Van rechtsgeleerde tot pretzelbakker: het verhaal achter Warme Pretzel

De Buik ging op bezoek bij Warme Pretzel aan de Weimarstraat, daar waar Poolse Joanna achter het geheim van de perfecte pretzel kwam.

6 Nov 2025 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Van rechtsgeleerde tot pretzelbakker: het verhaal achter Warme Pretzel

De Haagse Weimarstraat is de winkelstraat met eigenzinnige adresjes in handen van gedreven ondernemers. Sommige zaakjes moet je wel weten te vinden. Zo ook het deze zomer geopende “Warme Pretzel”. Alleen een straatbord en poster op het raam bij Quench, de winkel voor bijzondere frisdranken en bieren, verraden dat je hier de beste pretzels van Den Haag kunt scoren.

​Van Gdansk naar Den Haag

De Poolse Joanna Olszanska (39) had nooit gedacht dat haar loopbaan haar van de collegebanken rechten in Gdańsk naar de geur van versgebakken pretzels in Nederland zou brengen.

Een glanzende carrière in de corporate wereld leek voor haar uitgestippeld, tot ze haar hart verloor aan iets heel anders: deeg, zout en ovenwarm geluk.

​Het geheim van de perfecte pretzel

Het begon, hoe kan het anders, met liefde. Cupido mikte raak toen Joanna een nanotechnoloog ontmoette. Wat begon als een internationale romance, groeide uit tot een gezamenlijk avontuur in deeg en gist.

Terwijl hij overdag onderzoek deed naar batterijen, raakte hij ’s avonds steeds meer gefascineerd door Joanna’s experimenten in de keuken. De vraag die hen bezighield: wat is het geheim van de perfecte pretzel?

​Poolse en Duitse klassieker

Met bijna wetenschappelijke toewijding doken ze in de techniek achter de Poolse en Duitse klassieker. De verhouding tussen bloem en water, het kneden, het kort koken, de exacte baktijd, alles werd getest, geproefd en verbeterd.

In hun kleine keuken ontstond wat later Warme Pretzel zou worden: een ode aan vakmanschap, met een krokante korst en een weelderig zachte binnenkant, alsof elke hap een beetje heimwee naar Polen sust.

​Van hartig tot zoet

Joanna’s idee kreeg al snel vorm: van een keukentafelproject groeide Warme Pretzel uit tot bakkerij, winkel én cateraar voor bedrijven en team events. De pretzels komen er in alle smaken en stemmingen. Van hartig tot zoet, van oude kaas met gekaramelliseerde ui tot banaan met melkchocolade.

“Een goede pretzel is meer dan brood”, zegt Joanna. “Het is geur, textuur en zelfs een herinnering”.

En als hij nét uit de oven komt, met dat glanzende korstje, die zachte binnenkant en al die mogelijke vullingen, dan begrijp ik niet dat dit ultieme comfortfood hier nog zo zeldzaam is. In Polen is het razend populair, en terecht.

​Smaak van Den Haag naar Krakau, Pennsylvania of Istanbul

Natuurlijk is het, drie maanden na de opening, nog even aftasten. Maar wie de pretzels van Warme Pretzel proeft, weet meteen: hier staat niets een succes in de weg.

Toch blijft Joanna bescheiden. Ze stelt de terechte vragen van een beginnende ondernemer: “Welke vind ik de beste smaken? Welke smaken zou ik kunnen introduceren En vinden we Joanna’s pretzels lekker?”

Het antwoord op de laatste vraag is een volmondig ja. Voor een klein bedrag krijg je ambacht, royaal belegde vullingen en een smaak die je direct meeneemt van Den Haag naar Krakau, Pennsylvania of Istanbul.

​Veelzijdige warme pretzels

Wat deze pretzels zo onweerstaanbaar maakt, is hun veelzijdigheid. Het broodje dat ooit uit Duitsland en Polen de wereld veroverde, past zich moeiteloos aan elke smaak en keuken aan. 

Denk aan een Hollandse versie met oude kaas, een Mediterrane variant met Turkse kaas en spinazie, of juist iets zoets: appel met kaneel of pindakaas met witte chocolade. En dan zijn er nog de toppings: van pistacheroom tot Biscoff-speculoospasta. Hiermee maak je elke pretzel tot een persoonlijke guilty pleasure.

“Dit zijn pretzels waar iedereen van houdt”, zegt Joanna met een glimlach. “Zelfs de koning, Máxima en hun kinderen kunnen hier hun eigen favoriet bestellen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Cru in Den Haag: waar wild écht wild mag zijn

De Buik at bij Restaurant CRU, waar chef Alan de Vries zijn keuken rechtstreeks vanuit het bos heeft meegenomen naar Scheveningen.

Uit ons magazine: holistische cuisine: high-end cateraars veroveren de horeca (en al jouw zintuigen)

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de holistische cuisine.

Uit ons magazine: broodjes zijn de nieuwe trend in Amsterdam

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.