Seoul Garden: Koreaanse huiskamer vol lekker eten

Seoul Garden is een Koreaanse huiskamer vol met lekker eten. De Buik ging er langs en genoot van pajeon (Koreaanse pannenkoek), barbecue en soju bombs.

22 Sep 2023 Sakura Gunawardhane

blogger Sakura is geboren in Japan en (met name Aziatisch) eten speelde bij haar thuis altijd een grote rol. Ze heeft een enorme passie voor koken, die ze via kookfilmpjes deelt via Instagram. Sakura houdt van reizen, vooral omdat ze dan nieuwe keukens kan ontdekken.

Seoul Garden: Koreaanse huiskamer vol lekker eten

In de Bagijnestraat, een smal steegje vlak bij het Plein, ruikt het de meeste dagen naar gegrild vlees. Als je die geur volgt, kom je uit bij Seoul Garden. Dit authentieke restaurant bestaat ruim 22 jaar en wordt gerund door een Koreaans echtpaar.

Huiselijk sfeertje


Seoul Garden is een klein restaurant waar je terecht kan voor heerlijke Koreaanse barbecue of andere Koreaanse gerechten. Na een tijdje te hebben gewacht, worden we vriendelijk ontvangen door de eigenaar. Binnen is het net een woonkamer waar je kan eten en er hangt een gemoedelijk en huiselijk sfeertje. Achterin is de keuken. Bijna op elke tafel staat een grill waar mensen hun eigen vlees op bakken.

Heerlijke pajeon


Na even door het menu te hebben gebladerd, kiezen we om te beginnen een pajeon, zeevruchtenpannenkoek met lente-ui en gyeran mari, gerolde omelet. De pannenkoek is goed gevuld en wordt geserveerd met een sojasaus, die met zijn umamismaak perfect past bij de lichte pannenkoek. De gerolde omelet is luchtig en heeft een lekkere vulling van zeewier en wortel. Een goede start van ons diner.

Koreaanse barbecue


Snel daarna wordt er een grill midden op onze tafel gezet. Voor op de grill hebben we bulgogi (dun gesneden rundvlees gemarineerd in sojasaus, sesamolie, knoflook, rijstwijn en honing) en samgyeopsal, (niet gemarineerde, dun gesneden speklapjes) besteld.

Bij het vlees krijg je rijst, sla en banchan, bijgerechten. Banchan zijn een essentieel deel van de Koreaanse keuken en worden bijna met elk gerecht geserveerd. De bijgerechten zijn er om het (hoofd)gerecht aan te vullen en niet bedoeld als voorgerecht. Er bestaan dan ook heel veel verschillende (duizenden) soorten banchan.

Vandaag bestaan de banchan uit traditionele kimchi (van Chinese kool), komkommer kimchi, roergebakken krieltjes en taugé. Alles is goed op smaak. De gefermenteerde kimchi past perfect bij de vettige en zoutige smaak van het gegrilde vlees.

Balans van smaken


In de Koreaanse keuken is balans van smaken heel belangrijk. De sterke smaken van de banchan en het vlees balanceer je door ze in een blaadje sla te verpakken. In het Koreaans noem je dit een ssam, wat “verpakt” betekent. Een ssam kan je maken door op een blaadje sla een stukje vlees, kimchi en/of anderen bijgerechten en een beetje rijst te doen. Het blaadje sla vouw je dicht en eet je (het liefst) in een hap op. Een explosie van smaken!

Drinken op z’n Koreaans


Naast eten is ook het drinken (van alcohol) van belang in de Koreaanse cultuur. Tijdens dit diner drinken we met een soju bomb dan ook iets Koreaans, namelijk somaek (so van soju en maek van maekju: bier in het Koreaans). Je kan het mixen: een derde soju en twee derde bier of het biertje en soju na elkaar drinken.

Soju wordt ook wel Koreaanse wodka genoemd, maar heeft een lager alcoholpercentage. Het wordt gemaakt van gefermenteerde granen (rijst, gerst of tarwe). Soju heb je in allerlei smaken maar bij Seoul Garden serveren ze de originele soju. De smaak van soju heeft iets weg van wodka, maar is zachter en daardoor makkelijker puur te drinken. Verder kan je kiezen voor Koreaans bier (Cass) of Nederlands bier en zijn er ook veel non-alcoholische dranken.

Reserveren


Na heerlijk te hebben gegeten en gedronken, buiken we even uit. We zijn als laatste over in de zaak en praten kort met de eigenaar. Hij vertelt ons dat ze sinds 2000 dit restaurant hebben en dat de Volkskrant een keer langs is geweest. Mocht je een keer authentiek Koreaans willen eten in Den Haag, dan is Seoul Garden de plek. Let op: telefonisch reserveren is een must!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
ONI biedt herkenbaar Japans voor een geslaagde avond

ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.

9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

Vier jonge musketiers geven Rijswijk de flair van Parijs

De Buik ging langs bij all-day restobar Harvey in Rijswijk, opgericht door vier jonge musketiers met lef, vakkennis en een flinke portie enthousiasme.