Een pindakaaswinkel, hagelslagwinkel en stroopwafelwinkel…We hebben het allemaal voorbij zien komen: winkels die draaien op maar een product. Ook de monorestaurants bleven niet onopgemerkt: restaurants die met slechts één ingrediënt of rondom één gerecht een compleet menu uit de mouw weten te schudden. De Buik verzamelde de leukste tien.
The Avocado Show

De avocado is gezond en wint nog steeds aan populariteit. Drie ondernemers speelden daar vervolgens slim op in met hun ‘avocado show’. De groene vrucht is multi-inzetbaar, en dat blijkt ook wel: met avocadopannenkoeken, salades, bowls en een heuse avocado oreo cheesecake, is er voor ieder wat wils.
Daniël Stalpertstraat 61
Wilde Kroketten

Dankzij Het Kroketloket konden Hagenezen (en Rotterdammers) eerder al verschillende kroketten naar binnen schuiven, maar met de komst van Wilde Kroketten werd het eerste krokettenrestaurant in Amsterdam een feit. Voor de echte krokettenliefhebbers is er zelfs een vijfgangenmenu beschikbaar, bestaande uit - je raadt het al - kroketten.
Danzigerkade 27
Fondue Oost

Overheerlijke pannetjes kaas om bij weg te smelten vind je bij Fondue Oost. Door de houten elementen en brandende lichtjes doet het restaurant niet veel onder voor een knusse bistro; perfect voor de herfst. Je kunt natuurlijk de klassieke kaasfondue bestellen, maar na het proeven van de truffelkaasfondue wil je nooit meer anders.
Javastraat 49
Five Brothers Fat

In het kloppende horeca-hart van Amsterdam West tref je champagneria Five Brothers Fat aan. De vijf broeders haalden het concept uit Barcelona om er vervolgens een eigenzinnige Amsterdamse draai aan te geven. Naast cava en champagne, vind je er cocktails, klassieke Spaanse tapas en kleine gerechtjes met invloeden uit Azië, Zuid- en Midden Amerika. Je borrelt en bubbelt hier tot in de late uurtjes.
De Clercqstraat 56
Chocolate Company

’s Winters is er niets lekkerder dan een dampende kop warme chocolademelk. Trommel al je vriend(inn)en op voor een ‘high choc’ of trakteer jezelf op een chocolade freakshake met praline nougat en een killer brownie topping. Om maar iets te noemen.
Stationsplein 17B
Libertine Comptoir de Cuisine

Bij Libertine Comptoir de Cuisine in de 9 Straatjes draait alles om French toast. Blikvangers van de menukaart zijn die met steak tartare en kreeft. Met de komst van Libertine Comptoir de Cuisine hoef je nooit meer vroeg op, want je eet ze hier all day. Oftewel: eat, sleep, French toast, repeat.
Berenstraat 20
Matcha Bar

Voortaan ga je voor je dagelijkse dosis groen naar Matcha Bar op de Albert Cuypstraat. In het mierzoete pastelroze met lichtblauwe interieur doe je je tegoed aan het Japanse wondermiddeltje.
Albert Cuypstraat 89
Toast It

Tussen de mintgroene muren, wit lederen banken en de onmisbare ketchup- en mosterdflessen, waan je je even in de jaren vijftig. Het grootste pluspunt van deze tostibar? Tot vier uur ’s nachts kun je je tanden zetten in hun verrukkelijke vierkazentosti of in El Pollo Loco.
Leidsekruisstraat 10
Bulls and Dogs

Bij Bulls and Dogs krijg je hotdogs, maar dan een tikkie anders: worst op een pretzelbroodje met een kleurrijke koolsalade. De verschillende hotdogs worden stuk voor stuk als kunstwerkjes verpakt. Om over de Instagrammable freakshakes nog maar te zwijgen.
Van Woustraat 58
IJver
We sluiten af met de opkomende biersensatie IJver. In de voormalige scheepsbouwloods op de NSDM-werf zal in het voorjaar van 2019 het alcoholische goud rijkelijk vloeien. In een hippe, huiselijke stijl zullen er maar liefst vierendertig bieren op de tap en meer dan honderd bieren op de fles beschikbaar zijn. De met bier bereide gerechten passen daar natuurlijk perfect bij.
NDSM-werf