Een dag niet gelachen is een dag niet goed gegeten

Fran?ois Geurds heeft het geflikt in zijn FG Noodle Bar: vierhonderd noodles en minstens zoveel snacks op één dag vanuit die gekke streetfoodbar.

Een dag niet gelachen is een dag niet goed gegeten

Het had wat voeten in aarde om de keuken draaiende te krijgen maar François Geurds heeft het geflikt: vierhonderd noodles en minstens zoveel snacks op één dag vanuit die gekke streetfoodbar.

Niet voor één gat te vangen. Een back-up, een plan B. In mijn keukenlades liggen niet uitsluitend koksmessen. Je kunt alleen op hoogste niveau mee als je niet alles driedubbel checkt. De kaasboer die in zo’n lange file staat dat hij nooit op tijd de chariot de fromage kan aanvullen, een kok die door een ongelukkige beweging zijn been breekt – ik ben erop voorbereid.

Een keuken die incompleet wordt afgeleverd, daartegen kun je je niet indekken. Gasaansluitingen heb ik niet op voorraad. En die paar loodgieters dat een 24-uurs spoedservice aanbiedt, wordt in het weekend platgebeld. Daar kom je onmogelijk tussen.

1Noodle Bar mensen aan de noodles

Het publiek heeft de weg naar FG Noodle Bar gevonden.

De proefsessie afgelopen zondag in FG Noodle Bar liep volledig in de (saoto) soep. Zonder vuur viel er weinig te testen. De laatste monteur vertrok maandag om kwart over elf, een kwartier na de opening. Een enorme rij voor de deur en de boel amper op orde. In FG Noodle Bar heerst chaos, oosterse chaos. Opgezet vanuit het hart, ik ben een grote fan van street food, niet vanuit een commercieel oogpunt. Maar chaos op het bord, of in dit geval in de kom, dat sta ik niet toe.

Ruim vierhonderd noodles en minstens zoveel Aziatische snacks zijn er tijdens de opening over de toonbank van die gekke toko gegaan. Bizar. Zeg niet dat de eerste dag helemaal vlekkeloos is verlopen – sommige gasten hebben net iets te lang moeten wachten op hun soep of crispy chicken, want extreem veel handelingen om alles vers en op smaak te bereiden – maar we hebben het geflikt.

De kinderziektes zijn er inmiddels uit. FG Noodle Bar draait op volle toeren, het publiek weet de weg naar de Katshoek te vinden. Financieel misschien niet mijn beste zet ooit – je eet in FG Noodle Bar een complete maaltijd voor een bedrag waar je thuis niet voor kunt koken – maar je moet ook lol hebben in het leven, toch? FG Noodle Bar is humor. Een dag niet gelachen is een dag niet goed gegeten.

François Geurds, patron cuisinier FG Restaurant en FG Food Labs

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Pieterjan 3 Okt 2015, 11:47

Helaas een flop. Noodles inkopen bij een groothandel en verkopen voor een hoge prijs, dat verwacht je niet van een sterrenchef. De soep mist smaak en de inrichting is een aanfluiting, een schande voor de mooie Aziatische keuken. Noodlezaak zonder Aziaten in de keuken, daar komt alleen een sterrenchef mee weg.

Kees Verschuur 3 Okt 2015, 13:13

Met 1 voet over de drempel was mijn eerste gedachte: geinig concept. Richting uitgang de laatste gedachte: nooit meer. Ruim een half uur in de rij gestaan -lekker zweten ook zo dicht op de keuken- en toen nog een half uur gewacht voor het eten op de picknicktafel stond. De Sotosoep (leek van geen kanten op Sotosoep) brandde voornamelijk je bek uit, andere snacks niet beter dan die van een willekeurige wok-Chinees. Prijs-kwaliteitverhouding: matig. Over dat geinige concept van een Aziatisch streetfood-stalletje: dat werd niet doorgetrokken in de muziek. We luisterden oa naar Abba, hardrock en iets opera-achtigs, zeer oncomfortabel gezeten in een kale ruimte. Doei!

KG 3 Okt 2015, 22:24

Vanmiddag met mijn vrouw vol verwachting bij FG noodle bar wezen eten. Bij binnenkomst stonden er inderdaad mandjes maar kon er niets (zelf) uitgekozen worden qua ingredienten behalve het type noodles. Navraag bij de hostess resulteerde in een ontwijkende nee dat doen we niet. Fine. De prijzen waren fors, voor 10 euro heb je kale noodles, zonder soep blijkbaar, wil je er iets van beef in, dan kan je er gelijk 7.50 bij optellen. 10 euro voor een stukje spek in een broodje is ook niet bepaald waar voor je geld. Tot slot was de noodle ook nog eens overkookt bij mijn vrouw. Ik begrijp dat goedkoper dan koken echt niet, ik zet voor 20 euro pp echt wel een goede maaltijd op tafel. Ze zouden eens ter vergelijking bij de betere Ramen-Ya een willekeurige wereldstad moeten eten, daar kan deze noodle bar zich echt niet mee meten qua prijs/kwaliteit verhouding. Uiteindelijjk een behoorlijke kater naar huis gegaan.

Lees ook deze verhalen
Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.