven, want we moesten door naar het cake versieren. 


Voor de mensen die bang zijn voor een sugar high dan wel crash, tja, dat ligt wel een beetje op de loer. Maar als je wilt kun je een burger, wrap, tosti of soep eten die geen chocolade bevat. Ook al is er op ieder moment van de dag een hartige(re) keuze, chocolade blijft de rode draad. De ontbijtbowls worden besprenkeld met chocoladecrunch, de bieterballen en kaaskroketten worden geserveerd met gesmolten pure chocolade en Tony’s Toast wordt gemaakt met.. tja. Je raadt het al. 

Milkshake met knetterchocolade 

Drinken kan natuurlijk ook in het café. Ken je die reep van Tony’s met witte chocolade, framboos en knettersuiker? Ja toch? Nou, daar hebben ze dus een milkshake van gemaakt. Je begrijpt natuurlijk wel dat we die moesten proeven. Maar ze hebben er ook eentje van de karamel-zeezoutvariant gemaakt, die zo ongeveer iedereen in Nederland te gek vindt. En als je liever warm drinkt, probeer je gewoon een dezelfde varianten in latte-vorm, of een Tonyccino. En weet je wat daar heerlijk bij gaat? Een stuk Tony’s “crazy about chocolate”-cake. Die ziet eruit als een taart gemaakt van stukken reep. En dat is het ook.  

All-day concept 


Bij Tony’s snappen ze dat wij bij de Buik net als jij soms ook zin hebben in een glas fris, wijn of bier en de dorst-kaart bevat gelukkig dan ook de secties “lekker fris”, “5 in de klok” en “cocktailparty”. Niet waarvoor je in eerste instantie komt misschien, maar het laat zien dat Tony's een all-day concept wil zijn en voor alle smaken kan cateren. 

De Beurs van Berlage is een oude beurs waar 400 jaar geleden cacao werd verhandeld. Daarom leek het Tony’s een goede plek voor hun store en café. Maar er kleeft ook een ander verhaal aan. Opperhoofd Beltman werd op de persdag nog verhoord door de politie na het bekladden van een beeltenis van J.P. Coen in de Beurs. We kopiëren hier delen van het bericht dat Tony’s de dag ervoor over de Beurs en Coen naar buiten bracht:  

“Mede door de huidige discussie over racisme zijn we ons meer bewust geworden van datgene waar de Beurs symbool voor staat. Dat de historie van de Beurs ook nog een andere kant heeft, dat Jan Pieterszoon Coen (uitgebeeld in de gevel) een omstreden historisch figuur is. J.P. Coen is geen held. Naast het stichten van Batavia en zijn verdiensten als militair leider is de koopman verantwoordelijk voor de moord op ongeveer 15.000 inwoners van Indonesië, omdat zij het nootmuskaatmonopolie van de VOC niet erkenden. In zijn strijd liet Coen ook 44 leiders onthoofden omdat ze werden verdacht van samenzweringen tegen de Hollanders.” Waarvan akte, Tony’s.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Speakeasy? Ventuno gaat voor luid

Ventuno skybar in Amsterdam: luxe cocktails, spectaculair uitzicht en theatrale presentaties op de 21e verdieping van Ruby Emma Hotel.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

SALUT: de hele dag Mediterraan genieten met Franse elegantie

Wij gingen proeven bij SALUT in De Pijp: Frans-Mediterraan genieten van ontbijt tot late night op een kleurrijk terras met elegante, zuidelijke sfeer.