Ervaar met al je zintuigen bij ELO

De Buik ging langs bij ELO met een steeds veranderend menu dat telkens een ander verhaal vertelt, door de Braziliaans geïnspireerde smaken en vormen van kunst.

7 Mei 2024 Fenna van Surksum

blogger Naast het fotograferen van eten geniet Fenna ook van het koken voor anderen. Haar huis is dan ook de vaste stek voor etentjes met vrienden. Ze vindt het heerlijk om uiteten te gaan en nieuwe inspiratie op te doen.

Ervaar met al je zintuigen bij ELO

Bij ELO proef je niet alleen, je ervaart, met al je zintuigen. Een steeds veranderend menu dat telkens een ander verhaal vertelt. Niet alleen door de Braziliaans geïnspireerde smaken, maar door allerlei vormen van kunst. Een avond aan tafel bij ELO is een culinair feestje, waarin samenkomen, delen en verbinding met de natuur gevierd wordt.

​Een blank canvas

ELO is een food hub waar co-creatie plaatsvindt en opent haar deuren voor diners, kookworkshops, tentoonstellingen en andere speciale evenementen. Eigenaar en head chef Renata Szeles vertelt ons: ‘Ons zwart-witte design staat voor het blanke canvas wat we samen met andere artiesten, kunstenaars, boeren en onafhankelijke producenten bij iedere verandering van het menu weer samen een andere invulling geven.’

​Een ode aan de lente


Startend met een caipirinha in de hand duiken we de lente in. Verdeeld over de muren van het restaurant zien we kleurrijke, abstracte kunst hangen van DAY Collective, schilderijen die lentegevoelens oproepen. De eerste gang, ‘When winter meets spring’, is gelijk een hit. Gestoofde rode kool, gekarameliseerde ui en knapperige pecannoten.

Een sinaasappelvina wordt voor onze neus over het gerecht gegoten, waarmee we letterlijk aanschouwen hoe de lente zijn intrede doet in dit winterse gerecht. Kleuren van de sauzen smelten samen, een mooi artistiek element. Deze doet zijn naam eer aan!

​Magnolia beurre blanc


Het volgende gerecht, ‘New life starts to crack’, is misschien wel onze favoriet. Duxelle, prei, daslook, kwartelei en een boterzachte magnolia beurre blanc. Renata brengt ons dit prachtige gerechtje zelf en vertelt waarom dit ook haar favoriet is. Samen met haar jonge kinderen heeft ze de magnolia’s voor dit gerecht geplukt. Met dat beeld in gedachten genieten we tot de laatste drup. 

Ook de bobo verrast ons, deze smaakexplosie met een rijke saus voelt als een warme omhelzing. Garnalen, bakbanaan, koriander en een cashew-kokos farofa.

​Een zoete lente


De lente kan natuurlijk niet zonder een zoete touch, wat we proeven bij het dessert, zoals ELO beschrijft: ‘Discovering the beautiful sweetness of the season’. Een witte chocolade panna cotta met verfrissend venkelijs, rabarber, kaneel crouton en een dille olie. Met bij elke gang genoten te hebben van een passende wijn, sluiten we af met een prachtige dessertwijn.

Ondanks dat de muren al vol hangen met schilderijen, zijn de bordjes bij ELO kleine kunstwerken op zichzelf. Je wordt een avond meegenomen in een verhaal, wat met veel enthousiasme wordt verteld door het team van ELO. De passie die in de creaties van deze food hub zit spat af van de gezichten en de ongelofelijk gastvrije en vriendelijke service die maakt dat je je thuis voelt.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

De Buik ging proefeten bij char.d, net geopend aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein.

Alle schatten uit de kelder bij Vermeers Wijnkamer

Restaurant Vermeer is al jaren een van de topzaken van Amsterdam. Net om de hoek van het restaurant opende vorige week het gloednieuwe Vermeers Wijnkamer.

De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.