Het tafelzilver is opgepoetst, de glazen ballen in de metershoge kerstboom blinken en op de achtergrond klinkt zachtjes kerstmuziek. Het Conservatorium Hotel is helemaal klaar voor de feestdagen. De twee restaurants in het hotel, de Brasserie en Taiko Cuisine, hebben speciale kerstmenu’s samengesteld. Wij gingen op bezoek om het Kerstmenu alvast te proeven.
Als Amsterdammers komen wij misschien nooit in het Conservatorium Hotel om te overnachten, maar het is ook een hele fijne plek om af te spreken, om een drankje te doen of een hapje te eten. Het statige pand, op de hoek van de Van Baerlestraat en Paulus Potterstraat, huisvest twee restaurants: de Brasserie en Taiko Cuisine. Waarbij de Brasserie vooral klassieke gerechten serveert, bestaat de kaart van Taiko uit gerechten die geïnspireerd zijn op de Aziatische keuken. In beide keukens zwaait chefkok Schilo van Coevoerden de scepter. Voor de feestdagen ontwikkelde hij en zijn team voor beide restaurants een extra uitbundige menukaart.
Frisse krab

We beginnen met een gerecht voor het kerstmenu van de Brasserie: king krab uit Alaska. Deze krab wordt geserveerd met limoen, kaviaar en avocado. De krab is romig, maar door de limoen tegelijk heel erg fris. Een goed begin van je Kerstavond.
Kabeljauw in blad

Het volgende gerecht wat we krijgen staat op het kerstmenu van Taiko. Zo wisselen we de gerechten mooi af en krijgen we van beide menu’s wat mee. De gang is een heerlijk stukje kabeljauw. De kabeljauw is geglazuurd met een zacht sausje en wordt geserveerd in een prachtig blad. Erbij komt een dunne cracker met zee groenten, zoals zeewier en zeekraal. Heel smaakvol.
Kantonese ree

Ook het volgende gerecht, de ree, staat op het menu van Taiko. Een mooie stukje ree, op Kantonese manier klaargemaakt. In de Kantonese keuken draait het om de kleurcombinaties en ook contrasterende smaken die goed terug te zien zijn in de ree. De ree is mals, de jus sterk van smaak en de rodekool lekker knapperig. Op het stukje ree ligt gefermenteerde rijst, wat het gerecht een extra sterke smaak geeft. Het bijgerecht is een dumpling met garnalen, geserveerd in een zalig sausje, wat het gerecht helemaal afmaakt.
Een cadeautje als afsluiting

We sluiten de proeverij af met ‘Gino’s Winter Wonderland’, een gerecht bedacht voor de menukaart van de Brasserie. Dit dessert ziet eruit als een cadeautje en dat is het ook. De strik is van chocola, flinterdun en goudgekleurd. De vulling bestaat uit chocolademousse, knapperige chocoladebolletjes en een vulling van mandarijn en pistache. Ook proeven we speculaaskruiden. Het cadeautje wordt geserveerd met twee mini bolletjes fris ijs, wat een goede tegenhanger is voor de stevige portie chocolade.
Na al dit lekkers concluderen wij: de restaurants in het Conservatorium Hotel zijn klaar voor de feestdagen. Niet te lang wachten met reserveren, want wij hebben zo’n vermoeden dat de Kerstavonden en Oudjaarsavond binnen de kortste keren volgeboekt zijn.