Maris Piper

De oesters bij Maris Piper zijn Bretonse creuses. Je kunt ze 'gewoon' rauw of gegratineerd met spinazie, truffel en Hollandaise bestellen in deze posh brasserie in De Pijp.
Visbar Beet
Nadat we onze volgers op Instagram vroegen bij welke horecazaak je moet zijn voor de lekkerste oesters van de stad, werd massaal gereageerd met Visbar Beet . Je kunt hier al een oester slurpen vanaf €2,75 per stuk.
Fyrre
Fyrre wordt omschreven als ‘een levendige vis- en wijnbar met focus op natuurwijn’. De oesters staan hier voor €3,- op de kaart, maar als je geluk hebt ben je er precies in het ‘oyster happy hour’, dan scoor je de delicatesse al voor €1,-. De bezorgservice tijdens de coronacrisis van onder andere oesters wordt nu ook nog doorgetrokken, waardoor je ze ook voor thuis kunt bestellen (zelfs al opengemaakt indien gewenst).
Alex + Pinard
Bij Alex + Pinard kan je naast goed eten ook uitgebreid borrelen met de kazen van Kef, charcuterie en verschillende snacks, waaronder oesters. Hier serveren ze de Fines de Claire, waarbij je kunt kiezen voor losse stuks (€3,20) of een half dozijn.
Dapperstraat 10
Brut de Mer

Oesters spelen een prominente rol bij Brut de Mer. Alle oesters zijn hier per stuk verkrijgbaar, maar het liefst kiezen wij voor de oesterproeverij (€24,50) waarbij je zes verschillende verse oesters kunt proeven. Zo serveren ze onder andere De Juizette (een Fines de Claire), de Oesterij Special en de Irish Mors.
Nam Kee
De gestoomde oesters in zwarte bonensaus (€6,- voor twee stuks) van het Chinese restaurant Nam Kee zijn niet alleen beroemd binnen de stadsgrenzen. Het boek ‘De Oesters van Nam Kee’ dat Kees van Beijnum in 2000 uitbracht, werd in 2002 zelfs verfilmd. De populaire saus is gemaakt van gedroogde gezouten zwarte bonen, knoflook, gemberwortel, rode peper, sojasaus, slaolie en bosui.
Zeedijk 111-113, Geldersekade 117 en Marie Heinekenplein 4
Café-Restaurant Stork
Het visrestaurant Stork in Amsterdam-Noord heeft een heel fijn terras aan het IJ. Ze staan vooral bekend om hun fruits de mer. Op het menu staan een Franse (Fines de Claire - €2,80) en twee Ierse (Umami - €4,25 en Gillardeau - €5,50) oesters. Bij de Fines de Claire kun je ook voor de gegratineerde versie kiezen met Parmezaanse kaas, Hollandaisesaus, spinazie, sjalotjes en Granny Smith appel. Kun je niet kiezen, ga dan voor de oestermix (€24,-) waarbij zes verschillende oesters krijgt, waaronder een Bloody Mary variant.
Visaandeschelde

Natuurlijk ontbreken bij het visrestaurant in Amsterdam-Zuid ook de oesters niet op de menukaart. Naast de oesters per stuk op klassieke wijze (met rode wijnazijn, sjalot en citroen - dagprijs), zijn er hier drie varianten: gebakken, gegratineerd en Oosters. De gebakken oesters komen met aardappelmousseline, spinazie en jus, de gegratineerde met tomaat en gruyère en de oesters op Oosterse wijze met mihoen, sambal en teriyaki (3 stuks - €22,50).
Scheldeplein 4
Pesca

Het restaurant Pesca wordt door het team omschreven als ‘theatre of fish’. Hoewel je gelukkig weer kan plaatsnemen in het restaurant, heb je hier ook nog steeds de optie om je gerechten – waaronder de oesters – thuis te laten bezorgen (per dozijn of 25 stuks). Bij Pesca werken ze – om onnodige verspilling te voorkomen – niet met een menu, maar met een dagelijkse visselectie in hun ‘in-house vismarkt’.
The Seafood Bar

Foto: Eric Kleinberg
In de vitrine van The Seafood Bar is er de keuze uit twee soorten oesters, die allebei per zes stuks worden geserveerd. De Fines de Claire Juizette la Reveuse (€17,50) heeft een hoog vochtgehalte en een fijne zilte smaak, door het rijpingsproces in de Claires. De Gillardeau (€29,00) is kruidig en zacht zilt, maar heeft ook een zoetje, is fruitig en bevat tonen van hazelnootaroma.
Bar Fisk
Op vrijdag en zaterdag serveert het team van Fisk de ‘full Fisk experience’, maar op de rest van de dagen kun je kiezen hiernaast ook kiezen uit het à la carte menu. De oesters worden geserveerd met Limonana vinaigrette, een limonade op basis van munt. De oesters zijn per stuk €3,50) verkrijgbaar.
De Gouden Reael
Op het Reaeleneiland vind je bij het restaurant van Alain Caron ook de schaaldieren op het menu. Op de ‘le bar menukaart’ van De Gouden Reael staan de oesters omschreven als ‘special de Claire’ (€3,50). Ze worden geserveerd op klassieke wijze met vinaigrette en citroen.
Bar BAUT

Na zeven jaar lang een pop-up restaurant te zijn geweest, is BAUT op een permanente plek neergestreken met Bar BAUT. Op het menu vind je de gerechten terug waar ze de afgelopen jaren beroemd om zijn geworden. Op de borrelkaart staan twee oestervarianten: de Aziatische of Franse. Beide bestel je per vier stuks (€9,-).
Café Cliché
Elke dag worden bij Café Cliché vers uit Zeeland oesters geleverd. Je bepaalt hier zelf hoe je ze eet: naturel, met zwarte peper, sjalot en rode wijnazijn of met gember, bieslook, dashi, azijn en lente-ui. Hier zijn de oesters niet alleen erg smaakvol, maar scoort de opmaak ook goed op foto’s.
Middenweg 35
Wilde Zwijnen
Wilde Zwijnen werkt vanwege de shifts met vaste menu’s, maar gelukkig zijn oesters daarin ook terug te zien. Wil je je echt een avond Bourgondisch laten onderdompelen? Kies dan voor het Bacchusmenu bij Wilde Zijnen. Het menu bestaat uit vijfgangen en vooraf krijg je een aperitief en oesters. Je sluit het menu af met kaas.
The Good Companion

Ook The Good Companion is gelukkig weer open voor diner, maar ze blijven doorgaan met take-away en bezorging van verschillende boxen, waaronder de oesterbox. Deze bevat een half dozijn Zeeuwse Creuses, een fles Grüner Veltliner, een oestermes, vinaigrette, citroen en een uitgebreide oester-kraak-handleiding. De oesters is het restaurant zelf komen uit zeeland en gaan per drie of zes stuks. Je kunt hierbij kiezen voor puur (vinaigrette met rode wijnazijn en citroen - €8,- voor drie stuks), Ponzu (Japanse soja-citrusvinaigrette en limoen - €9,- voor drie stuks), Tiradito (pittige limoendressing - €9,- voor drie stuks) of een tasting waarbij je twee stuks van elk krijgt (€17,-).