In Den Haag blijf je – ook om te eten

Hoofdredacteur van de Buik van Den Haag Jelle van der Meulen schrijft over zijn liefde voor de stad, de rijke foodcultuur en het eten dat de Buik viert.

16 Jun 2023 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

In Den Haag blijf je – ook om te eten

Als geboren en getogen Hagenaar ben ik meerdere keren weggetrokken uit de stad, maar ik ben ook altijd weer terug gekomen. Zoals zovelen van ons had ik lange tijd een haat-liefde relatie met Den Haag. Op sombere momenten vinden we onze stad te klein, te keurig, te oud en gaan we mee in het verhaal dat hier niets te beleven valt.

Kijken we daar doorheen, dan zien we een prachtige, groene stad, met een strand, een enorm diverse, internationale bevolking, de meest authentieke, grofgebekte voetbalsupporters en natuurlijk met afstand de leukste band van dit moment.

Broodje schnitzel

Met de Haagse foodcultuur is het net zo. Vroeger bestonden mijn horecabezoeken uit een nachtelijk broodje schnitzel bij snackcar de Vrijheid, all-you-can-eat Grieks vlees in Leidschendam of een colaatje bij een strandtent. Jaren later, toen ik werkte als kok in Scheveningen en Voorburg, ontdekte ik pas de rijke foodcultuur van Den Haag. Als culinair journalist bij een lokale krant ben ik dat de afgelopen jaren blijven doen.

In welke andere stad in Nederland eet je geweldig Javaans, Moluks en Sumatraans? Vis zo uit de Noordzee? Het beste broodje bal van het land? Of drink je een hele zomerdag cocktails aan het strand, om pas diep in de nacht naar huis te gaan?

De Buik gaat op zoek naar al die mooie verhalen, nieuw en oud

Gelukkig is het ontdekken nooit af. Aan de ene kant omdat er de laatste tijd veel jonge, veelbelovende ondernemers opstaan, die vol passie de pannen van het dak koken, mooie natuurwijnen verkopen of gewoon fijne zaken openen waar je je onmiddellijk thuis voelt.

Gespleten stad

Aan de andere kant is en blijft Den Haag een gespleten stad. Een inwoner van Benoordenhout komt niet snel in de buurt van het Zuiderpark, of andersom. Jammer, want de een mist dan geweldige Franse macarons, de ander de lekkerste Turkse baklava, Jemenitische kunafa of Indonesische bakso. Om maar een paar dingen te noemen.

Met de Buik van Den Haag gaan we heel culinair Den Haag ontdekken en vieren. We gaan op zoek naar al die bijzondere plekjes, kleurrijke chefs en mooie verhalen, nieuw en oud. We laten zien dat Den Haag een heerlijke plek is – juist ook voor fijnproevers en levensgenieters.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: interview met London Loy

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met London Loy, die zijn favoriete adresjes prijsgeeft.

Tío Bigotes: van craving, werd een zaak vol empanada’s in Den Haag

Proef authentieke Argentijnse empanadas bij Tío Bigotes in Den Haag: vers, snel en bomvol smaak. Streetfood met Zuid-Amerikaanse roots!

Uit de Buik Magazine: Lekker buiten de ring

We delen een paar favorieten uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een verhaal over pareltjes op/na de rand van de steden van de Buik.