De Tro(t)s van Oost

Bij De Buik zijn we soms in dubio als we op een plek komen die we eigenlijk onszelf willen houden. De Tros is zo’n zaak.

1 Mei 2023 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

De Tro(t)s van Oost

Bij De Buik zijn we soms in dubio als we op een plek komen die we eigenlijk onszelf willen houden. De Tros is zo’n zaak. We delen hem toch, want een zaak als deze verdient aandacht en we hopen dat er meer hun voorbeeld zullen volgen. Want in het culinaire geweld van Amsterdam is de stad toe aan meer restaurants die zich echt richten op hun rol in de buurt.

Knus wordt Tro(t)s

Op het hoekje van de Linnaeusstraat en de Reinwardtstraat zat al jaren Knus. Leuk zaakje daar niet van maar het trio Floris Baltus, Bart Hendriks en Henty van Holthe, die elkaar kennen van de Hotelschool, hebben van hun nieuwe zaak De Tros in korte tijd echt een lokale bestemming gemaakt. Niet alleen voor de direct omwonenden maar iedereen in Oost kent inmiddels de Tros.

Niet reserveren

In dit buurtcafé kun je gewoon aanschuiven zonder te reserveren (hulde). Soms is er alleen een beetje geduld nodig, want in een goed buurtcafé is het gezellig en is constant aanloop van mensen van alle leeftijden. En wat is er nu vervelend aan even wachten met een lekker glas in je hand. Niets toch, dan leer je gelijk wat meer andere wachtende buurtgenoten kennen. 

Smashing burger op het menu


De keuken is ook gericht op een breed publiek, dus het is niet onlogisch dat hier een burger op de kaart staat: een smashing burger welteverstaan (De Tros noemt haar smash burger zelf smashing burger, red.). Een variant die we op steeds meer plekken voorbij zien komen maar naar verluidt waren de mannen van Buurtcafé de Tros de eerste. Krokante korst, sappig vlees, gecarameliseerde ui, goeie kaas. Of het waar is weten we niet deze gewalste burger op een fluffy brioche is wel perfect.

Culinair verantwoorde usuals suspects

Die burger staat symbool voor de zaak. De Tros is een plek zonder pretentie maar met veel aandacht voor details. Dat merk je aan de flinterdunne bierglazen, het intieme licht en de persoonlijk items in het interieur.

Veel wijnen worden geschonken per glas voor schappelijke prijzen. En de kaart is eenvoudig, met veel usual suspects als entrecote, hemelse modder, gebakken krieltjes en vis van de dag, maar net als de eerdergenoemde smash van net een tikkie hoger culinair niveau. Bij De Tros zit je dus eigenlijk altijd goed. Loop gewoon een keer binnen. Drink een goed glas aan de bar, of op het terras en wacht rustig tot je aan tafel kan. De Amsterdamse horeca loopt over van talent maar dit soort zaken zijn er eigenlijk nog te weinig.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

7 x lekker nazomeren in Nice

Ontdek de beste eet- en drinkadressen in Nice: van Provençaalse bistro’s tot wijnbars met zeezicht en luxe stranddiners aan de Côte d’Azur.

Met Bisous @ Daalder aan Côte d’Amsterdam-West

Bisous @ Daalder: geniet deze zomer van Franse Riviera-sfeer, knoflookmosselen, Côte de Boeuf en klassiek gebak op een prachtig terras aan het water.