Op veler aanraden bezochten we de verborgen Italiaanse parel Osteria Moderna in de Tweede Helmersstraat. We gaven chef Georgia de vrije hand om ons te verrassen met haar menu degustazione en sommelier Michele carte blanche om onze glazen vol te schenken met de heerlijkste Italiaanse wijnen. Wie net zo gek als wij is op de Italiaanse keuken met haar pure smaken en topkwaliteit producten, kunnen we een bezoek aan Osteria Moderna van harte aanbevelen.
Italiaanse restaurants in de Helmersbuurt

Osteria Moderna vinden we op de hoek van de Tweede Helmersstraat en de De Genestetstraat, een straat waarvan we ons overigens altijd hebben afgevraagd hoe we hem uit moeten spreken. De Ge-ne-stét? De genès-tet? Wie het antwoord weet, mag zich melden bij de redactie.
Dit kleine stukje Oud-West lijkt in de loop der jaren de Amsterdamse buurt te zijn geworden om lekker en authentiek Italiaans te eten. Denk aan Ciro (Passami l’Olio), De Italiaan, Pizza Beppe en de laatste toevoeging aan dit Amsterdamse ‘Distretto Italiano’: Osteria Moderna.
Een osteria is van oudsher in Italië een plaats waar men terecht kon voor een lokaal glas wijn geserveerd met een eenvoudig hapje. In deze moderne Amsterdamse osteria staat een Ligurische chef achter de pannen. Georgia bestierde jarenlang haar eigen kookschool en restaurant in Haarlem, ‘La cucina di Georgia’, tot het tijd werd voor iets nieuws. Dat nieuwe avontuur werd Osteria Moderna, dat zij runt met compagnon en sommelier Michele.
Italiaans verrassingsmenu van Georgia

Hoewel er ook de mogelijkheid is om à-la-carte te bestellen, raden we aan om je door Georgia te laten verrassen met een 3-, 4-, 5- of 6-gangen menu. Het menu wisselt regelmatig, met de seizoenen mee. Wij kiezen voor vier gangen die de klassieke Italiaanse opbouw volgen: antipasto, primo, secondo, dolce.
Maar we starten zoals het hoort, met een aperitivo van zelf geïmporteerde prosecco en versgebakken focaccia geserveerd met Toscaanse olijfolie van de boerderij van een goede vriend van Michele. Daarna volgt een grof gesneden steak tartare met gekarameliseerde ui, slow food burrata, gekonfijte kerstomaatjes, knoflook grissini en een gel van verse basilicum, waar Michele een fantastische pecorino (autochtone witte druif uit de Marken) bij schenkt.
Daarna serveert Georgia ons huisgemaakte cappellacci (een soort ravioli). De deegkussentjes zijn gekleurd met inktvisinkt en gevuld met een fluwelige puree van aardappel en kabeljauw. Erbij komt een puree van doperwten en een crumble van Parmaham. Geloof ons, dit alles smaakt net zo lekker als het klinkt. We drinken er wederom een witte wijn bij, een heerlijk mineralige Soave superiore.
Als secondo serveert Georgia ons ‘pollo 2.0’, sappige kippenborst die gevuld is met scarola; een Zuid-Italiaanse salade met rozijnen, ansjovis en chilipeper. De getrancheerde kip ligt op een heerlijk boterige puree en wordt geserveerd met de jus van het karkas en een gefrituurd schijfje venkel. De wijn die we erbij drinken komt ook weer uit de Marken; een sappige blend van de druivenrassen montepulciano en sangiovese.
Ons verrassende nagerecht is een mix tussen een zoet dessert en een kaasgerecht. We krijgen een mousse van chocola, die weer gevuld is met een mousse van gorgonzola. Daarbij hazelnoten uit Piemonte (de beste ter wereld als je de Italianen mag geloven), een crumble van amandel, perensorbet en een met rozemarijn geïnfuseerd sausje. Juist omdat het niet te zoet is, werkt dit dessert fantastisch bij de recioto di Soave (een zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven) die we erbij krijgen.
Liefde voor pure ingrediënten spat er vanaf

In alles wat we vanavond op ons bordje krijgen, proeven we Georgia’s vakmanschap en liefde voor pure ingrediënten terug. In iedere slok Michele's talent om precies die ene wijn te vinden die de gerechten nog beter tot hun recht laat komen. Het is genieten om te zien hoe goed deze twee, die privé overigens geen koppel vormen, op elkaar ingespeeld zijn.
We hebben een heerlijke avond gehad bij Georgia en Michele waarbij ieder gerecht raak was en elke wijn een positieve verrassing. Wij weten wel waar we naartoe gaan als we weer eens écht in de Italiaanse watten gelegd willen worden!