Jollof, het West-Afrikaanse rijstgerecht, verovert langzaam de internationale eettafel. In 2022 kreeg het zelfs een hoofdrol in een aflevering van de Amerikaanse serie Atlanta, en op social media woedt al jaren een levendige strijd tussen Ghana, Nigeria en Senegal over wie het gerecht nu écht op z’n best maakt. Maar ondanks de opmars is de West-Afrikaanse keuken nog te weinig te zien in het Nederlandse straatbeeld. Daar brengt Nicolas Aquaa met zijn Jollof Club verandering in. De Buik ging langs bij Lotti’s in het Hoxton Hotel om het restaurant take-over van chef Nicolas te proberen.
Rijke smaken uit West-Afrika

De Jollof Club biedt twee verschillende 4-gangen menu’s. Eentje met vlees en vis, en ééntje veganistisch. De Buik ging voor de eerst keuze en iedere gang wist de zintuigen te verleiden.
Als amuse stond er masa op het menu: een pannenkoekje van gefermenteerde rijst. Van buiten was het krokant en van binnen heerlijk smeuïg. Het ging gepaard met een saus van vijf verschillende soorten pepers die een beetje pit bracht, maar vooral ook zoetigheid.
De cocktail die we hierbij dronken was de tigernut colada. Met rum, groene appel en ananas was deze verfrissend. Er zat kokosmelk in deze colada maar door het gebruik van tigernut, ook wel aardamandelen, had de cocktail toch een licht romige textuur. Erg interessant omdat het desondanks een transparant drankje was.
De pepersoep met makreel die volgde kwam in een opvallend rood-groen kleurenpalet. In de omschrijving van het gerecht werd onder andere scotch bonnet benoemd, maar voor ons was het geheel erg mild. We werden vooral verrast door de radijsjes die een diep aardse smaak creëerden.
Heerlijke comfort food, verfijnd uitgevoerd

Dan het gerecht waar alles om draaide: de jollof. Hier bereidde Aquaa de rijst met zeventien kruiden, ui en tomaat. Het geheel was een rijk en rokerig met knapperige randjes van licht gekaramelliseerde rijstkorrels.
Jollof kan pittig zijn, maar dat was hier niet het geval. Het werd geserveerd met een sappig stuk lamsnek. Ook deze had een rokerige smaak en een zoetje van de glazing. Het enige dat eventueel op te merken was aan dit gerecht, was dat we er veel méér van wilden eten.
We genoten van de gerechten onder het glazen dak van Lotti’s. Dit gedeelte van de Hoxton heeft altijd een speciale sfeer. Het oude pand aan de Herengracht heeft iets knus en intiems door het gebruik van hout en vintage ogende meubels.
De setting van de Jollof Club in Lotti’s is daarmee de perfecte manier om te ervaren waarom er zoveel te doen is over jollof. Tot en met half september kan je kennismaken met de West-Afrikaanse keuken bij Lotti’s in het Hoxton Hotel. En misschien weet chef Nicolas ook jou te overtuigen dat we meer West-Afrikaanse smaken nodig hebben in Nederland.