Oesters eten in de Amsterdamse horeca

Van Zeeland tot Ierland, de lekkerste oesters van de stad vind je in de volgende horecazaken.

5 Aug 2020 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

Oesters eten in de Amsterdamse horeca

We kunnen honderd redenen opnoemen waarom we dol zijn op oesters. Ze bevatten weinig calorieën, waardoor je er onbeperkt van kan blijven genieten, zijn licht verteerbaar en het belangrijkste: wij vinden ze heerlijk. Van het openmaken zijn we minder fan, dus verorberen we ze graag in de horeca. Gelukkig zijn er een groot aantal zaken waar oesters verkrijgbaar zijn in Amsterdam.

Maris Piper


De oesters bij Maris Piper zijn Bretonse creuses. Je kunt ze 'gewoon' rauw of gegratineerd met spinazie, truffel en Hollandaise bestellen in deze posh brasserie in De Pijp.


Visbar Beet 

Nadat we onze volgers op Instagram vroegen bij welke horecazaak je moet zijn voor de lekkerste oesters van de stad, werd massaal gereageerd met Visbar Beet . Je kunt hier al een oester slurpen vanaf €2,75 per stuk.  

Fyrre 

Fyrre wordt omschreven als ‘een levendige vis- en wijnbar met focus op natuurwijn’. De oesters staan hier voor €3,- op de kaart, maar als je geluk hebt ben je er precies in het ‘oyster happy hour’, dan scoor je de delicatesse al voor €1,-. De bezorgservice tijdens de coronacrisis van onder andere oesters wordt nu ook nog doorgetrokken, waardoor je ze ook voor thuis kunt bestellen (zelfs al opengemaakt indien gewenst). 

Alex + Pinard 

Bij Alex + Pinard kan je naast goed eten ook uitgebreid borrelen met de kazen van Kef, charcuterie en verschillende snacks, waaronder oesters. Hier serveren ze de Fines de Claire, waarbij je kunt kiezen voor losse stuks (€3,20) of een half dozijn. 

Dapperstraat 10

Brut de Mer 


Oesters spelen een prominente rol bij Brut de Mer. Alle oesters zijn hier per stuk verkrijgbaar, maar het liefst kiezen wij voor de oesterproeverij (€24,50) waarbij je zes verschillende verse oesters kunt proeven. Zo serveren ze onder andere De Juizette (een Fines de Claire), de Oesterij Special en de Irish Mors.  

Nam Kee 

De gestoomde oesters in zwarte bonensaus (€6,- voor twee stuks) van het Chinese restaurant Nam Kee zijn niet alleen beroemd binnen de stadsgrenzen. Het boek ‘De Oesters van Nam Kee’ dat Kees van Beijnum in 2000 uitbracht, werd in 2002 zelfs verfilmd. De populaire saus is gemaakt van gedroogde gezouten zwarte bonen, knoflook, gemberwortel, rode peper, sojasaus, slaolie en bosui.  

Zeedijk 111-113, Geldersekade 117 en Marie Heinekenplein 4

Café-Restaurant Stork 

Het visrestaurant Stork in Amsterdam-Noord heeft een heel fijn terras aan het IJ. Ze staan vooral bekend om hun fruits de mer. Op het menu staan een Franse (Fines de Claire - €2,80) en twee Ierse (Umami - €4,25 en Gillardeau - €5,50) oesters. Bij de Fines de Claire kun je ook voor de gegratineerde versie kiezen met Parmezaanse kaas, Hollandaisesaus, spinazie, sjalotjes en Granny Smith appel. Kun je niet kiezen, ga dan voor de oestermix (€24,-) waarbij zes verschillende oesters krijgt, waaronder een Bloody Mary variant.  

Visaandeschelde 


Natuurlijk ontbreken bij het visrestaurant in Amsterdam-Zuid ook de oesters niet op de menukaart. Naast de oesters per stuk op klassieke wijze (met rode wijnazijn, sjalot en citroen - dagprijs), zijn er hier drie varianten: gebakken, gegratineerd en Oosters. De gebakken oesters komen met aardappelmousseline, spinazie en jus, de gegratineerde met tomaat en gruyère en de oesters op Oosterse wijze met mihoen, sambal en teriyaki (3 stuks - €22,50). 

Scheldeplein 4

Pesca 


Het restaurant Pesca wordt door het team omschreven als ‘theatre of fish’. Hoewel je gelukkig weer kan plaatsnemen in het restaurant, heb je hier ook nog steeds de optie om je gerechten – waaronder de oesters – thuis te laten bezorgen (per dozijn of 25 stuks). Bij Pesca werken ze – om onnodige verspilling te voorkomen – niet met een menu, maar met een dagelijkse visselectie in hun ‘in-house vismarkt’.  

The Seafood Bar 


Foto: Eric Kleinberg

In de vitrine van The Seafood Bar is er de keuze uit twee soorten oesters, die allebei per zes stuks worden geserveerd. De Fines de Claire Juizette la Reveuse (€17,50) heeft een hoog vochtgehalte en een fijne zilte smaak, door het rijpingsproces in de Claires. De Gillardeau (€29,00) is kruidig en zacht zilt, maar heeft ook een zoetje, is fruitig en bevat tonen van hazelnootaroma.  

Bar Fisk 

Op vrijdag en zaterdag serveert het team van Fisk de ‘full Fisk experience’, maar op de rest van de dagen kun je kiezen hiernaast ook kiezen uit het à la carte menu. De oesters worden geserveerd met Limonana vinaigrette, een limonade op basis van munt. De oesters zijn per stuk €3,50) verkrijgbaar. 

De Gouden Reael 

Op het Reaeleneiland vind je bij het restaurant van Alain Caron ook de schaaldieren op het menu. Op de ‘le bar menukaart’ van De Gouden Reael staan de oesters omschreven als ‘special de Claire’ (€3,50). Ze worden geserveerd op klassieke wijze met vinaigrette en citroen.  

Bar BAUT 


Na zeven jaar lang een pop-up restaurant te zijn geweest, is BAUT op een permanente plek neergestreken met Bar BAUT. Op het menu vind je de gerechten terug waar ze de afgelopen jaren beroemd om zijn geworden. Op de borrelkaart staan twee oestervarianten: de Aziatische of Franse. Beide bestel je per vier stuks (€9,-).   

Café Cliché 

Elke dag worden bij Café Cliché vers uit Zeeland oesters geleverd. Je bepaalt hier zelf hoe je ze eet: naturel, met zwarte peper, sjalot en rode wijnazijn of met gember, bieslook, dashi, azijn en lente-ui. Hier zijn de oesters niet alleen erg smaakvol, maar scoort de opmaak ook goed op foto’s. 

Middenweg 35

Wilde Zwijnen 

Wilde Zwijnen werkt vanwege de shifts met vaste menu’s, maar gelukkig zijn oesters daarin ook terug te zien. Wil je je echt een avond Bourgondisch laten onderdompelen? Kies dan voor het Bacchusmenu bij Wilde Zijnen. Het menu bestaat uit vijfgangen en vooraf krijg je een aperitief en oesters. Je sluit het menu af met kaas.  

The Good Companion 


Ook The Good Companion is gelukkig weer open voor diner, maar ze blijven doorgaan met take-away en bezorging van verschillende boxen, waaronder de oesterbox. Deze bevat een half dozijn Zeeuwse Creuses, een fles Grüner Veltliner, een oestermes, vinaigrette, citroen en een uitgebreide oester-kraak-handleiding. De oesters is het restaurant zelf komen uit zeeland en gaan per drie of zes stuks. Je kunt hierbij kiezen voor puur (vinaigrette met rode wijnazijn en citroen - €8,- voor drie stuks), Ponzu (Japanse soja-citrusvinaigrette en limoen - €9,- voor drie stuks), Tiradito (pittige limoendressing - €9,- voor drie stuks) of een tasting waarbij je twee stuks van elk krijgt (€17,-).

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.

Dit zijn de leukste zaken volgens de Buik waar je drie gangen eet voor onder de 40 euro

De Buik zet tien Amsterdamse zaken op een rij waar je drie gangen voor onder de veertig euro kunt bestellen. Soms lukt dat makkelijk, soms is het puzzelen.

Uitbundig zondags brunchen bij Hasta La Vista, Baby!

Brunch, baby! is het nieuwe evenement van Hasta la vista, baby. Elke eerste zondag van de maand kan je hier brunchen met zicht op de skyline van Amsterdam.