Meatless District, aan de Bilderdijkstraat, biedt een warm en comfortabel toevluchtsoord op deze regenachtige woensdagavond. Het personeel ontvangt ons met open armen en de tekst ‘Plantbased Badass’ boven de keuken, maakt ons nieuwsgierig naar het vernieuwde menu.
De Buik ging langs en probeerde meerdere varianten van de bekende spritz, een hele serie van de nieuwe gerechten op de kaart en zelfs wat goud.
Nieuw menu

De uitgebreide drankkaart is een ware traktatie. Denk aan allerlei nieuwe soorten bijzondere cocktails, meerdere varianten van de klassieke Aperol Spritz en zelfs alcoholvrije Aperol Spritz. De laatste deed zeker niet onder voor de echte Italiaanse versie. Meatless District bestaat al even en vernieuwt eens in de zoveel tijd de menu kaart. Reden voor de Buik om er weer eens proeven.
Sashimi van watermeloen

Of je nu veganistisch, vegetarisch bent of gewoon nieuwsgierig bent naar een plantaardig dieet, Meatless District heeft voor ieder wat wils. We begonnen de avond met de veganistische bitterballen, waarbij de structuur precies was zoals je verwacht van een bitterbal: knapperig aan de buitenkant en romig aan de binnenkant, met een vleugje piccalillysaus om het af te maken.
Na dit knapperige hapje gingen we over naar een van de hoogtepunten van de avond: de sashimi gemaakt van watermeloen. De serveerster legde uit dat het bereiden van deze watermeloen maar liefst twee dagen in beslag nam. Eerst werd de watermeloen uitgedroogd door het te drogen in de oven, daarna ging het een dag in een sojasaus marinade en tot slot werd het gebakken. Het resultaat? Een verrassende structuur die niets meer weg had van een gewone watermeloen en die smeltend in je mond opging.
Met een vleugje goud

Vervolgens proefden we een toastje met tomaten lox, dat verdacht veel weg had van gerookte zalm. Wie wist dat tomaat op zo’n manier bereid kon worden dat het naar zalm smaakte? Het toastje van brioche, belegd met mierikswortel-cream cheese, rode ui en dille, maakte dit gerecht helemaal af.
Een andere favoriet was de geroosterde bloemkool met plantaardige “mac and cheese”. De krokante bloemkool in combinatie met de romige kaas was perfect in balans en deed niet af aan traditionele kaas. De gerechten gingen moeiteloos op, tot de laatste kruimel.
Toen was het tijd voor mijn persoonlijke favoriet: de jackfruit taco’s. Een smaakexplosie van pittig, fris en zoet, dankzij de maisroom op de taco’s. Ik had er met gemak nog een portie van kunnen eten. Onze magen waren al behoorlijk vol, maar er was nog ruimte voor een dessert. De huisgemaakte chocoladetaart met een vleugje goud was een waar genot. Smeltend, smeuïg en vol van smaak, tot de laatste kruimel.
Ook voor de carnivoor

Kortom, het nieuwe menu van Meatless District in Amsterdam Oud-West is absoluut een aanrader. Of je nu een ervaren veganist bent of simpelweg de plantaardige keuken wilt ontdekken, Meatless District zal je zeker verrassen. De combinatie van creatieve gerechten, vriendelijk personeel en een stijlvolle ambiance maakt dit restaurant tot een must-visit voor iedereen die van lekker eten houdt, ongeacht dieetvoorkeuren.