We vonden het bij de Buik het tijd worden voor een lijstje van de beste burgers van Amsterdam. Hier is onze top 10 en deze keer zijn het er precies tien (als je alle extra locaties niet meetelt).
We vonden het bij de Buik het tijd worden voor een lijstje van de beste burgers van Amsterdam. Hier is onze top 10 en deze keer zijn het er precies tien (als je alle extra locaties niet meetelt).
Was het vroeger redelijk simpel om even een hamburger te happen, vandaag de dag moet je haast gestudeerd hebben om de juiste burger te bestellen. Naast de oervariant van de patty, bestaand uit rund (of half om half), is er nu een lawine aan variaties. Van lam, wagyu, kip, octopus, paddenstoelen, vis tot veganburgers en de beyond meat burger. En dan hebben we het niets eens over het broodje. Wil je een getoast bolletjes of is brioche meer jouw stijl?
Alweer bijna 10 jaar geleden gestart in de Handboogsteeg. Inmiddels zijn er zes locaties, waarvan ééntje in Rotterdam en de anderen in Centrum en Zuid. We proefden hier Le Classique en L’Excentrique (soms heb je zin in een versie met gefrituurde kip). Bij Cannibale moet je het vlees proeven dus hier krijg je een ouderwets juicy burger, met goed zelfgebakken brood. De smaken druipen hier langs je vingers en dat is wel zo lekker als je echte honger hebt.
Ook op:
Rozengracht 114 - Lange Niezel 15 (Centrum)
Ruysdaelkade 149 - Amstelveenseweg 170 B-H (Zuid)
mt. Ondinaweg 32 (Noord)
Het geheim van een goede burger is de kwaliteit van de bun. Die wijsheid hebben ze bij Janana in hun oren geknoopt. Ze zijn ruim een jaar bezig geweest met de ontwikkeling van hun brood. Een geweldige combinatie van brioche en Joods Challah brood. Stevig en fluffy als een hotelbed. Op dat brood wordt een dubbel smashburger geserveerd kaas en aioli. Hands down de favoriet van blogger Gijs ten Buuren.
De recordhouder van de meeste (hamburger) prijzen in Nederland. Wij proefden de Holy Moly, een Black Angus burger met een Mexicaanse touch. De winnaar in 2021 van beste hamburger in de Benelux. De burger komt met een avocado mole, pittige chorizo-crime en carpooling. Een hele maaltijd op een bun. Mocht je een tandje minder willen dan heeft Ter Marsch altijd nog een voordelige Classic.
Ook op:
Kalverstraat 96 (Centrum)
Een ware hype op TikTok; een rij met de lengte van de halve Rozengracht, en dat allemaal voor een burger bij Maillard. En niet onterecht. Hier walsen ze het vlees met veel zorg plat op de plaat en krijg je dus twee flinterdunne maar crispy smashburgers op je broodje. Iets minder sappig wellicht, maar dat knappertje heeft wel wat. De geheime saus maakt het af. Bestel er ook zeker een portie loaded potatoes bij.
Rozengracht 9 (Centrum)
De Burgermeester mag niet ontbreken in ons rijtje. Daar begon wat ons betreft de Amsterdamse hamburgerrevolutie: aan de Albert Cuyp in 2007 met drie vrienden die een echte burger tegenover al het fastfood geweld wilden zetten. Inmiddels zijn er drie vestigingen in de stad. De Buik proefde de Mokumburger, het succesnummer (sinds 2020) bij Artis. De burger is immens, met een goede bite en hier wordt oude kaas gebruikt in plaats van cheddar. Een echte verbetering. Is dan alles goed? Nee, we waren niet echt onder de indruk van de rauwkost op het broodje. Dat geeft een koude harde ervaring aan de burger.
Wil je weten wat de Burgermeester te bieden heeft, ga dan voor de mini proeverij met het trio van (mini)burgers.
Plantage Kerklaan 37 (Centrum)
Elandsgracht 130
Utrechtsestraat 8 (Centrum)
Wellicht wat minder bekend onder de locals, maar een prima uitvalsbasis na een dagje hangen op het Museumplein. We proefden hier de Scarecrow en die is net zo intimiderend is als de naam doet vermoeden. Deze dubbele burger wordt standaard geserveerd met spek.
De lijst met optionele toppings is hier heel lang. Blauwe kaas, foie gras en zelfs een halve kreeft behoren allemaal tot de mogelijkheden. Mocht je dus in een luxe bui zitten dan kun je je ook wagen de Wagyu burger met een halve kreeft. Niet goedkoop, maar een ervaring is het zeker.
Paulus Potterstraat 30 (Zuid)
Beroemd om zijn (inmiddels niet meer zo geheime) club achter in de zaak op de Albert Cuyp. De Buik test twee varianten bij de locatie in de Foodhallen: De Butcher en The Cowboy. Goed gegaarde sappige burgers met beide een fijne grill smaak waar je van gaat kwijlen. The Cowboy met jalapeno en bbq saus is fijn. Maar The Butcher (met kaas!) is de favoriet, ook bij de Buik. Een klassiek uitgevoerd exemplaar, met goeie kaas, uien en een frisse saus.
Bellamyplein 41 - Foodhallen (West)
Paleisstraat 14 (Centrum)
Albert Cuypstraat 129 (Zuid)
Een relatief nieuwe zaak. Het vlees is van Angus beef, net als bij veel zaken. Hier bereiden ze er echter een perfecte ‘Oklahoma’. De flinterdunne uien worden hier in het vlees ‘gesmasht’ en dus meegebakken. Daardoor ontstaat er mix ontstaat van verschillende bereidingen: zwartgeblakerd, rauw, licht gekarameliseerd. Ook te bestellen als dubbele Burger. Enige minpuntje is wellicht het brood. Dat is heel smaakvol, maar scheurt te snel. Snel opeten dus.
Amstelveenseweg 170A (Zuid)
Carroll’s is bedacht door de mannen achter Pllek en de buurman Next NDSM en serveert de ‘Oklahoma-style’ smash burger. Wij kozen de Cluckin’ Good Burger en The Grand Slam. De Cluckin’ heeft een in karnemelk gemarineerde kippendij voorzien van een fijn krokant korstje met een hartige plak coeur de boeuf tomaat, sriracha voor de pittigheid en cheddar. Zonder meer een hele fijne en sappige kipburger. The Grand Slam heeft alles wat volgens ons een smashburger moet hebben; twee knapperige burgers met voldoende ui, geheime saus, een sappige plak tomaat en cheddar. Bijna niet met je handen te eten, zo hebben we ze graag. Met als leuk detail dat alle burgers boven op het broodje het brandmerk van Carroll’s hebben.
NDSM-kade 4 (Noord)
Eindelijk een hamburgerzaak zonder fries/frites. Lombardo’s serveert de hamburgers desgewenst met kleine aardappeltjes uit de oven. Van Silence of the Lambs tot een El Chapo cartelburger. Grappige namen: nee, fijne burgers: ja. Met een beperkt aantal zitjes (8) is dit er eentje voor take-out en mooi weer.
5x eten & drinken in en om Lucca: van top pizza en moderne Italiaanse cuisine tot natuurwijnbars en een bistecca bij de slager.
Bolenius in Amsterdam verhuisde naar Rembrandtpark: groentegerechten, Dutch Cuisine en een groen terras maken dit restaurant helemaal compleet.
Café Conrad: gezellig buurtcafé naast het Vondelpark met terras, lokaal eten, spelletjesavonden en een warme huiskamersfeer.
Geniet van de volgende voordelen: