Op een warme vrijdagavond hebben we een mooi plekje bemachtigd op het terras van La Viña, aan de centrumkant van de Theresiastraat in het Bezuidenhout. Hier is het, naast uitstekend eten, door de vele gemêleerde voorbijgangers ook fijn mensen kijken.
Gevarieerde kaart

Naast ons op het terras een grote tafel vol hippe twintigers. Onze andere buren voor de avond is een stelletje van middelbare leeftijd en wij bevinden ons daar precies tussenin. Binnen tafelt nog een familie. Het is te zien dat La Viña iedereen aanspreekt dankzij de gevarieerde kaart en wat kleinere gerechten om zo meer te kunnen kiezen, delen en proeven.
Perfecte gazpacho

Om te beginnen nemen we de gazpacho Andalus. Heerlijk, in combinatie met het zomerse weer roept deze koude soep me direct mooie herinneringen op aan de jaren dat ik als verzorger in een wielerploeg de hele maand in Spanje was voor de Vuelta en elke lunch hiermee startte.
Brunoise gesneden gele en rode paprika, komkommer en waterkers en een scheutje room worden aan tafel overgoten met de verse tomatensoep. Licht pittig door het pepertje en toch koel van temperatuur. Die Spanjaarden weten wat lekker is op een warme dag en chef-kok Joeri Rodenrijs maakt hem perfect.
Knusse sfeer
Rodenrijs is al 18 jaar werkzaam in het restaurant hier in het zakelijke hart van Den Haag. Samen met een klein team van onze vriendelijke serveerster en de twee eigenaren runnen ze hier van maandag tot vrijdag de tent. De zaterdagen zijn ze sinds kort dicht, omdat de buurtbewoners dit restaurant minder goed wisten te vinden dan de bedrijven en overheidsdiensten doordeweeks.
Binnen heerst een knusse sfeer door de oude bakstenen, houten balken en zachte verlichting. Beneden is een heuse wijnkelder, waar het ouderwets gezellig gemaakt kan worden voor privédiners, feesten en partijen.
Een exotische oliebol

Uit die wijnkelder drinken we een rosé Cava met een aangename bubbel en een vrij volle verdejo bij de Koreaanse bloemkool dakgangjeong. Gegarneerd met lenteui en wit en zwart sesamzaad, liggen drie roosjes in een deegjasje in een zoet pittige saus. Normaal is bloemkool niet onze eerste keus qua groente, maar dit veganistische gerecht mag je niet missen. Lekker zoet, krokante buitenkant. We denken even aan een oliebol, maar dan gezonder en exotischer.
Knisperende zeebaars

De vis van de dag is vandaag zeebaars. Een knapperige, op de huid gebakken filet ligt boven op een goede portie tagliatelle. Naast dat die mooi al dente is, waarderen we dat er lekker veel groentes in de gerookte paprika- en venkelsaus te vinden zijn. We zien groene en gele courgettes, asperges en kleine bloemkoolroosjes. De vitamines zijn weer binnen.
Schoonmoeders aubergine

De melanzane alla Parmigiana; aubergine, tomaat, basilicum en kaas uit de oven, wordt hier als lasagne geserveerd in een ovenschoteltje. Hoewel het geen slecht gerecht is, ben ik misschien te verwend geraakt door de versie van mijn schoonmoeder, die bijna verdrinkt in de mozzarella en Parmezaanse kaas. De lasagnebladen hier maken het geheel net wat droger en iets meer kaas erdoor zou het wat ons betreft net wat hoger op smaak brengen.
Compacte cheesecake en Eton mess

Toe nemen we de Eton mess en de pistache cheesecake. Pistache is momenteel weer erg in trek door de hype rond de ‘Dubai reep’. In deze zeer compacte cheesecake is het nootje goed te proeven, maar niet overheersend. De bol witte chocoladeijs past er goed bij. We vragen ons af of die van de ijssalon naast het restaurant komt, maar zij blijken niet aan horeca te leveren.
Uit het glas Eton mess scheppen we roomijs met slagroom en rode vruchtencoulis, afgewisseld met stukjes aardbei, braam en meringue. We hebben een zeer aangename avond gehad in La Viña, een restaurant dat we de overige inwoners van het Bezuidenhout ook van harte aanbevelen.