Afgelopen maand is deze nieuwe Italiaanse spot aan de NDSM-kade in Amsterdam Noord geopend. Na een tochtje over het water en een aantal stappen over de kade staat Gio al te zwaaien: ‘Let me take your coat, sit down, sit down. You just relax and take it easy.’ We gaan een avond tegemoet vol traditionele Italiaanse smaken in een luxe jasje.
Hoofdfoto: David Esser
Extravagant én intiem

Bij het binnenlopen van Gio’s kijk je je ogen uit. Gedecoreerde bogen, muren met azuurblauwe strepen, Italiaanse patronen en een Fiat500 aan de muur. Ondanks het extravagante, statige interieur voelen we ons snel thuis en hangt er een gezellige, intieme sfeer.
Authentiek Italiaans? Zo zouden we het niet omschrijven. Wel ervaren we het huiselijke, warme gevoel door de mensen en de indeling van de kaart. Maar de moderne twist is aanwezig vanuit een toch wel aantal vernieuwende gerechten, interieurkeuze en het grote aanbod op de kaart.
De vongole: smaakvol, romig en anders

Onderweg naar onze tafel vertelt onze gastheer van de avond al trots over de opening van de nieuwe zaak. Als we de vongole bestellen krijgen we in geuren en kleuren te horen over de twee verschillende schelpen op ons bordje.
Aan Italiaans enthousiasme is deze avond geen gebrek. We genoten van de vongole met zeekraal en opgeschuimd burratawater. Samen met de wijn en de bouillon maakte dit tot een prachtig antipasti gerecht. Smaakvol, romig en anders.
We gaan verder op die tour met een ander gerechtje wat we nog niet eerder op Italiaanse kaarten hebben gezien. We proeven van het geroosterde beenmerg, geserveerd in het bot zelf, getopt met een broodkruim. Hoog op smaak en voor vleesliefhebbers zeker een aanrader.
Versgeschaafde truffel en dikke lagen parmezaan

De risotto funghi was romig, goed op smaak maar kreeg pas echt diepte toen er verse truffel overheen werd geschaafd. De ragù was ook een aanrader, waarbij de rigatoni goed bedolven werd onder een dikke laag parmezaan.
Is stop zeggen bij ‘genoeg’ van dit gouden goedje überhaupt mogelijk? Als secondi genoten we van een mooi stuk dry-aged ribeye, waarbij de groenten ernaast zeker niet afdeden.
Het Italiaanse familiegevoel

Het authentieke Italiaanse gevoel was wel helemaal aanwezig toen de tiramisu aan tafel werd geportioneerd. Als het aan ons lag, hadden we de hele plaat mee naar huis gesmokkeld. Naast deze, wat ons betreft, all-time favorite, kozen we ook een voor ons minder bekend nagerecht.
Papa’s dessert, ‘Baba’, was een deeg dessert gedrenkt in rum, getopt met een gel van limoncello en geroosterde witte chocolade ganache. Mooie smaken en prachtig geserveerd.
Toen we bekenden zagen werden de tafels aan elkaar geschoven en de drankjes voor ons verplaatst. Dat gaf ons het echte Italiaanse familiegevoel en maakte de avond compleet.
Foto's: David Esser Today's Brew & NITRO Amsterdam