Wij houden van hotelrestaurants. Niet alleen omdat je na het barhangen geen intensieve terugreis meer voor de boeg hebt, maar ook omdat ze vaak in de meest prachtige monumentale panden schuilen. Op veel plekken in Nederland is eten in een hotel nog een ondergeschoven kindje, maar niet in Amsterdam. Wij selecteerden de leukste dertien hotelrestaurants die de stad te bieden heeft.
Brasserie FLO
Zoals een echte Franse brasserie betaamt is er een open keuken, zijn de tafels bij Brasserie FLO met witlinnen gedekt en de obers opgedoft in de rondte aan het paraderen. Je vindt er huisgemaakte, no-nonsense gerechten waarvan de escargots en fruit de mer plateaus natuurlijk niet mogen ontbreken. De klassieke doch laagdrempelige uitstraling trekt een gemêleerd publiek. Op zaterdagavond bomvol, dus reserveren is een must. Brasserie FLO is gelegen op het hoekje bij Eden Hotel Amsterdam.
Amstelstraat 9
Lloyd Restaurant

Eerder deed het Lloyd Hotel dienst als emigrantenhotel, huis van bewaring en kunstenaarsatelier. Na de restauratie is het interieur flink vernieuwd, bovendien tref je er diverse creatieve meetingrooms aan. Snuffel na je maaltijd dus zeker eens rond in de constant wisselende exposities door het hele gebouw. Bij Lloyd wordt de keuken gekenmerkt door verschillende vegetarische, veganistische en glutenvrije opties.
Oostelijke Handelskade 34
Morgan & Mees

Flexwerken in een vertrouwelijke omgeving? Dan ben je bij Morgan & Mees aan het juiste (vakantie)adres. Morgan & Mees is de vaste prik van terugkerende toeristen, expats en lokale bewoners. In hun half beschutte tuin of lekker in de serre: Morgan & Mees bewijst met het restaurant dat je niet ver weg hoeft te zijn voor het ultieme vakantiegevoel. En mocht de alcohol iets te rijkelijk hebben gevloeid, dan kan je altijd nog overnachten in één van hun negen romantische kamers.
Tweede Hugo de Grootstraat 2-6
The Birdhouse

De vogeltuinen van overbuurman Artis dienden als inspiratiebron voor dit bar-restaurant: ieder detail van The Birdhouse verwijst naar het vogelrijk. Modern en strak met bovenal botanische invloeden brengen een ongedwongen, huiselijke sfeer. Fladder neer in dit restaurant wat onderdeel is van The Lancaster Hotel voor een Hummingbird cocktail met rum, bananenlikeur en kokos of een Flamingo smoothie bij je avo-toast. Ook vroege vogels zijn meer dan welkom: vanaf 07:00 wordt het ontbijt al geserveerd.
Plantage Middenlaan 46
Spectrum
Librije’s Zusje, van het stijlvolle en peperdure hotel Waldorf Astoria, gaat sinds dit jaar door onder de naam Spectrum. Waldorf Astoria is gevestigd in zes monumentale panden aan de Herengracht en wist met Librije’s Zusje binnen zeven maanden twee Michelinsterren in de wacht te slepen. Het restaurant is gerestyled en biedt chef Sidney Schutte en restaurantmanager Sascha Speckemeier nu nog meer creativiteit. Schutte noemt het bedenken van smaken een puzzel: “Je hebt iets in je hoofd en blijft het net zo lang uitwerken totdat het past. Er zijn weinig dingen die me mooier lijken dan dit vak”, vertelt hij in podcast Cheft.
Herengracht 542-556
Taiko Restaurant
Hoewel Taiko is vernoemd naar een Japanse trommel, komt in het Conservatorium Hotel de gehele (moderne) Asian fusion keuken voorbij. De hoge plafonds in combinatie met de donkere inrichting voelen sprookjesachtig en mysterieus aan. Ieder jaar zet sterrenchef Schilo van Coevorden één ingrediënt in de spotlight en verwerkt die in zijn verschillende menu’s. Na Wagyu, wasabi en Red King Crab is het dit jaar de beurt aan sojasaus.
Van Baerlestraat 27
Bar Kantoor

De voormalige kantoren van de Westergasfabriek zijn verruild voor Bar Kantoor: de all-day hotspot met ‘kantoorhumor’. Duurzaamheid staat bij het Conscious Hotel hoog in het vaandel. Zo zijn zowel Bar Kantoor als het hotel 100% elektrisch en bevat ieder gerecht op z’n minst één gefermenteerd ingrediënt. ZZP’ers, dagjesmensen, locals, VriMiBo’ers en de rest die zich aangesproken voelt: allen mogen plaats nemen op de wieltjesstoelen en houten bureaustoelen. Uiteraard gerecycled.
Haarlemmerweg 8
Café Americain

Harry Mulisch kwam er maar wat graag over de vloer, en met hem vele andere Nederlandse grootheden van de jaren vijftig en zestig. Dit icoon op het Leidseplein is na een flinke make-over slechts wat moderner geworden; de rijke geschiedenis is bij Café Americain nog altijd aanwezig. De grote cocktailbar steelt de show in het art-deco interieur met glas-in-lood ramen. Leuk weetje: in 2020 zal American Hotel een kleine verandering ondergaan. Met Paradiso en de Melkweg om de hoek, kan de omvorming tot Hard Rock Hotel niet lang uitblijven.
Leidsekade 97
The Lobby
De lobby’s van Hotel V zijn niet zomaar lobby’s. Want hoewel beide lobby’s van elkaar verschillen, hebben ze één ding gemeen: het is er verdraaid knus, op een chique jaren zeventig manier. In één van de meest nostalgische straatjes van Amsterdam is The Lobby Nesplein gelegen. Waar op het Nesplein nog een snufje theatraal verwerkt is, is The Lobby op de Fizeaustraat puur vintage. De gerechten zijn evenals klassiek.
Nes 49 en Fizeaustraat 2
Cecconi’s
Met locaties in onder andere New York, Mumbai en Hollywood is sinds enkele maanden het exclusieve Soho House nu ook in Amsterdam te vinden. Hoewel toegang tot Soho House een membership benodigt, is restaurant Cecconi’s op de begane grond toegankelijk voor iedereen. Het interieur ademt internationale allure, de keuken is Noord-Italiaans: veel seafood en handgemaakte pasta’s die de charmante en uiterst snelle bediening met alle liefde opdient.
Spuistraat 210
5&33

Wanneer het bijbehorende hotel de naam Art’Otel draagt, weet je dat het met de stijlvolle omgeving wel snor zit. Modern en strak, met kunst veelal afkomstig van Atelier van Lieshout. Shared dining klinkt de leus, probeer dus lekker veel gerechtjes uit van de duidelijk mediterraans geïnspireerde menukaart van 5&33. Dol op truffel? Iedere dinsdag is het Truffle Tuesday en eet je verse pasta met zwarte truffel, inclusief een glas prosecco.
Martelaarsgracht 5
Enoteca

Het restaurant van Enoteca is te vinden in The Manor. Enoteca betekent wijnbar in het Italiaans, dat is dan ook precies waar de focus hierop ligt. Naast meer dan twintig verschillende wijnen is er een traditioneel Italiaans menu dat wordt bereid door een echte Italiaanse chef-kok. Gedurfde smaakcombinaties alom aanwezig, met soms wat gerechten van buiten de Italiaanse keuken. Het monumentale pand in Amsterdam-Oost is vanbinnen modern ingericht en perfect voor een ontspannen middag of avond uit.
Linnaeusstraat 89
Bar Bitterbal

Bar Bitterbal opende onlangs in Hotel Toon en hier kun je vanaf 10 uur 's ochtends al terecht voor bitterballen. Verwacht hier niet alleen de standaard rund- en kalfsbitterballen, er staan namelijk maar liefst 22 verschillende bitterballen op de kaart variërend van pekingeend tot kreeft. Hiermee hebben ze het grootste aanbod bitterballen ter wereld. Naast bitterballen serveren ze ook veel (lokale) biertjes.
Utrechtsestraat 18