10x Amsterdamse restaurants waar één ingrediënt de hoofdrol speelt

Een top tien van monorestaurants: restaurants die met slechts één ingrediënt of rondom één gerecht een compleet menu uit de mouw weten te schudden.

18 Okt 2018 Xiang van der Weyden

blogger Als studente voeding en diëtetiek is Xiang altijd op zoek naar de beste smaken. Hierbij maakt ze geen onderscheid tussen gluten- en suikervrije lekkernijen en moddervette burgertrutjes.

10x Amsterdamse restaurants waar één ingrediënt de hoofdrol speelt

Een pindakaaswinkel, hagelslagwinkel en stroopwafelwinkel…We hebben het allemaal voorbij zien komen: winkels die draaien op maar een product. Ook de monorestaurants bleven niet onopgemerkt: restaurants die met slechts één ingrediënt of rondom één gerecht een compleet menu uit de mouw weten te schudden. De Buik verzamelde de leukste tien.

The Avocado Show

De avocado is gezond en wint nog steeds aan populariteit. Drie ondernemers speelden daar vervolgens slim op in met hun ‘avocado show’. De groene vrucht is multi-inzetbaar, en dat blijkt ook wel: met avocadopannenkoeken, salades, bowls en een heuse avocado oreo cheesecake, is er voor ieder wat wils.

Daniël Stalpertstraat 61

Wilde Kroketten

Dankzij Het Kroketloket konden Hagenezen (en Rotterdammers) eerder al verschillende kroketten naar binnen schuiven, maar met de komst van Wilde Kroketten werd het eerste krokettenrestaurant in Amsterdam een feit. Voor de echte krokettenliefhebbers is er zelfs een vijfgangenmenu beschikbaar, bestaande uit - je raadt het al - kroketten.

Danzigerkade 27

Fondue Oost

Overheerlijke pannetjes kaas om bij weg te smelten vind je bij Fondue Oost. Door de houten elementen en brandende lichtjes doet het restaurant niet veel onder voor een knusse bistro; perfect voor de herfst. Je kunt natuurlijk de klassieke kaasfondue bestellen, maar na het proeven van de truffelkaasfondue wil je nooit meer anders.

Javastraat 49

Five Brothers Fat

In het kloppende horeca-hart van Amsterdam West tref je champagneria Five Brothers Fat aan. De vijf broeders haalden het concept uit Barcelona om er vervolgens een eigenzinnige Amsterdamse draai aan te geven. Naast cava en champagne, vind je er cocktails, klassieke Spaanse tapas en kleine gerechtjes met invloeden uit Azië, Zuid- en Midden Amerika. Je borrelt en bubbelt hier tot in de late uurtjes.

De Clercqstraat 56

Chocolate Company

’s Winters is er niets lekkerder dan een dampende kop warme chocolademelk. Trommel al je vriend(inn)en op voor een ‘high choc’ of trakteer jezelf op een chocolade freakshake met praline nougat en een killer brownie topping. Om maar iets te noemen.

Stationsplein 17B

Libertine Comptoir de Cuisine

Bij Libertine Comptoir de Cuisine in de 9 Straatjes draait alles om French toast. Blikvangers van de menukaart zijn die met steak tartare en kreeft. Met de komst van Libertine Comptoir de Cuisine hoef je nooit meer vroeg op, want je eet ze hier all day. Oftewel: eat, sleep, French toast, repeat.

Berenstraat 20

Matcha Bar

Voortaan ga je voor je dagelijkse dosis groen naar Matcha Bar op de Albert Cuypstraat. In het mierzoete pastelroze met lichtblauwe interieur doe je je tegoed aan het Japanse wondermiddeltje.

Albert Cuypstraat 89

Toast It

Tussen de mintgroene muren, wit lederen banken en de onmisbare ketchup- en mosterdflessen, waan je je even in de jaren vijftig. Het grootste pluspunt van deze tostibar? Tot vier uur ’s nachts kun je je tanden zetten in hun verrukkelijke vierkazentosti of in El Pollo Loco.

Leidsekruisstraat 10

Bulls and Dogs

Bij Bulls and Dogs krijg je hotdogs, maar dan een tikkie anders: worst op een pretzelbroodje met een kleurrijke koolsalade. De verschillende hotdogs worden stuk voor stuk als kunstwerkjes verpakt. Om over de Instagrammable freakshakes nog maar te zwijgen.

Van Woustraat 58

IJver

We sluiten af met de opkomende biersensatie IJver. In de voormalige scheepsbouwloods op de NSDM-werf zal in het voorjaar van 2019 het alcoholische goud rijkelijk vloeien. In een hippe, huiselijke stijl zullen er maar liefst vierendertig bieren op de tap en meer dan honderd bieren op de fles beschikbaar zijn. De met bier bereide gerechten passen daar natuurlijk perfect bij.

NDSM-werf

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De titelstrijd voor de Amsterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Amsterdam? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

In de rollercoaster van Roest

Jef van den Hout en Maarten de Vries zijn na De Willem aan een nieuwe uitdaging begonnen met Roest. De Buik spreekt ze over hun ervaringen en plannen.