Het zijn misschien niet allemaal echt nieuwe openingen, sommige zaken zijn misschien een paar weken of dagen voor de lockdown open geweest maar wij van de Buik willen ze je niet onthouden. Dit zijn de zaken die jullie steun kunnen gebruiken en geen gebruik hebben kunnen maken van de financiële steun van de overheid. Dus het advies van de Buik is: ‘ga zodra het kan’.
Bar du Champagne
L’Atelier de Champagne opent (eindelijk) een eigen Champagnebar op een steenworp afstand van de winkel aan het Rokin.
Rokin 91A
Fiaschetteria Pistoia
Toscaanse Italiaan met natuurlijk een vestiging in Pistoia en maar liefst twee in New York. Pistoia was al even voor de lockdown open, maar is onder de radar gebleven. Ze doen geen take-away, maar is zeker de moeite om straks te proberen. Veel verse pasta en natuurlijk de Papa Pomodoro, de originele Toscaanse (tomaten)broodsoep.
Utrechtsedwarsstraat 85
Sinck
Het nieuwe wijnrestaurants van de ex-sommelier van de Librije samen met Timo van der Stad en chef Sander Bierenbroodspot. Sinck was slechts 8 dagen open voor de lockdown maar trok al een uitverkocht huis. Hier kun je twee kanten op genieten van bites en wijn in de sfeervolle cave en/of op de beletage genieten van de gerechten in een heerlijk licht restaurant waar je zonder problemen kunt aanschuiven aan de chefsbar in de keuken.
Prinsengracht 422
Madre
Op de stek van Cinema Paradiso opende half november een nieuwe moderne Mexicaan met veel vega opties op de kaart en creatieve taco’s.
Westerstraat 186 BG (Jordaan)
Brouwerij de Engel
In het pand van Bazar midden op de Albert Cuypmarkt opent na de lockdown ‘Brouwerij de Engel’, een duurzame bierbrouwerij met een winkel, (cocktail)bar en restaurant op een Zuid- Franse/Baskische leest.
Albert Cupystraat 182 (De Pijp)
REM Eiland
Deze toplocatie in de Houthavens wordt momenteel nieuw leven ingeblazen. Bobby Rust gaat de keuken leiden en op het dak komt een terrasbar met het mooiste zicht op de zonsondergang in Amsterdam. Interieur is met leuke 80’s details. Opening na lockdown.
Haparandadam 45-II (Houthavens)
MasMais Taqueria
De eigengemaakte maistortilla’s lopen hier letterlijk van de band. Misschien wel de lekkerste van Amsterdam. Deze zaak is ooit gestart als een vriendenproject en hier spat de passie vanaf. Een must-go voor iedereen die van Mexicaans streetfood houdt.
Hoofdweg 456 (Bos en Lommer)
Freddy Fryday
De loaded fries van Freddy zijn nu niet alleen in Oost te verkrijgen maar nu ook in West. Onze favoriet is de smokey beef & chimi funky fries.
De Clerqstraat 87 (Oud-West)
Helling 7
Misschien wel de mooiste locatie in Noord op een oude scheepshelling met een enorm terras en zicht over de stad met de sfeer van een oude werfkantine en een all day kaart met veel comfortfood.
tt. Melissaweg 57 (NDSM)
Zeeuw en Schot
Stop de chef van The White Room in een zaak met de beste bartender en je hebt Randy Karman van Zeeuwse afkomst en James Chaib met Schotse roots. Hier wordt, betaalbaar en toegankelijk, op niveau gekookt waarbij James natuurlijk altijd even een cocktail combinatie kan shaken.
Rietlandpark 373 (Oostelijke eilanden)
Rue de Ravioli

Het superduo Robert Kranenborg (sterrenchef) en Leonardo Pacenti (Toscanini) gaan helemaal los op ravioli. Ook af te halen, naast de Brewpub van Two Chef’s.
Hugo de Grootplein 7 (Oud-West)
Underinfluence
Het sakebar zusje van Undercover. Drink hier, zodra het weer toegestaan is, van de uitgebreide sake en wijnkaart en geniet van de hapjes van chef Kit.
Wibautstraat 130 (Oost)
De Kok & De Maitre
Chef Miguel Manzoni heeft samen met maitre Robbert Hovenberg in de oude stoomsleepboot Lizboa sinds eind vorig jaar een viergangen menu (do - za) met Portugese twist en veel aandacht voor plantaardig.
Veemkade 251 (Oost)
Edible Treasures

Het is een winkel, deli, koffiebar en straks lunchadres in een. De oude slagerij van Gebr. Koekenbier, ooit de krokettenkoning van Amsterdam, op de hoek van de Nicolaas Maes en Jacob Obrechtstraat in Zuid is echt werelds verbouwd en gedesignd. Afhalen is al mogelijk.
Jacob Obrechtstraat 75 (Oud-Zuid)